Физиотерапия и рехабилитация

Физиотерапията, наричана още физикална терапия, е едно от най-старите направления в медицината. Счита се, че лекари като Хипократ, а по-късно и Гален са били първите практикуващи физиотерапия. Те са били застъпници на масажа, техниките за мануална терапия и хидротерапията като методи за лечение.

Какво представлява физиотерапията?

Названието физиотерапия произхожда от гръцките думи fysis-природа и therapeia-лечение, т.е. природолечение. Физикалната терапия е комплекс от средства и методики, насочени към профилактиката и лечението на различни заболявания. Физиотерапията се прилага с помощта на естествени физикални фактори – вода, слънце, море, лечебна кал, масаж, движение и преформирани физикални фактори – електрически ток, ултразвук, лазерни лъчения, механични вълни и други. Физиотерапията въздейства по нервно-хуморален път – нервни импулси достигат до главния мозък и предизвикват промени във възбудно-задръжните процеси. Получава се обратна връзка към здравите структури, които подпомагат възстановителния процес.

Физиотерапията може да се грижи за пациентите във всички фази на оздравяване, от първоначалната диагноза до етапа на възстановяване и превенция. Физикалната терапия може да се прилага самостоятелно или да поддържа други лечения.

Някои пациенти са насочени към физиотерапия от своя лекуващ лекар за продължаване на лечението, но други сами се насочват към физикалната терапия като основен метод за лечение.

Основни цели на физиотерапията:

 • В ранната и острата фаза – целта на физиотерапията е да въздейства лечебно и да предотврати прогресирането на патологичния процес и на неговите усложненията.
 • Във възстановителната фаза – тук целта на физиотерапията е да подпомогне и ускори оздравителния процес чрез стимулиране на имунните и защитните сили на организма.
 • В хроничната фаза – в тази фаза целта на физиотерапията е да осигури поддържащо лечение, да постигне максимална функционална годност на болния и да предотврати инвалидизирането му.

Физиотерапия и рехабилитация 001

Кога се прилага физиотерапията?

Обикновено лечението, чрез физиотерапия е строго индивидуално и съобразено със здравословните проблеми на пациента, неговата възраст и здравна история. Индивидуалният медицински подход е ключът към получаване на желаните резултати.

В зависимост от състоянието на пациентите, физиотерапията се прилага най-често за:

 • облекчаване на болката
 • подобряване на двигателната активност
 • предпазване от развитие на сериозни усложнения при редица заболявания
 • подобряване на състоянието при хронични заболявания

Физиотерапията може да се приложи при изключително много различни заболявания като:

 • Заболявания на опорно-двигателния апарат – гръбначни изкривявания, плоско стъпало, фрактури, луксации, дисторзии, контрактури, тендинити, болкови синдроми, заболявания от пренапрежение и други
 • Ревматологични заболявания – ревматоиден артрит, болест на Бехтерев, периартрити, спондилоартропатии, остеоартрози и други
 • Заболявания на централната и периферната нервната система – инсулт, множествена склероза, болест на Паркинсон, болест на Хънтингтън, церебрална парализа, увреждания и травми на гръбначния мозък, радикулити, рамо-ръка синдром, дискова херния, полиневрит, болкови синдроми, парези, травми на периферни нерви и други
 • Заболявания на черепномозъчните нерви – невралгия на тригеминалния и окципиталния нерв, неврит на лицевия нерв
 • Функционални заболявания на нервна система – главоболие, мигрена, безсъние
 • Хирургични заболявания – контузии на меките тъкани, панарициум, ампутации на крайници, цикатрикси, атонични и атрофични рани, мастопатия
 • Онкологични заболявания – възстановителни следоперативни програми, възстановителен период след химио и лъче терапия, лимфодем (лимфен застой)
 • Заболявания на сърдечно-съдовата система – инфаркт на миокарда, сърдечна недостатъчност, разширени вени, болест на Бюргер и Рейно, хематоми и други
 • Заболявания на дихателната система – астма, ХОББ, муковисцидоза, пневмония и други
 • Детски болести – ДЦП, Синдром на Даун, полиневрит, спинална мускулна атрофия, плоскостъпие, забавяне в двигателното развитие и други
 • Заболявания Уши-нос-гърло – остри и хронични ринити, синуити, тонзилити и отити
 • Гинекологични заболявания – дисменорея, предместруален синдром, възпалителни заболявания, предоперативна и следоперативна физиопрофилактика на сраствания
 • Заболявания на пикочо-половата система – уретит, цистит, простатит
 • Кожни заболявания – акне, екземи, псориазис, розацея, херпес зостер, херпес симплекс
 • Урологични заболявания – хронични простатити, инконтиненция и други
 • Ендокринно-обменни заболявания – захарен диабет и неговите усложнения, затлъстяване
 • Спортни травми и други

Много важно при провеждането на физикална терапия е определянето на рехабилитационния потенциал на пациента. Това е комплексна оценка, която включва соматични показатели, както от основното така и от придружаващите заболявания, функционална оценка на опорно-двигателния апарат, психологична оценка, социална, оценка на остатъчната трудоспособност. Дава възможност до голяма степен да се прогнозират сроковете и размерите на възстановяването и плануването на конкретни и реални задачи за всеки болен.

