Група болници Мемориал

„Защото Вашето здраве е ценно…“

В България болница Мемориал стана известна преди години с високата си успеваемост при инвитро процедури. Но лечебните заведения от групата разполагат с отлични специалисти и в други медицински сфери, които могат да бъдат полезни на хората, интересуващи се от диагностика или лечение в чужбина. Ние от Медикъл Караджъ познаваме тези специалисти и сме готови да съдействаме с информация за най-добрите лекари и клиники, в зависимост от Вашия здравословен проблем, както и за осъществяване на бърз контакт с болницата, получаване на оферта за лечение и организацията на пътуването.

Преди да се свържете с нас, можете да се запознаете с общата информация за болници Мемориал:

Група болници Мемориал

СЕРТИФИКАТИ

Здравна група Мемориал

Основана през февруари 2000 г. с цел да въведе нови практики в здравеопазването, Група болници Мемориал се отличава с първокласни лекари и подход, ориентиран към пациента. Мемориал печели доверие с експертни медицински екипи, най-съвременно оборудване за диагностика и лечение, качествени услуги и удобства за пациентите.

Meмориал е първата болница в Турция  и 21-а в света, акредитирана със Сертификат за качество от  Joint Commission International (JCI).

С лечебните си заведения в Истанбул, Анкара, Кайзери, Анталия и Диарбекир, Здравна група Мемориал е винаги до вас, в интерес на вашето здраве…

 • Здравни услуги от световна класа, предоставяни от 11 болници, 4 медицински центъра и 6000 служители;
 • 2 милиона пациенти и 70 000 операции годишно;
 • Centers of excellence в няколко ключови специалности – Ортопедия; Кардиология; Невронауки; Урология; Гинекология; Хематология; Гастроентерология;
 • Международни референтни центрове за Инвитро оплождане със 7500 цикъла годишно;
 • Центрове за трансплантация с международна известност, извършващи 250 чернодробни, 360 бъбречни и над 150 костно-мозъчни трансплантации на година;
 • Над 40 000 международни пациенти от 92 държави годишно.

Група болници Мемориал е сред водещите в иновациите:

 • Първата частна болница, получила през март 2004 година лиценз от Министерството на здравеопазването в Турция за трансплантация на органи (черен дроб и бъбреци) и свързаните с тях лабораторни услуги;
 • Първата болница, реализирала успешна детска чернодробна трансплантация при наличие на кръвна несъвместимост;
 • Ръководителят на IVF центъра проф. д-р Семра Кахраман е реализирала за първи път в Турция бременност по метода на инвитро с микроинжекция (ICSI);
 • Mемориал Болница в  Анталия е първият и единствен IVF център в Турция, акредитиран от Американската асоциация по ембриология;
 • Лабораторията по Инвитро оплождане към болница Мемориал Шишли е първата частна лаборатория  в Турция и Азия, акредитирана по стандартите, изисквани от ISO 15189, и 9-а в Европа;
 • Лабораторията по тъканно типизиране и  имунология към Мемориал болница в Шишли е първата частна лаборатория на Турция, акредитирана от Европейска федерация за имуногенетика (EFI);
 • Производството на клетки на сърдечния мускул от ембрионални стволови клетки се извършва за първи път през 2004 г. в Болница Мемориал;
 • Първата болница, която въвежда AESOP хирургично роботизирано рамо, използвано в коронарни байпас операции в Турция;
 • Първата частна болница, извършила трансплантация на очна роговица без шевове и трансплантация на изкуствена роговица с кератопротези.

