МС – знаем ли достатъчно за множествената склероза

Много от нас са чували за автоимунните заболявания. Но колко от нас знаят за какво точно става дума?

Тези заболявания се характеризират с това, че имунната система е хиперактивна. Това от своя страна води до саморазрушаване и унищожаването на здрави тъкани, клетки и органи в собствения организъм. Автоимунните заболявания са хронични заболявания и за тях няма лечение. Единственото, което може да облекчи и забави болестта е тя да бъде потискана, чрез медикаменти. Тяхната цел е да забавят имунната система на болния.

Едно от тези автоимунни заболявания е множествената склероза или за по-кратко МС. И тук идва отново въпросът, знаем ли достатъчно за това заболяване?

МС или множествена склероза е автоимунно, възпалително хронично заболяване на централната нервна система.

Характеризира се с нарушаване комуникацията между нервните клетки на главния и гръбначния мозък. Това от своя страна води до широка и коварна симптоматика и постфактум – до инвалидност.

За съжаление все още не са изяснени причините и факторите, които водят до това заболяване. Неясна остава етиологията и вероятната генетична предразположеност. За ключов елемент в развитието ѝ се смятат факторите на околната среда, инфекции, автоимунни нарушения и вируси. Смята се, че географската ширина на която живеем, също оказва влияние спрямо генетичната предразположеност към това заболяване. Колкото по-близо сме до Екватора, толкова по-малка е вероятността да се разболеем от МС.

Това заболяване засяга най-често хора в ранните години на зрелостта, т.е. около 30-те години.

Както при повечето автоимунни заболявания и МС е заболяване, което се среща по-често при нежния пол. Жените в родилна възраст са по-податливи на отключване на различни автоимунни заболявания. При хора в зряла възраст МС засяга двата пола почти с еднакво. За сега не съществува познато лекарство за МС, както и за другите видове автоимунни заболявания. Въпреки това има няколко вида терапии, които се ползват с доказан успех. Лечението, което се прилага при МС е преди всичко насочено към възстановяване на функциите след пристъп. Целта е превенция от нови пристъпи и предотвратяване на трайната инвалидност.

Проблемът при МС е, че симптомите са сходни със симптоми на много други клинични състояния.

Множествената склероза е сред заболяванията, чието диагностициране обикновено отнема много време. Причината е, че най-често срещаната форма на множествена склероза е тази, при която симптомите се появяват и отшумяват бързо. Следва дълъг период на затишие преди следващата криза.

Началните симптоми обикновено са преходни, слаби и ограничени. Но може да са признак за развитието на множествена склероза. Всеки един от тях поотделно може да сигнализира за друго заболяване. Съвместната им поява обаче е причина да посетите лекар и да чуете неговото професионално мнение.

Най-често срещаните, които сигнализират за болестта са:

(и пак подчертаваме – симптомите са сходни със симптоми на много други клинични състояния)

 • Промени в сензитивността – Може да се появи и гъделичкане, изтръпване и дори парене по кожата. Тези симптоми обаче може да се дължат и на проблеми в кръвообращението. Затова трябва да следите колко често се появяват и дали можете да ги свържете с някакви определени причини. Освен споменатите усещания до тук, едно от най-неприятните и болезнени е чувството за иглички по кожата. Хората страдащи от МС се чувстват, като прободени от остри предмети, причиняващи им силна болка.
 • Трудности при координация и баланс. Този признак е свързан с тромавост и непохватност в контрола и движението на крайниците. Например не успявате да изпънете ръце и/или краката ви отказват да се подчинят на командите на мозъка. Освен това самата походка става по-скована.
 • Замаяност, световъртеж и загуба на равновесие – Този симптом се появява в комбинация с разтреперване при вървене. Освен това може да се изразява и в нестабилност при изправено положение. Усещането е подобно на това, когато човек се замае и изгуби внезапно равновесие. Не бързайте да се тревожите. Първо проверете дали не става въпрос за други фактори, които биха ви причинили това състояние.
 • Проблеми със зрението – Това е един от най-явните и изразени симптоми. Наблюдават се проблеми като:
  Неволни движения на очите
  Замъглено виждане
  Неврит
  Двойно виждане
  Загуба на зрение
  Нарушение на червено зрение
  Болка в очите
 • Мускулна слабост, скованост и мускулни спазми. Много често всеки от нас усеща скованост, болка и/или схващане на мускулите. Този симптом може да се дължи и на други заболявания, като диабет например. Важно е да посетите лекар, който да ви назначи съответните изследвания.
 • Затруднено движение
 • Изразена слабост и отпадналост. Хората с множествена склероза се чувстват изтощени и се придвижват по-бавно, поради умора в краката. Важно е да се обърне внимание, когато активен човек внезапно започне да се оплаква от слабост без видима причина.
 • Проблеми с говора – Хората с множествена склероза откриват и изричат думите трудно и бавно. Това се забелязва много ясно, когато казват думи, които са произнасяли без проблеми преди това.
 • Умора – Умората е един от най-проблемните симптоми на болните от множествена склероза. Ежедневните обичайни дейности, с които са се справяли без проблеми, сега ги затрудняват.
 • Проблеми с уринирането – Контролът на пикочния мехур е предизвикателство за хората, развиващи множествена склероза.
 • Тремор. Болните често усещат внезапни мускулни спазми, когато тялото им започва да трепери, като при студ, дори когато е топло.
 • Нарушение на паметта, концентрацията и вниманието. Често срещани са загубата на краткосрочна памет, както и проблеми с концентрацията. Способностите на болните да анализират определена ситуация постепенно намаляват до степен, че те почти не разбират лесни и обикновени неща.
 • Емоционална нестабилност – Болните от множествена склероза често изпадат в дълбока и тежка депресия.