Физиотерапия и рехабилитация 002

Основни рехабилитационни принципи:

 • Рехабилитацията трябва да започне възможно най-рано. Спазването на това изискване осигурява профилактика на усложненията, които настъпват при редица заболявания.
 • Обектът на рехабилитацията трябва да се разглежда като цялостна личност.
 • Приложение на рехабилитационната програма трябва да става при ясно определена цел.
 • Рехабилитацията винаги трябва да бъде комплексна.
 • Целият рехабилитационен процес трябва да се основава на добро планиране, както по отношение на лекуващия екип, така и с избора на рехабилитационните средства.
 • За успеха на рехабилитационната програма е от особено значение активното сътрудничество на болния и неговите близки.
 • След приключване на всички етапи на физиотерапията, болният следва да остане под наблюдение за периодично отчитане на състоянието му и провеждане на поддържащо лечение.

Рехабилитацията е непрекъснат процес, при който могат да се разграничат 3 основни вида:

 • Медицинска – има за цел да възстанови биологичното здраве на организма. В нея влизат всички медицински средства, като в различните етапи тяхното значение е различно.
 • Социалноправна рехабилитация – цели оптимално вграждане на индивида в обществото. Свързана е с проблеми, касаещи условията на бит и обществено осигуряване.
 • Трудово професионална – насочена е към осигуряването на пострадалия на труд, въз основа на комплексна оценка на състоянието му. То може да стане по пътя на степенувана професионална заетост или по пътя на преквалификацията.

Физиотерапия и рехабилитация 003

Основните раздели на физиотерапията включват:

 • Електротерапия: Електротерапията е раздел на физиотерапията, който се занимава използването на електрическа енергия за лечение, възстановяване и профилактика. Електротерапията се във физикалната терапия използва предимно за отпускане на мускулни спазми, предотвратяване и забавяне на атрофии, увеличаване на локалното кръвообращение, мускулна рехабилитация и електрическа мускулна стимулация, поддържане и увеличаване на обхвата на движение, овладяване на хронична болка, посттравматична остра болка и остра хирургична болка, незабавна постхирургична стимулация на мускулите за предотвратяване на венозна тромбоза, за зарастване на рани и бързо и неинвазивно вкарване в тялото на различни лекарства и субстанции. Често използвани процедури са галванизацията и електрофорезата, ТЕНС, терапията с интерферентните токове, електростимулациите, магнитотерапията, ултрависокочестотните токове, дарсонвализацията и други.
 • Светлинна терапия: Известна е още като фототерапия. Светлинната терапия е лечение, при което с терапевтична цел се прилагат видимите, инфрачервените и ултравиолетовите лъчи. Те спомагат за подобряване на микроциркулацията, стимулират метаболитните процеси, подсилват имунната система, стимулират регенеративните и обновителни процеси в организма, подпомагат заздравяването на рани, облекчават болката или намалява нейната интензивност. Светлинната терапия е изключително ефективна при зимна депресия. Популярна нейна форма е лазертерапията, която се прилага за стимулиране на локалните и общи реакции на организма, както и за нормализиране на хомеостазните процеси на различни структурни и функционални нива в организма. Лазерната терапия може да бъде приложена при много различни състояния и заболявания.
 • Ултразвукова терапия: Използването на ултразвуковите вълни за лечение на медицински проблеми, особено мускулно-скелетни проблеми като възпаление от наранявания- навяхвания, тендинит, бурсит. Тя е много популярна терапия от десетилетия насам. Нейното използване е изключително широко разпространено. В ултразвуковата терапия се използват специални апарати произвеждащи ултразвукови вълни, с които се облъчват засегнатите части от тялото. Много популярна процедура е въвеждането на лекарствени вещества с помощта на ултразвук – нарича се ултрафонофореза.
 • Кинезиотерапия: Терминът произлиза от гръцката дума кинезис – движение и буквално означава лечение чрез движение. Основното терапевтично средство, което кинезитерапията използва е физическото упражнение. Основната цел на кинезитерапията е подобряване и поддържане на здравословното състояние на болния, профилактика на рецидивите и осигуряване на психо-физически комфорт. Кинезитерапията прилага физическите упражнения и други средства целенасочено и с правилен методически подход с цел подобряване на здравето. Кинезитерапията е единственият активен метод на лечение, при който болният участва пълноценно в своето оздравяване. Това мотивира пациента, дава му вяра в собствените сили и ускорява възстановителния процес. Активните физически упражнения са силен дразнител за възстановителните процеси на организма кинезитерапията е основният елемент на физикалната терапия.
 • Хидротерапия: Дял от физиотерапията, който се занимава с приложението на вода, както вътрешно, така и външно в трите ѝ агрегатни състояния за лечебни и профилактични цели. Известна също като водна терапия, хидротерапията включва такива терапевтични процедури като сауна, парна баня, контрастни душове, обливания, обтривания, а също и процедурите, при които се използват лед (криотерапия) и пара (вапотерапия).
 • Термотерапия: Този раздел на физиотерапията включва използването гел, парафин, пясък, лечебна кал, торф, глина, въздух и др. с цел внасяне на топлина в тялото. Към термотерапията се отнасят всички процедури свързани с общо и локално загряване на тялото. Термотерапията разширява кръвоносните съдове и увеличава притока на кръв към кожата. Това отпуска повърхностните мускули, намалява мускулния спазъм и намалява сковаността на ставите
 • Балнеотерапия: Приложението на терапевтичните и профилактични ефекти на минералните води. Минералните води са един от най-значимите фактори на физикалната терапия и се използват при лечението на множество заболявания, обхващащи всички органи и системи. Балнеотерапията се използва широко от векове, особено за лечение на хронични заболявания на кожата и опорно-двигателния апарат.
 • Калолечение (пелоидотерапия): Част от физикалната медицина, използваща различните видове лечебна кал с природен произход. Лечебната кал представлява природен продукт, формиран от органични и неорганични съединения с участието на различни химични, биологични и микробиологични процеси в лиманно езеро. Калта се отличава със своята фина структура, висока пластичност, алкална реакция и миризма на сероводород. Чрез различни апликационни техники лечебната кал се нанася по цялото тяло или върху увредената част с лечебна или профилактична цел. Същността на калолечението се свежда до комплексното въздействие на всички фактори на лечебната кал. Основни фактори са: термични, химични и механични. Пелоидите оказват специфично въздействие, предимно по нервнорефлекторен път. Те предизвикват възбуда на екстеро и интеро рецептори, в резултат, на което настъпват сложни нервнорефлекторни реакции, участието на хормонални, ендокринни, съдови механизми. Специфичното действие се изразява в активизиране на ензими и биостимулатори. Под действие на калните процедури настъпват значителни промени в метаболизма – повишава се тъканното дишане, стимулират се белтъчната, мастната и въглехидратната обмяна.
 • Климатотерапия: Към този раздел на физиотерапията се отнасят морелечението (таласотерапия), хелиотерапията (слънцелечение), аеротерапията и планинското климатолечение. Климатотерапията се изразява в използване на климатичните и метеорологични фактори за терапевтични и профилактични цели за укрепването на здравето на тялото. Елементите на климатичния и метеорологичния комплекс са положението на терена над морското равнище, барометрично налягане, температура на въздуха, валежите, силата и посоката на вятъра, облачността и интензивността на слънчевата радиация. При извършване на климатотерапия се взема предвид и влиянието на радиационните свойства на почвата, особеностите на ландшафта и т.н. Разнообразието от климатични условия дава възможност организмът да се тренира в различни климатични условия. Степен климат, съчетан с кисело-млечна терапия е използван за лечение на туберкулоза, полупустинният климат е благоприятен за лечение на бъбречни заболявания. Морският климат е показан за лечение на респираторни заболявания, функционални заболявания на нервната система, метаболитни нарушения и др.; планинският климат има силно въздействие върху дихателната и съдовата система, стимулира метаболизма.
 • Кинезиотейпинг: Методът е терапевтична техника за лепене върху кожата на ленти, която облекчава болката и улеснява лимфния дренаж чрез микроскопско повдигане на кожата. Това повдигане повлиява образуването на извивки в кожата, увеличавайки интерстициалното пространство и позволявайки намаляване на възпалението в засегнатите области. Лентите могат да се прилагат по стотици начини и имат способността да намаляват болката и възпалението, да насърчават излекуването след операцията, да оптимизират активността, да предотвратяват наранявания и да насърчават доброто кръвообращение и да подпомогнат естествения лечебен процес на тялото.
 • Масаж: Най-приятната и релаксираща за пациента част от физикалната терапия. Масажът е терапевтична практика на манипулиране на мускулите и крайниците за облекчаване на напрежението и намаляване на болката. Масажът може да бъде част от физикалната терапия или да се прилага самостоятелно. Той може да бъде ефективен за намаляване на болка в мускулите, при различни разстройства на нервната система и често се използва за намаляване на стреса.
 • Акупунктура и акупресура: Акупресурата и акупунктурата са медицинска процедури, които са взаимствани от древнокитайската медицина и са част от физиотерапията. Те се състоят в упражняване на натиск или прилагане на специални игли върху определени точки, които са част от меридианни пътища. Тези меридианни пътища се простират по протежението на цялото тялото. Предполага се, че чрез тях се осъществява притока на енергия през тялото и че те са отговорни за регулацията на хомеостазата на човешкото тяло, а с това поддържат и здравословното състояние на човек. Всеки от тези меридиани е съставен от определени енергийни точки, които са отговорни за регулацията на един или няколко органи.

Това не е пълен списък на всички раздели от физиотерапията, но представя едни от най-често прилаганите методики.

При всеки пациент се подхожда индивидуално, като се изготвя план, специфичен за него, прилагайки един или няколко вида физиотерапевтични методики до постигане на желаните ефекти.

Рехабилитацията цели чрез широкия спектър на физикални средства, освен медицинско, а също така и социално и трудово-професионално възстановяване на функционална годност, ресоциализация и трудова адаптация на пациента.

Физиотерапия и рехабилитация 004

Рискове от прилагането на физиотерапия:

При извършване на подходящите процедури от специалист, с доказан опит и необходимата квалификация, след обстоен преглед, разпит и при необходимост изследвания на пациента, не се очакват нежелани, странични ефекти от лечението, чрез физиотерапия.

Като цяло процедурите, извършвани в рамките на физиотерапевтичното лечение, трябва да доставят комфорт, удоволствие и облекчение на пациентите.

В зависимост от вида на процедурата и индивидуалните особености на пациента са възможни леки, често субективни, бързопреходни и в някои случаи предвидими реакции. При предварително предупреждаване на болните за възможните леки странични ефекти и начини за предотвратяването им не би следвало болните да изпитват съществен дискомфорт.

При лица с изразена кожна чувствителност е възможна реакция (зачервяване на кожата, парене, сърбеж, бързопреходен обрив) при локално нанасяне на продукти, съдържащи лекарства, витамини, минерали, билки и лечебни растения.

Разпитът при първата среща с пациента е от съществено значение за запознаването с неговото състояние, индивидуални предпочитания, очаквания от терапията, наличие на доказани алергии и други фактори, които могат да окажат влияние върху оптималната ефективност на физиотерапията.

С повишено внимание се подхожда при бременни жени, кърмачки, както и скоро след раждането (някои процедури са противопоказани за извършване в тези периоди).

Противопоказани за физиотерапевтично лечение са:

 • Пациенти с често повтарящи се кръвоизливи, независимо от причината, с изключение на хемороидалните.
 • Инфекциозно и паразитно болни.
 • Пациенти със злокачествени новообразования, подлежащи на оперативно или друго лечение или с метастази.
 • Пациенти с цироза на черния дроб.
 • Пациенти с тежки прогресиращи форми на анемия и други кръвни заболявания, независимо от етиологията.
 • Пациенти с психични смущения. Тежки психопатии и неврози, съпровождащи се с тежки депресии.
 • Пациенти с епилепсия.
 • Пациенти с всички форми на зависимост – наркомания, алкохолизъм.
 • Сърдечно болни в периода на декомпенсация ІІI-та и ІV-та степен.
 • Пациенти с коронарна недостатъчност с чести стенокардни пристъпи, сърдечна недостатъчност.
 • Пациенти с бъбречна недостатъчност.

За намаляване на рисковете от възможни странични реакции в резултат от приложената физиотерапия се препоръчва предварителна консултация на пациента със съответния специалист – физиотерапевт, невролог, ортопед, педиатър, ревматолог, кардиолог, пулмолог и други и провеждане на подходяща терапия, съобразена с неговите препоръки.

Най-новото в света на физиотерапията и рехабилитацията:

[/vc_column_text][vc_empty_space height=“10″][vc_single_image image=“7574″ img_size=“full“ vstudio_css_animation=““][vc_empty_space height=“10″][vc_column_text el_class=“special-bullet“]Съвременната физикална терапия се развива с изключителни темпове през последните години. Навлизат редица нови фактори с високоефективен терапевтичен ефект. С развитието на технологиите се постига изключителен напредък при лечението и диагностиката на различни заболявания.

Роботизираните устройства и виртуалната реалност са вече съществена част от съвременната медицина. Рехабилитацията е една от областите, в които се използват роботизирани технологии. Възстановяването може да се ускори с помощта на различни роботизирани устройства особено при неврологичната рехабилитация. Когато тези роботизирани техники се използват в комбинация с традиционната физиотерапия, могат да се постигнат по-добри резултати. Едно от най-често срещаните устройства за роботизирана рехабилитация е ходещият робот Локомат.

Ходещ робот Локомат

Физиотерапия и рехабилитация 005

Какво е Локомат?

Ходещ робот Локомат

Локомат Робот е автоматична система за рехабилитация, която се използва за възстановяване и подобряване на способността за ходене след травми на главния и гръбначния мозък, инсулти и загуба на способност за ходене поради неврологични или ортопедични заболявания. Роботът носи по-голямата част от телесното тегло на пациента, позволявайки ставите да се движат лесно и има за цел да възстанови нормалния модел на ходене.

Как работи Локомат Робот?