 

Инвитро в болница Мемориал

Центърът за репродуктивна медицина към болници Мемориал е предпочитана дестинация за семейства от цял свят, които не успяват да се сдобият с бебе по естествен начин. Най-важният фактор за успеха е да се направи точна оценка на състоянието на всяка двойка, след което внимателно и прецизно да се планира най-подходящото лечение според конкретния случай. В Мемориал търсят помощ двойки, при които:

 • Жената е на възраст до 35 години и не успява за зачене дете след 1 година опити;
 • Жената е над 35-годишна възраст и не е настъпила планирана бременност в рамките на шест месеца;
 • Жената има нарушения в менструалния цикъл;
 • Предишни бременности са завършвали със спонтанни аборти;
 • Има родени деца с малформации;
 • Единият от съпрузите страда от наследствени хромозомни заболявания (хемофилия, синдром на Даун и др.)

Всяка година на инвитро процедури в IVF центъра се подлагат около 4000 двойки, много от които от чужбина. Основната причина за международната известност на центъра се крие във високите нива на успеваемост. Така например, при млади двойки във фертилна възраст клинична бременност се постига в около 65% от случаите. При двойки, в които жената е над 40-годишна възраст или имат много предишни неуспешни опити, успеваемостта е около 25%. И в двата случая резултатите са над средните в световен мащаб.

За успехите си в сферата на репродуктивната медицина болници Мемориал получиха награда „Най-добър център за лечение на стерилитет за 2015 г.“ от Medical Travel Awards в Лондон.

Начело на екипа в Центъра за инвитро оплождане в Мемориал е проф. Семра Кахраман, лекар със световен авторитет и президент на Международната асоциация за преимплантационна генетична диагностика (PGDIS). Тя ръководи екип от над 70 специалисти, оборудвани с последните технологии в тази сфера. В резултат от работата им за 24 години са се родили над 30 000 бебета.

С помощта на опитните професионалисти и съвременните технологии е възможно да се постигне резултат в почти всички случаи на проблемно забременяване. Възможно е също ембрион, изграден от 4-8 клетки, да се изследва внимателно преди имплантирането в матката с методите на преимплантационната генетична диагностика (PGD), за да се изключи рискът от генетични аномалии и състояния като таласемия или хемофилия.

 

Трансплантация на органи в Мемориал

Центровете за трансплантация на органи към Здравна група Мемориал са референтни центрове в света за трансплантация на черен дроб и бъбрек. Тук се извършват бъбречни и чернодробни трансплантации съответно с 99% и 93.5% успеваемост.

Трансплантацията на орган е сложна операция, за чието прилагане са необходими съвременни хирургични технологии и апаратура. По тази причина, за извършването на такива операции болницата трябва да отговаря на високи международни стандарти и да разполага с опитни екипи на всяка стъпка от процеса.

Бъбречната трансплантация спасява живот   

Бъбречната трансплантация е най-ефикасното лечение при пациенти с хронична бъбречна недостатъчност. Присаждане на бъбрек спасява пациентите с бъбречна недостатъчност от подлагането на диализа и значително подобрява качеството на живота им. В действителност, успешната бъбречна трансплантация спасява живот. Докато 5-годишната прогноза при пациенти с трансплантиран бъбрек е 90%, то при пациентите на диализа тя е около 40%.  Тоест, бъбречната трансплантация  удължава живота на тези пациенти от 2.5 до 3 пъти.

Операцията за даряване на бъбрек вече не предизвиква страх

Въпреки всички  усилия по цял свят, броят на трансплантациите, извършвани с органи от хора в мозъчна смърт, не е достатъчен. Поради това все по-често се прилагат трансплантации от живи донори, които даряват орган, за да спасят живота на близък човек. “Златният стандарт“ в тази област е хирургическото отстраняване на бъбрека по закрит (лапароскопски) метод, с оглед здравето и комфорта на живите донори след операцията. При този метод отстраняването на бъбрека се извършва през малки отвори, направени в корема на пациента, вместо да се прави голям хирургически разрез.

Лапароскопската нефректомия от жив донор се извършва през два отвора с размер 0.5-1 см в корема на пациента, а след приключване на операцията бъбрекът се изважда през разрез от 6 см, направен в слабините на болния. По този начин пациентите изпитват по-малко болка в сравнение с отворената нефректомия, имат по-кратък болничен престой, връщат се по-бързо към нормалния си начин  на живот и трудовата си дейност. Освен това, с тази операция се свеждат до минимум неблагоприятните странични ефекти вследствие от направения разрез в тялото при отворената нефректомия.

При тази хирургическа техника почти не се наблюдават нежелани странични ефекти на оперираното място, като например поява на херния, изтръпване, инфекция на раната, натрупване на въздух в белите дробове, които са по-вероятни при отворени операции. Още същата вечер след операцията донорите започват да ходят, да пият вода, на следващата сутрин могат да се хранят и да се къпят. След тази операция пациентите напускат болницата още на следващия ден.

„Хибриден метод“ при кръстосана бъбречна трансплантация

Кръстосаните трансплантации са шанс за пациенти, които имат донор, но не са съвместими с него. В миналото кръстосана трансплантация се правеше само при двойки с кръвна несъвместимост. Но благодарение на развитите технологии в наше време този въпрос се разглежда вече от друга гледна точка. Имунната карта на пациента може да покаже дали в кръвта му се съдържат или не т.нар. антитела, които атакуват тъканите на донора.

Така например, ако жена иска да дари своя бъбрек на съпруга си, но направените изследвания показват, че в кръвта му има антитела срещу този бъбрек, вероятността трансплантацията да се окаже неуспешна е 100%. При тези хора може да се извърши трансплантация и чрез прилагане на лечение с определени медикаменти за понижаване нивата на антителата. Но ако тези антитела се окажат над определеното ниво, трансплантацията  отново ще се окаже неуспешна или след определено време организмът  въпреки всичко може да отхвърли бъбрека.

Именно затова се прилага хибридният метод. Избират се и се кръстосват помежду си две съвместими двойки, като  нивата на антителата в кръвта се довеждат до точката на гарантирано лечение. Когато нивата на антителата станат напълно безопасни за хирургична намеса, трансплантацията се извършва успешно. Бъбречните трансплантации, които се извършват по хибриден метод на съвместими пациенти, са по-малко рисковани от имунна гледна точка и по-успешни.

Трансплантациите при деца изискват прецизност

Бъбречната недостатъчност при децата се причинява от тежки инфекции на пикочните пътища, рефлукс на пикочния мехур, камъни в бъбреците и от бъбречна дисфункция, а заболяване на жлъчните пътища и различни наследствени заболявания могат да доведат до чернодробна недостатъчност.

Хирургичните техники на бъбречната и чернодробна трансплантации при децата в ранна възраст (между 0-5 години) се различават от тези при възрастните. Освен това, те изискват по-голяма прецизност, заради малкия обем на детската анатомия и по-тънки кръвоносни съдове.

Чернодробна трансплантация в детска възраст

Най-честата причина за чернодробна трансплантация при деца е вродената жлъчна болест. Първият признак за това заболяване е трудно излечимата жълтеница. Дори ако бъде поставена диагноза през първите три месеца след раждането и се спести време с извършване на друга операция, без да се налага чернодробна трансплантация, по-голяма  част от тези деца са склонни да развият цироза на черния дроб. Освен това, вродени метаболитни заболявания, проявяващи се под формата на жълтеница, сърбеж, подуване на корема, забавен растеж и развитие също могат до доведат до цироза.

Поради недостига на дарени органи от трупни донори, на тези пациенти може да се трансплантира една малка част от черния дроб на майката или бащата. За тази цел се избира донорът с подходяща кръвна група и се извършва подробно изследване както на детето, така и на донора. След операцията не се очаква донорът да има сериозни проблеми, тъй като   необходимия за детето черен дроб е в малко количество, а органът има естественото свойство да регенерира.

Лекари, асоциирани към тази болница:

Направления в тази болница:

Последно преглеждани в раздел
"Болници"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония