Болест на Паркинсон

Болестта на Паркинсон е неврологично заболяване, характеризирано с дегенерация на произвеждащите допамин неврони в субстанция нигра – структура в главния мозък.

Поради високото съдържание на пигмента – меланин субстанция нигра се отличава от останалата невронална тъкан по тъмния си цвят (оттам и името). В резултат на това с течение на времето заболяването буквално срива цялата нервна система на човека. Допаминът всъщност е невромедиаторът, който предава импулсите за осигуряване на нормалните движения на индивида.

Симптоми

Симптомите на болестта на Паркинсон са резултат от загубата на нервни клетки в мозъка, в следствие на дегенерация на невроните, които произвеждат допамин, което засяга контрола на движенията, както и други сфери като – настроение, сън и мисловна дейност.

Към момента специалистите споделят едно общо мнение, че паркинсоновата болест се дължи на не един фактор, а е по-скоро комбинация от генетично предразположение и влияние на вредни фактори от околната среда и стареене.

Сред първите симптоми на болестта на Паркинсон са т.нар. „моторни” или по познати като двигателни (свързани с движението) симптоми включват:

 • Тремор – Характерно за треперенето (тремора) е, че то може да се прояви и в състояние на покой, а не само при физическа активност. Този симтом засяга над 70% от болните. Той се проявява по различно време, влошава се по време на стрес и изчезва при сън.
 • забавяне на движенията – забавянето на движенията се изразява в това, че иначе прости движения се извършват с повече усилия и изискват време;
 • промяна в походката – болният започва да върви с по-ситни и бавни стъпки, прегърбва се. Промяна настъпва и в почерка, като писането става с по-дребни букви.
 • скованост на мускулите – Стегнатостта в мускулите обикновено е по-изразена за едната страна на тялото. Болният усеща скованост в тялото и съпротивление при опит да раздвижи крайниците.
 • проблеми с равновесието;

Като допълнение се срещат и не-моторни симптоми, например:

 • депресия
 • деменция
 • болки
 • влошено обоняние
 • проблеми със съня
 • нарушения в храносмилането
 • кръвно налягане и др.

Всички тези неща допълнително утежняват хода на болестта.

Болестта на Паркинсон е прогресиращо заболяване и с времето се появяват нови симптоми, а съществуващите постепенно се задълбочават. Все пак, болестта не е смъртоносна – пациентите могат да живеят от 15 до 25 години от момента на поставяне на диагнозата, което я превръща в дългосрочно (хронично) заболяване.

Диагностика

Диагностицирането на болестта включва различни по вид изследвания, които са необходими, за да докажат категорично наличието именно на това заболяване, както и да определят стадия му. Препоръчително е да се направят образно диагностични изследвания, като магнитен резонанс или компютърна томография, и така да се изключат други причини за състоянието.

Лечение

Болестта на Паркинсон се среща сравнително рядко между 100тина – 200ста на всеки 100 000 души, и засяга предимно хора на възраст между 50 и 60 години. Тъй като риска от развитие на болестта на Паркинсон се увеличава с възрастта, фактът че има тенденция на застаряване на населението означава, че броят на хората с болестта на Паркинсон ще нараства.

На този етап болестта на Паркинсон не може да бъде излекувана. Въпреки това успешно се прилага симптоматично лечение. Макар източникът на заболяването да е неизвестен и да не може да се премахне, симптомите могат да се облекчат или премахнат с комбинация от лекарствена терапия, психотерапия, физиотерапия и когато се налага неврохирургична намеса. Целта е да се контролират и облекчават симптомите, за да могат пациентите да водят пълноценен живот въпреки заболяването си.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This