Спондилоартрит

Какво представлява спондилоартритът?

Спондилоартрит, наричан още спондилит е ревматологично заболяване, което се изразява с възпаление на междупрешленните стави на гръбначния стълб. Различното от останалите видове артритни възпаления е, че спондилоартритът засяга местата, където костите и сухожилията се свързват.

Какви са причините за появата на спондилоартрит?

Заболяването обхваща най-често тийнейджърска и 20-годишна възраст, като мъжете са преобладаващо засегнати.

Хората в тийнейджърска и 20-годишна възраст, особено мъжете са засегнати най-често.

Възпалението може да бъде в следствие на инфекция или автоиумунно нарушение, като най-често заболяването се разгръща на фона на генетична обремененост.

Как протича?

В отговор на ставното възпаление възниква напрежение в околните мускули, които се опитват да компенсират нестабилността на гръбначния стълб. По този начин се провокира участието на междупрешленните дискове, които заемат неправилна позиция.
Разстоянието между телата на прешлените намалява, а междупрешленните дискове се компресират и излизат извън анатомично заложената си позиция. Следователно, всички тези компенсаторни механизми провокират дразнене на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви, което влошава болковата симтоматика.

Спондилоартрит може да се развие бързо, с изразена симптоматика, но може да протече и бавно – почти безсимптомно, докато не премине в хронична форма на заболяването.
Основно спондилоартритът се класифицира като аксиален и периферен.

 • Аксиалната форма засяга най-вече тазовите стави и гръбначния стълб, като причинява умора и болка в бедрата, глезените и коленете.
 • Периферната форма засяга предимно крайниците и вторично създава дискомфорт в поясната област или таза.

Кои са общите и най-често срещани симптоми на спондилоартрит?

 • Болка в гърба
 • Храносмилателни проблеми
 • Умора
 • Възпаление на аортната сърдечна клапа
 • Остеопороза
 • Болка или подуване в други стави, включително бедрата, коленете, глезените, стъпалата, ръцете, китките, лактите и раменете
 • Псориазис или кожен обрив
 • Подуване по сухожилията на пръстите на ръцете или краката
 • Подуване, болка или зачервяване на очите

Кои са видовете спондилоартрит (артрит)?

 • Реактивен артрит – известен още като Синдром на Райтер. Налице е повишаване на пикочната киселина в организма, като се причинява и възпаление в пикочните пътища, ставите и очите, а накрая и възпаление на ставите на гръбначния стълб. Както казахме, първо се развиват оплаквания далеч от гръбначния стълб, като симптоматиката продължава около 3-12 месеца, след което отшумява. След време отново се разгръща същата симптоматика и при отлагане на диагностика и лечение, състоянието става хронично и с възпаление в междупрешленните стави.
 • Псориатичен артрит – Получава се активиране на автоимунна реакция вследствие на псориазис, която може да атакува гръбначния стълб. Типичните симптоми са подуване в малките стави на ръцете и краката. Част от пациентите също имат болка и скованост в гръбначния стълб и най-вече в шийната област.
 • Анкилозиращият спондилит (Болест на Бехтерев) е наследствен и най-често срещан тип спондилоартрит. Генът, свързан с това заболяване е HLA-B27 и почти всички хора с анкилозиращ спондилит са носители на този ген. Заболяването обикновено се развива преди 45-годишна възраст с прогресиращо възпаление на гръбначния стълб и болка в гърба. Характерен симптом е сутришната скованост с продължителност от около 30 минути. Симптоматиката се облекчава след движение и се влошава след дълъг покой на тялото. С течение на времето възпалението може да доведе до анкилоза – новообразувана костна тъкан между прешлените, която слива отделите на гръбначния стълб и ограничава движението в тях. Вторичната болка и скованост се проявяват в раменете, гръдния кош, бедрата или глезените.
 • Ентеропатичният артрит е форма на хроничен артрит и е с неясна етиология. Според проучвания, хората с носителство на гена HLA-B27 са по-предразположени да имат тази форма на артрит от останалите. Преобладаваща симптоматика в клиничната картина на този тип спондилоартрит е възпалението на червата /ентерит/. Пациентите страдат от хронична диария с кръв в изпражненията, коремна болка и последваща загуба на тегло. Придружаващите симптоми са болките в гърба. Като най-чести възпалителни заболявания на червата, свързани със спондилоартрозата, се явяват болестта на Крон, улцерозен колит и недиференцираният колит.
 • Ювенилен артрит – Симптомите при този тип спондилоартрит започват още в детството. Ювенилният артрит може да се прояви със симптоматика, типична за всеки един от останалите видове спондилоартрит, но доминираща проява е ентезитът – възпаление в мястото на комуникация между сухожилията и костите.
  Децата и юношите обикновено страдат от периферен тип артрит и често се забелязва асиметрия в ставите на долните крайници.
 • Недиференциран спондилоартрит – Симптоматиката при този тип Спондилоартрит е смесена и включва оплаквания от няколко типа на заболяването.
  Например, пациент може да има ирит, болки в петата подуване в коляното, но липсват болки в гърба, псориазис или инфекция в отделителната система.
  Поради типичната симптоматика, но нетипичният ход на протичане, състоянието при тези пациенти се определя като недиференциран спондилоартрит.

Как се диагностицита спондолоартритът?

За поставяне на окончателна и правилна диагноза е необходимо да се направи обстоен физикален преглед и снемане на подробна анамнеза относно симптомите през последните години. Също така се извършват лабораторни изследвания /тестуване за HLA-B27 ген/, а образните изследвания на сакро-илиачните стави показват дали се развива възпаление в тях, което от своя страна е ключов признак за протичане на спондилоартроза.
Важно е да се отбележи, че наличието на позитивен тест за HLA-B27 не означава, че пациентът страда от спондилоартрит.
Диагнозата бива потвърдена, ако изследването показва, че има „експресия“ на този ген.

Какъв е подходът при лечението на спондилоартрит?

Общото лечение за всички форми на спондилоартрит включва освен медикаментозна терапия, така и физически упражнения съчетани с физиотерапия с цел релаксиране на спастичната мускулатура и намаляване на болката в ставите. Понякога се пристъпва и до хирургична намеса, чрез която се коригира позицията на гръбнака.

Медикаментите, които се използват при лечение на спондилоартроза са кортикостероидите, които се прилагат вътреставно или около сухожилията. Напоследък все по-често този вариант остава последен поради множеството странични ефекти на кортикостероидите и високата дозировка, която е необходима за облекчаване на симптомите.
Съществува нов клас лекарства, известни като биологични препарати. Те са много ефективни при лечението както на гръбначните, така и на периферните ставни симптоми на спондилоартрит. Не липсват, обаче, и странични ефекти, свързани с индуциране на възпаления или отключване на латентни до момента заболявания.
Въпреки това, при добра преценка относно рисковете и ползите, биологичните препарати могат да бъдат добър начин за третиране на спондилоартрозата.

Въпреки общите модели за лечение, всеки тип спондилоартроза има своята специфика, което налага и различен подход.

Например, при псориатичния артрит се прилага лечение насочено както към дерматологичния проблем, така и към възпалителните процеси в ставата.

При ентеропатичния артрит медикаментозното лечение се съобразява със състоянието на стомаха и червата и често се лавира по време на лечението. Важно е да се постигне баланс между медикамента, действащ срещу възпалението на червата и терапията, лекуваща останалите симптоми.

Кога се налага хирургична намеса?

При напреднал стадий на заболяването, когато е налице силна болка поради разрушаване здравината и структурата на хрущялите или костта, се прибягва до хирургична намеса.
По-често се налага оперативна намеса при износване на тазобедрената става, което предизвиква непоносима болка в ингвиналната гънка и бедрото на пациента и налага ендопротезиране.
Оперативната корекция на гръбначния стълб се избягва, освен ако не са налице изменения в прешлените, които блокират движение между сегментите на гръбначния стълб.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This