Пациентът се повдига на устройството чрез множество колани, които се поставят върху тялото. След като цялото телесно тегло е прехвърлено на устройството, краката на пациента са поставени върху роботизираната бягаща пътека. Пациентът започва да ходи, като частично прехвърля тежестта върху лентата за ходене. Роботът открива и засилва доброволното движение по време на ходене с помощта на сензори. Междувременно пациентът може да наблюдава ходенето си в огледалото или на екрана за виртуална реалност пред себе си.

Какви са предимствата на лечението с Локомат Робот?

Най-важната характеристика на ходещия робот Локомат е, че той прави движения, подобни на нормалното ходене и постоянно стимулира центровете в мозъка. По този начин процесът на възстановяване на пациента се ускорява и неговия модел на ходене се развива по почти естествен начин. Благодарение на дългите и интензивни тренировъчни сесии се постига бърз напредък, който не може да се сравни с този при мануалната терапия.

Локоматът облекчава работата на рехабилитатора, който може лесно да наблюдава и оценява дейността на пациента. Моделът на ходене и силите за подкрепа могат да се регулират индивидуално според нуждите на пациента, за да се адаптира към функционалното обучение.

Движението се демонстрира на пациента чрез визуална обратна връзка на екрана и визуална подкрепа за лечението.

С помощта на компютърно подпомогната оценка е възможно да се получат лесни измервания на състоянието на пациента.

Ако е необходимо, може лесно да се премине от автоматична терапия към мануална тренировка на походката.

Кой може да се възползва от лечението с ходещия робот Локомат?

Основната цел на роботизираната терапия е да подобри способността за ходене. За тази цел лечението с ходещ робот Локомат може да се използва при много неврологични и ортопедични разстройства, които увреждат способността за ходене, особено мозъчни и гръбначно-мозъчни травми, инсулт, пациенти с множествена склероза, церебрална парализа и други неврологични разстройства.

Могат ли децата да се възползват от роботизирана терапия с Локомат?

Благодарение на ходещия робот Локомат, могат да бъдат лекувани деца с нарушена функция на ходене поради церебрална парализа, черепно-мозъчна травма или други неврологични разстройства. Специално устройство, разработено за деца, осигурява оптимален комфорт и съвместимост за тези пациенти, което прави възможно постигането на същите функционални предимства както при възрастните. Детският робот за ходене Локомат се използва успешно за рехабилитация на пациенти деца с разстройства на ходенето от 4-годишна възраст.

Бягаща пътека AlterG

Бягаща пътека AlterG

AlterG e антигравитационна бягаща пътека, използваща технологията на НАСА-Air Pressure. Тя позволява на хората да се движат по нови начини и без болка, за да подобрят мобилността, да подобрят здравето и да увеличат физическата си активност.

AlterG съчетава патентована технология на НАСА за диференциално въздушно налягане, точна система за калибриране на въздуха и информация в реално време при провеждане на рехабилитационната програма. AlterG използва камера за сгъстен въздух, за да намали равномерно гравитационното натоварване и телесното тегло, като по този начин позволява на пациентите и спортистите да се движат без ограничения и болка. Никоя друга технология не предлага толкова много свобода, контрол и гъвкавост.

DRX-9000 – спинална декомпресия

DRX-9000 – спинална декомпресия

Какво представлява DRX-9000-спинална декомпресия?

DRX-9000 гръбначно-декомпресионната терапия е нехирургичен метод за лечение, използван при пациенти с дискова херния в шиен или лумбален дял на гръбначния стълб по време на физиотерапия. Научните изследвания, стоящи зад системата за декомпресия, по същество са вдъхновени от космическите програми. При космическите изследвания на НАСА се наблюдава, че натискът върху гръбначния стълб на астронавтите намалява, дисковите пролуки се разширяват и болките в гърба се облекчават в негравитационната среда. Устройството за декомпресия DRX-9000, разработено въз основа на този опит, се използва при лечението на херния без операция. Устройството се използва в много страни по света, особено в Америка.

Как протича лечението с DRX-9000?

Устройство DRX-9000 повлиява стесненото пространство на диска и показва ефекта от отваряне на пространството между горния и долния прешлен. Когато разстоянието между прешлените се разшири, отрицателното налягане създава вакуумен ефект, позволяващ изпъкналия диск да влезе навътре. Намаляването на налягането подхранва повредения диск и започва заздравяването. Течността, кислородът и хранителните вещества в диска допринасят за заздравяването на увредените тъкани. С намаляването на налягането между прешлените хернията се прибира назад, нервът се отпуска.

Какви са предимствата на DRX терапията?

Устройството DRX-9000 осигурява по-ефективно лечение чрез намаляване на вътредисковото налягане до отрицателни стойности. Той работи, за да осигури максимален ефект върху проблемния диск. В класическите тракционни устройства, тъй като целият гръбначен стълб се изтегля с еднакъв товар, защитните механизми на тялото се активират и гръбначните мускули се свиват. Това може да намали ефекта от тракцията. В допълнение, това може да причини отваряне на гръбначните пространства в нормалните дискове. В системата DRX-9000 защитните механизми на тялото не се стимулират, тъй като се прилага контролирана тракция с логаритмична крива към гръбначното пространство, където има проблем. По този начин се създава ефективно отрицателно налягане в целевите повредени дискове.

Кога може да приложи лечение с DRX-9000?

 • Лумбални хернии
 • Хернии на врата
 • Ишиас
 • Стеноза на гръбначния канал
 • Гръбначна ставна болка
 • Спинални калцификации (дегенерация)
 • Пациенти с неуспешна операция на лумбална херния

В кои случаи не се прилага терапия с DRX-9000?

Лечението с DRX-9000 не се прилага в случаи като вертебрални фрактури, тежка костна резорбция, секвестирани лумбални хернии, гръбначни тумори, възпалителни заболявания на гръбначния стълб. Терапията не може да се приложи и при бременни жени.

Как се прилага лечение с DRX-9000?

Лечението започва с носенето на корсети и подходящи колани, определени в зависимост от проблемната област на пациента. Пациентът се отвежда до платформата на основата на устройството, измерва се теглото му и се въвежда програмата за лечение. Програмата се настройва според засегнатия регион на диска. Необходимият ъгъл се дава на областта на врата или талията и компютърно управляваната гравитационна сила се прилага към целевия обхват с посочения товар. След 30 минути лечение се прилагат студени компреси и текущата терапия.

Ако пациентът има проблем в мускулите, към лечението могат да се добавят различни физиотерапевтични методи като мануална терапия, ултразвук, гръбначен масаж и лазер. Продължителността на лечението може да варира между 15 и 20 сесии в зависимост от пациента и развитието на заболяването.

Каква е степента на успех на лечението с DRX?

Лечението с DRX-9000 има успеваемост от 85-95% при пациенти с херния на лумбален и шиен гръбначен отдел, които са близо до хирургичния стадий. Успехът от лечението продължава цял живот, със съдействието на лекаря и пациента, редовните упражнения, препоръчани на пациента след лечението и здравословния начин на живот.

Andago Assisted Walking System

Andago Assisted Walking System

Поддържащата система за ходене Andago е едно от най-важните роботизирани устройства за рехабилитация, които се използват при лечението на неврологични заболявания, ортопедични проблеми, затруднения при ходене след сърдечно-съдови заболявания и проблеми с баланса. В системата Andago, телесното тегло на пациента се поддържа от устройство с колани и рискът от падане е сведен до минимум. Разбира се, докато се провежда това обучение за ходене, той е под наблюдението на специално обучен за целта, рехабилитатор.

Сензорите в предната част на робота правят системата изключително безопасна. Със системата Andago обучението в ходене може де се проведе в пациентската стая, по коридорите на клиниката и да се разгърне по-мобилен и разнообразен за пациента модел на лечение. Най-важната характеристика на системата е, че предлага възможността пациента да се обучава в ходене, както на гладки, така и на неравномерни повърхности. Тази характеристика увеличава адаптацията на пациента при ходене.

Системата Andago се прилага при лечение на неврологични разстройства, лечение на инсулт, увреждания на гръбначния мозък, пациенти с множествена склероза, пациенти с Паркинсон и заболявания с проблеми в баланса при ходене. Освен това, след всяка протезна операция, всяка операция на сухожилията, за наранявания на глезена и много хирургични операции в долните крайници, може да се използва системата Andago, ако пациентът има трудности при ходене. Andago е подходящ избор за лечение след сърдечно-съдови заболявания и предишни операции.

Армео терапия

Армео терапия

Какво е Армео терапия?

Армео е метод, използван от физиотерапията при дисфункция или парализа на горните крайници в резултат на заболявания на централната нервна система (например при инсулт).

Това е метод за лечение, който възстановява двигателните умения в ръката и рамото, подобрява състоянието на пациента, подобрява силата и стимулира биологичните структури, които реорганизират централната нервна система.

Ръка-пръсти Amadeo Robot

Ръка-пръсти Amadeo Robot

Какво представлява Ръка-пръсти Amadeo Robot?

Системата Amadeo е единственото устройство за рехабилитация, което позволява на всеки пръст, включително палеца, да работи поотделно или заедно. Използва се при нарушения на двигателната функция в дисталните части на горния крайник.

Уредът имитира естественото, хващащо движение на ръката на пациента. Движението и силата могат да се регулират според нуждите на пациента. По време на лечението пациентът седи удобно пред устройството. Ръката се поддържа и пръстите са прикрепени към устройството. По този начин пациентът е подготвен за автоматичната последователност на движенията.

