Затлъстяване - знаем ли достатъчно за наднорменото тегло и затлъстяването?

Какво е затлъстяване?

Затлъстяване и наднормено тегло са термините, с които се обозначава повишаването на телесната маса (прекомерното натрупване на резервни мазнини под формата на мастна тъкан) над нивата, които се считат за здравословни за човека според ръста, възрастта и пола.

Тези термини също така определят границите на теглото, при които е доказано увеличаваща се вероятност за поява на дадени заболявания и здравословни проблеми, като например захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови и злокачествени заболявания.

Затлъстяването се определя като хронично състояние, когато имаме натрупване на прекомерно количество телесна мастна тъкан – подкожно, в коремната кухина и около вътрешните органи.

За развитието на наднормено тегло и затлъстяване, роля играят няколко различни групи фактори:

 • генетични (наследствени);
 • фактори на околната среда – количество и състав на храната, ниво на физическа активност;
 • физиологични – нарушения в обмяната на мастната тъкан, хормонални промени, нарушения в центровете в мозъка, в частност в хипоталамуса, които контролират ситостта;
 • психологически – хранителни разстройства, прием на храна при стрес или депресия;

Според много специалисти, затлъстяването се степенува в зависимост от стойността на индексa на телесното тегло:

 • < 18,5 – Субоптимално телесно тегло
 • 18,5 – 24,99 – Нормално телесно тегло
 • 25 – 29,99 – Свръхтегло
 • 30 – 34,99 – Затлъстяване I степен
 • 35 – 39,99 – Затлъстяване II степен
 • > 40 – Затлъстяване III степен (Болестно затлъстяване)

Причини за наднормено тегло и затлъстяване?

Затлъстяването е многофакторно заболяване, дължащо се на взаимодействието на редица генетични фактори с начина на живот.

Основната причина за увеличаване на мастните запаси в тялото е дисбалансът между внесената и изразходваната енергия в тялото. Разликата между внесеното и изразходваното се складира под формата на запаси от мазнини, които се натрупват в малки количества в мускулите и черния дроб, и най-вече в бялата мастна тъкан, разположена около седалището, корема и вътрешните органи.

Затлъстяването е глобален проблем, дължащ се на увеличен прием на висококалорични храни, богати на мазнини и въглехидрати, и увеличаване на заседналия начин на живот. Това се дължи на значителните социално – културни промени от последните няколко десетилетия, засягащи огромен брой хора по света.

Какви са последствията за здравето?

Затлъстяването не е само козметичен проблем. То пряко заплашва здравето и намалява продължителността на живот.

Високият индекс на телесна маса е основен рисков фактор за редица заболявания като:

 • Сърдечносъдови заболявания – затлъстяването допринася за увеличаване риска от инфаркт и инсулт чрез увеличаване на плазмения холестерол. Повишеният прием на мазнини и ниската физическа активност увеличават така наречения „лош холестерол“, който се отлага по стените на клетъчните съдове. Холестероловите плаки по стените на съдовете понижават еластичността им и ограничават кръвния ток. Когато такава плака се разкъса и запуши коронарен или мозъчен съд, настъпва миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.
 • Диабет – създава се инсулинова резистентност в периферните тъкани – мускулна и мастна.
 • Мускулно скелетни увреждания – най-вече остеоартрит, поради увеличеното натоварване на ставите.
 • Някои ракови заболявания – сред мъжете затлъстяването е свързано с по-висока смъртност от злокачествени тумори на хранопровода, дебелото черво, панкреаса и простатата, докато сред жените с по-висока смъртност от рак на жлъчните пътища, гърдата, матката и яйчниците.
 • Репродуктивни и тазови нарушения – липса на овулация, безплодие, Хиперандрогенемия (по-високо ниво на мъжки полови хормони) и поликистично-овариален синдром при жените, Хипогонадотропен хипогонадизъм при мъжете (нарушена сперматогенеза, еректилна дисфункция, намалено либидо и импотентност)
 • Психологически проблеми – Депресия, Хранителни разстройства, Аутизъм

Особено рисково е затлъстяването, настъпило още във възрастта преди пубертета. Затлъстелите деца могат да имат трудности при дишане, високо кръвно налягане, ранна поява на маркери за кардиоваскуларни заболявания, инсулинова резистентност, повишен риск от фрактури, инвалидизация в зряла възраст и преждевременна смърт.

Как можем да се борим със затлъстяването?

Изключително важно е да се отбележи, че затлъстяването, както и повечето му усложнения, са предотвратими. Нещо повече, затлъстяването, освен предотвратимо е и лечимо заболяване. Преди всичко е необходимо да се ограничи калорийният прием и да се увеличи физическата активност. Изготвянето на балансиран хранителен режим, задоволяващ както енергийните нужди, така и потребностите от витамини, минерали и микроелементи, е сложна задача. Най-добре е да се потърси професионална помощ от диетолог, който ще изготви хранителен режим, пригоден към индивидуалните нужди и особености на конкретния организъм. Физическото натоварване трябва да се увеличава постепенно и съобразно с индивидуалните възможности. Поддържането на висока физическа активност е решаващо за успешното отслабване и задържане на оптималното тегло.

Освен че изгаря калории, спортуването ускорява метаболизма, като по този начин допринася за отслабване дори и след прекратяване на физическото усилие.

Хирургично лечение на затлъстяването

Бариатричната хирургия е последно средство за лечение при хора, страдащи от тежка степен на затлъстяване, които не са успели да намалят тегло след спазване на диета и увеличаване на физическата активност, както и след правилно прилагане на медикаментозна терапия.

Не всеки с тежка форма на затлъстяване е подходящ за бариатрична хирургия. Преди преминаване към процедурата хирургът прави цялостна оценка на здравословното състояние на пациента. Оценява се също психологическата нагласа да се премине през тази сериозна хирургична интервенция. Готовността да се спазва изключително отговорно здравословен хранителен режим след нея. Не трябва да се забравя, че нито една операция не може напълно да компенсира системното преяждане. Дори и след подлагане на бариатрична хирургия, пациентите трябва да стартират нов начин на живот, а именно – здравословно хранене.

Прочетете повече за хирургичните процедури при бариатрични и метаболитни заболявания

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар
15585
 • Винаги информирани

  Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This