Остеоартрит - Знаем ли достатъчно за това заболяване? - превю

Какви методи се използват за диагностициране на остеоартрит?

Надлежно информирайте лекаря си за симптомите и степента на болката, която изпитвате, колко е дълготрайна и има ли тя пикови моменти, можете ли да извършвате обичайните си дейности или болката ви затруднява. Имате ли намалена подвижност и в какво се изразява?

При извършването на физикален преглед ще се търси следното:
 • подуване около ставата ви, което може да е признак на излишна течност
 • изтъняване на мускулите
 • намалено движение в ставата
 • звук при преместване на ставата
 • подуване в костта
 • нестабилност в ставата
 • скованост
В допълнение към физическия Ви преглед има общи тестове, включително ЯМР, които Вашият лекар може да поиска. Те включват:
 • X-rays – Рентгеново изследване: Подобно на ЯМР, тези изображения също са добри за откриване на общите характеристики на остеоартрит, включително костеливи шпори, стесняване на пространството между костите и възможни отлагания на калций.
 • Кръвни тестове – Въпреки че няма кръвен тест за остеоартрит, определени кръвни изследвания могат да помогнат да се изключат други причини за болки в ставите, като ревматоиден артрит.
 • Анализ на ставна течност – Ако има значително подуване около ставата, лекарят може да използва медицинска игла, за да изтегли течността (пункция) и да изследва пробата за възможна подагра, инфекция или възпаление, свързано с остеоартрит.

Методи на лечение:

Въз основа на физикалния преглед и на Вашето състояние, както и резултатите от ЯМР, Вашият лекар ще даде подходящ план за лечение. Това може да включва лекарства, които могат да помогнат за облекчаване на симптомите на остеоартрит и болката:
 • Парацетамол – доказано е, че помага на някои хора с остеоартрит, които имат лека до умерена болка. Приемът на повече от препоръчителната доза ацетаминофен може да причини увреждане на черния дроб.
 • Нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) – без рецепта, като ибупрофен и напроксен натрий, приети в препоръчителните дози, обикновено облекчават болката при остеоартрит. По-силните НСПВС се предлагат по лекарско предписание. НСПВС могат да причинят стомашно разстройство, сърдечно-съдови проблеми, проблеми с кървенето и увреждане на черния дроб и бъбреците. НСПВС като гелове, нанасяни върху кожата върху засегнатата става, имат по-малко странични ефекти и могат също така да облекчат болката.
 • Използват се някои антидепресанти, одобрени и за лечение на хронична болка, включително остеоартрит.

Физикална терапия – може да успеете да управлявате състоянието си с промени в начина на живот, включително модификации на активността, редукция на теглото и използване на лед, ако е необходимо. Физикалният терапевт ще ви покаже упражнения за укрепване на мускулите около ставата, за увеличаване на гъвкавостта и намаляване на болката. Редовното и внимателно упражнение, което правите самостоятелно, като плуване или ходене, може да бъде еднакво ефективно.

Ако консервативното лечение не помогне, може да обмислите процедури като:
 • Инжекции кортизон – инжектирането на кортикостероидни лекарства може да облекчи болката в ставата ви. По време на тази процедура вашият лекар обезболява областта около ставата, след което поставя игла в пространството в ставата и инжектира лекарство. Броят на инжекциите с кортизон, които можете да получавате всяка година, обикновено е ограничен до три или четири инжекции, тъй като лекарството може да има обратен ефект, ако е предозирано.
 • Инжекциите с хиалуронова киселина – могат да предложат облекчаване на болката, като осигурят известна възглавничка в коляното, въпреки че някои изследвания предполагат, че тези инжекции не предлагат повече облекчение от плацебо. Хиалуроновата киселина е подобна на компонент, който обикновено се намира в ставната ви течност.
 • Изравняване на костна повърхност – остеотомия – ако остеоартритът е повредил едната страна на коленната ви става повече от другата, остеотомията може да бъде полезна. При остеотомия на коляното, хирургът прерязва костта над или под коляното и след това отстранява или добавя моделирано анатомично костна част. Това измества телесното тегло от износената част на коляното.
 • Joint replacement – операция за подмяна на ставите (артропластика) – Вашият хирург премахва повредените ви ставни повърхности и ги замества с пластмасови или метални части. Изкуствените стави могат да се износят или да се разхлабят и евентуално може да се наложи да бъдат подновени. Протезата е проектирана да възпроизвежда движението на нормална, здрава става.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420