Извършват се пасивни или активни движения. Те се записват на устройството с помощта на сензори. Най-важната характеристика на тази система е, че тя позволява следоперативна рехабилитация на пациенти, претърпели операция на ръката. Рехабилитацията на ръцете с роботизираната система е много важна, тъй като степента на успех на операциите намалява при пациенти, които не са имали адекватна рехабилитация след операция на ръката. Amadeo Robot се използва успешно при лечение на парализа поради травми на главния и гръбначния мозък или срязвания на нервите в ръцете.

Ударно-вълнова терапия ESWT

Ударно-вълнова терапия ESWT

Какво е ESWT?

ESWT (екстракорпорална шокова вълнова терапия), накратко, „терапията с ударни вълни“. Това е нов метод на лечение използван от физиотерапията, при който генерираните силни звукови вълни се прилагат върху желана област от тялото, посредством специален елипсовиден стоманен накрайник. Принципът на работа се основава на разпространението на ударните вълни на голяма дълбочина като по този начин се постига моменталното и дълготрайно облекчаване на болката на пациента. Методът се използва за лечение на ортопедични заболявания като тенис-лакът, шпора на петата, болка в рамото, псевдоартроза. Той предлага на пациента нехирургично лечение без кортизон. Получените ударни вълни се наричат ​​високоенергийни. Тези устройства доставят 10 пъти по-висока енергия от ултразвуковите устройства за много кратко време (1 микросекунда) в областта на приложение. Лечението с ESWT осигурява постоянно подобрение с лечение на причините за заболяването. Тъй като ESWT терапията използва собствените лечебни механизми на тялото, след като заболяването бъде излекувано, шансът за рецидив е нисък.

Хил терапия

Хил терапия

Какво е Хил терапия?

Високоинтензивната лазерна терапия се използва безопасно в съвременните медицински центрове и болници по света при физиотерапия и рехабилитация. Диоди от галиев алуминиев арсенид (GaAlAs) и фотобиостимулация с устройства за генериране на енергия с последно поколение лазерна технология от клас 4. Фотобиостимулацията, която се получава чрез поглъщане на лазерни вълни от клетките, създава желаните промени в целевите клетки.

Какви са разликите с другите лазери?

Лазерната терапия с висока интензивност се различава от студената лазерна терапия. Тя е много по-силна от студения лазер, което и позволява да достигне по-дълбоко клетъчната тъкан и да обработва околните тъкани, за да осигури по-дълготрайни резултати.

Как действа Хил терапията?

Хил терапията постига високо интензивни ефекти, благодарение на своите противовъзпалителни, противооточни и аналгетични механизми. Помага за регенерацията на нервните клетки и подобрява комуникацията с мозъка. Омекотява тъканта на белега, така че влакната могат да се разтягат, за да позволят повече движение. Хроничната болка навлиза дълбоко във вътрешните органи, за да промени или нулира паметта, така че усещането за болка да бъде потиснато.

При кои заболявания се използва?

Остеоартрит, ревматизъм на меките тъкани, ревматоиден артрит, заздравяване на изгаряния, декубитна язва, тендинит и бурсит, спортни травми, радикулопатия и дископатии, хроничен остеомиелит, диабетна невропатия, епикондилит, стоматологични заболявания, тригеминална невралгия, постхерпетични невралгии, костни синдроми, може да се използва при лечение на белези.

В кои ситуации не се използва?

Хил терапията не трябва да се прилага върху непокрити фонтанели при деца, бременни жени, зони в близост до ракови лезии, разширени вени и възпалителни области. Трябва да се прилага много внимателно или изобщо да не се прилага при диагностицирани с епилепсия и пациенти с пейсмейкъри. Лазерът, насочен към окото от разстояние по-малко от един метър, се концентрира от роговицата и уврежда окото. Пациентът и лекарят трябва да носят очила.

Процедурата причинява ли болка?

Не, не се усеща болка. Не причинява косопад, зацапване на кожата и изгаряния по кожата. Светлината от лазера се усеща като топлина върху тялото. Много пациенти намират затоплящото усещане за много релаксиращо.

Как се прилага?

Хил терапията може да има ефект още след първата сесия. В зависимост от характера на вашето заболяване, времето за прилагане на лазера и решението за дозата се определят от специалиста. Като цяло сесията може да варира между 10 и 30 минути. Докато 1 до 5 сесии може да са достатъчни при остри състояния, лечението може да продължи до 6-12 сесии при хронични състояния. С лазерната терапия с висока интензивност е постигнат 80% успех при подобряване на функциите и значително намаляване на симптомите.

Vertetrac

Vertetrac

Какво е Vertetrac?

Vertetrac е устройство, което се използва във физикалната терапия за извършването на тракция. Тракцията е форма на лечение, която обикновено се прилага в областта на шията и кръста. Тракцията се прилага за удължаване на мускулите и меките тъкани около прешлените, както и за увеличаване на разстоянието в ставите. В резултат на това дискомфортът в областта на гръбначния стълб изчезва или намалява. Подвижността на пациента се увеличава чрез удължаването на мускулите и меките тъкани и разширяването на ставните пространства, отпускането на нервите в гръбначния стълб и намаляването на мускулния спазъм.