Ранната и точна диагноза е много важна за определяне на най-правилния алгоритъм на поведение и лечение при болните от множествена склероза.

За да се диагностицира това заболяване, най-често прилаганите методи са:

 • ЯМР на главния и гръбначния мозък
 • Евокирани потенциали – регистрират мозъчната активност при различни звукови, сензорни или слухови стимули. (Използва се компютърно оборудване, за да се измери средното количество време, необходимо на нервните сигнали да пропътуват по нервните пътища.)
 • Изследване на гръбначномозъчната течност, чрез лумбална пункция.
 • Кръвни изследвания – увеличение на лимфоцитите, тоталния протеин или повишен IgG при електрофореза
 • Електромиография и тест за нервна проводимост

Съществуват няколко форми на прогресиране на МС. Определянето на вида се базира на последните тенденции в развитието на третирането на болестта и се използва за прогнозиране на бъдещото ѝ развитие. Това е важно и за назначаването на подходящо лечение.

През 1996 г. Националното дружество по множествена склероза на САЩ стандартизира четири форми на заболяването:

 • Пристъпно-ремитентна. Характеризира се с рецидиви, които не могат да се предвидят. Следват от относително спокойни периоди от няколко месеца и дори години на ремисия. Симптомите, появили се по време на кризата, може да отшумят или да оставят трайни последствия. Вторият случай зачестява с напредване на болестта. Пристъпно-ремитентната форма е началната и най-често срещана форма на болестта при 80% от пациентите.;
 • Вторично прогресивна – наричана още галопираща се развива при около 65% от пациентите с пристъпно-ремитентната форма. Характеризира се с постепенно влошаване на неврологичното състояние, като не се наблюдават ясно отличими периоди на ремисия. Средно периодът между началото на заболяването под пристъпно-ремитентната форма до достигане на вторично прогресивна форма е 19 години.
 • Първично прогресивна. Среща се при приблизително 10 – 15% от индивидите. Характеризира с липсата на ремисии след началните симптоми на МС. Типично за тази форма е постепенното засилване на симптомите от началото на болестта, липсата или наличието на спорадични и съвсем слаби ремисии и подобрение на състоянието. Възрастта на разболяване от първично прогресивна форма е по-висока от тази за пристъпно-ремитентната форма, но близка до средната възраст на преминаване на пристъпно-ремитентната форма във вторично прогресивна. И в двата случая това се случва на възраст около 40 години.
 • Пристъпно-прогресивна. Това е най-рядко срещаната форма на множествена склероза и се характеризира с прогресивно влошаване на клиничната картина, но и наличието на релапси.

За първи път през 2009 г. по инициатива на Международната Федерация по множествена склероза и нейните регионални МС-общества по държави, се отбелязва Световният ден за борба с множествената склероза.

От тогава всяка година този ден се отбелязва през последната сряда на месец май. Световният МС ден е създаден, за да популяризира проблемите, съпътстващи множествената склероза, ролята на МС обществата и глобалното МС движение.

В заключение можем да кажем, че за съжаление, все още няма лек за MС. Дългосрочната ремисия въпреки всичко е факт при голяма част от пациентите. Някои от тях никога не получават допълнителни симптоми, след като са били диагностицирани с MС. Доказателства за прогресията се проявяват само при нов магнитен резонанс (ЯМР).

Добрата новина е, че днес има повече възможности за забавяне процеса на развитие на множествената склероза, отколкото когато и да било.

Към тях спада дори възможност за трансплантация на стволови клетки и други авангардни технологии. Един ден те може да се окажат истински лек за заболяването. За по-малко от 20 години MС стигна от една нелечима болест до заболяване, за което вече има дузина лекарства, забавящи прогресията и, както и множество други терапии за облекчаване на симптомите.

И въпреки, че няма как да се предпазим от МС, невролозите препоръчват да се излагаме на слънце сутрин, за да задоволим нуждите на организма ни от витамин D, тъй като при много от болните се открива недостиг именно на този витамин.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Няма коментари

Напишете коментар
15585
 • Винаги информирани

  Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This