Каква е разликата между Vertetrac и класическия метод на тракция?

Vertetrac е иновативен и ефективен метод за лечение използван във фзиотерапията. За разлика от конвенционалните методи, той осигурява триизмерна тяга чрез прилагане на вертикална, хоризонтална и диагонална сила. Според проблемите на гръбначния стълб могат да бъдат направени симетрични или асиметрични корекции. Следователно тя е по-ефективна от конвенционалната тракционна терапия. Механизмът е компактен, преносим и лесен за поставяне. По време на лечението пациентите не са приковани към леглото и могат да ходят и да седят. По време на лечението пациентът се насърчава да ходи, за да увеличи циркулацията в диска и да ускори заздравяването на проблемните зони.

Кога се използва Vertetrac?

 • Шийна и лумбална херния
 • Фасет синдром
 • Болки във врата и кръста
 • Идиопатична сколиоза (при деца, юноши и възрастни)
 • Калцификация в шиен и лумбален дял
 • Тортиколис
 • При болки в гърба и врата поради професионално заболяване

В какви ситуации Vertetrac не се използва?

 • Синдром на Cauda Equina
 • Инфекции
 • Тумори
 • Фрактури
 • Възпаление
 • Проблеми с челюстта и ключицата
 • Не се прилага при пациенти, които са претърпели сърдечна операция, тъй като оказва натиск върху областта на гръдния кош.
 • Трябва да се внимава при пациентите с астма.
 • При пациенти с ингвинални и пъпни хернии също се изисква повишено внимание.
 • Лечението продължава от 12 до 15 сесии. Оплакванията започват да намаляват между 5 и 7 сесия.
Vector Gait System

Vector Gait System

Vector Gait System / Физиотерапевтична система за проследяване и безопасност

Системата Vector Gait & Safety® позволява на рехабилитационните екипи да повишат мобилността на пациентите, като същевременно предотвратяват паданията и намаляват риска от нараняване. От нараняване на гърба и гръбначния мозък до ампутация и ортопедично нараняване, Vector осигурява персонализирано решение за тренировка на походката за пациенти на всички нива. Използвайки динамичната поддръжка на телесното тегло, Vector Системата позволява на пациентите да извършват дейности преди реалното ходене, да практикуват рехабилитация на надземна походка и да изпълняват  различни обучения.

Vector е предназначен да предостави на рехабилитационния отдел безопасен терапевтичен опит, съчетан с пълна документация за резултатите.

Каква е тази система?

Технологията се основава на специална релса, монтирана на тавана, към която е прикрепено контролирано въже, което поддържа пациента по време на ходене. Два ремъка са свързани със специален костюм, които от своя страна фиксират това въже. Системата е компютъризирана и може да запомня и коригира движението на човека. Програмата може да бъде създадена в съответствие с нарастването, теглото и индивидуалните когнитивни характеристики, като всички параметри могат да бъдат запазени в база данни.

Head Mouse

Head Mouse

Head Mouse е устройство позволяващо на хората с увреждания и тези, които се нуждаят от рехабилитация след тежки наранявания, да имат достъп до информация, да рисуват, да гледат филми, да четат чрез видео, да играят видеоигри и дори да работят с графични редактори.

С всички тези функции Head Mouse се използва от физически терапевти в професионалната терапия – с помощта на лекарите й се постигат положителни резултати, тъй като устройството помага за психологическата рехабилитация на хората с увреждания.

Този уникален софтуер не изисква специална инсталация и се разпознава от компютрите след свързване към USB порт.

Лекарите на центровете за рехабилитация учат своите пациенти как да използват това устройство. Тези професионални терапевти трябва правилно да определят позицията на пациента, компютъра и камерата. После се настройва програмата според възможностите на пациента и спецификата на движенията му.

Loewenstein Occupational Therapy Cognitive Assessment (LOTCA)

Loewenstein Occupational Therapy Cognitive Assessment (LOTCA)

LOTCA е поредица от тестове оценяващи генерични когнитивни способности. Когнитивната оценка по трудова терапия на Лоуенщайн е поредица от тестове, които оценяват генеричните когнитивни способности.

Тя се разделя на пет основни области:

 • ориентация – знание кой ден, дата, време е
 • визуално възприятие – разпознаване на обекти и форми и разбиране на тяхната цел
 • пространствено възприятие, което е да се знае къде се намира тялото им в пространството
 • мислеща организация, която оценява общите умения, но с акцент върху категоризацията и класификацията на обектите
 • визуална моторна организация, която се отнася до реконструктивни умения

LOTCA може да помогне да се идентифицират силните и слабите страни в различните области, да се измери учебният потенциал и да се признаят стратегиите за мислене, както и да се помогне за идентифициране и подобряване на информираността на хората за когнитивните им трудности.[/vc_column_text][vc_empty_space height=“20″][vc_column_text]

 

Болници по това направление

 

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония