Мамопластика

Мамопластика

Мамопластика

Мамопластика за уголемяване на гърди

Уголемяването на женските гърди е една от най-популярните и желани корекции в областта на пластичната хирургия. За много жени уголемяването на гърдите е начин да постигнат по-хармонично тяло и да повишат своето самочувствие.

Какво е мамопластика за уголемяване на гърди?

Мамопластика за уголемяване на гърдите е хирургична процедура, която има за цел да увеличи размера, формата или пълнотата на гърдите.

Мамопластика за уголемяване на гърдите се прави за:

 • Увеличаване размера на гърдите, които са естествено малки
 • Възстановяване размера и формата на гърдите след бременност, кърмене или загуба на тегло.
 • Възстановяване на симетрията, когато гърдите са асиметрични

Чрез тази процедура обаче не може да се коригира увисването на гърдите. Когато жената желае едновременно с промяната на размера да се подобрят позицията и формата на увисналите гърди, мамопластиката може да се комбинира с процедура по повдигане на гърдите.

Процедурата може да се приложи при жени на различна възраст. Препоръчва се обаче при пристъпването към такава операция гърдите да са напълно развити.

Уголемяването на гърдите не влияе върху способността за кърмене след бъдеща бременност и раждане.

Мамопластиката за уголемяване на гърдите включва поставяне на гръдни импланти под гръдната тъкан или гръдните мускули.

Какво представляват гръдните импланти?

Мамопластика_001

Гръдният имплант е медицинска протеза, която се поставя вътре в гърдата, за да увеличи, реконструира или да създаде физическата форма на гърдата.

Има три основни типа гръдни импланти:

 • Физиологични импланти – те се пълнят със стерилен физиологичен разтвор, подобно на солена вода. Разтворът се съдържа в силиконова обвивка от еластомер. Тези импланти могат да бъдат пълни с различни количества физиологичен разтвор. Това се отразява на усещането, твърдостта и формата на гърдата. Ако физиологичният имплант се спука, разтворът ще се абсорбира и изхвърли от организма по естествен път.
 • Силиконови импланти с гел – те се състоят от силиконова външна обвивка, пълна със силиконов гел. Ако протече силиконов имплант, гелът ще остане в черупката или ще излезе в джоба на гръдния имплант. Течащ силиконов имплант може да се спука или да не се спука. Пациентите, които избират този тип импланти, трябва да извършват по-редовни проверки за състоянието на имплантите с ЯМР или ехографско изследване.
 • Алтернативни импланти – те могат да бъдат пълни с полипропилен, соево масло или друг материал.

Вашият пластичен хирург ще определи кой от посочените варианти е най-подходящ във вашия индивидуалния случай.

Гръдните импланти имат доживотна гаранция на устройството за имплантиране, но те всъщност не са предназначени да издържат цял ​​живот. Препоръчва се както силиконовите импланти за гърди, така и тези с физиологичен разтвор да се сменят на около 10 години.

Подготовка за операцията

Преди операцията по мамопластика, хирургът трябва да помогне на пациента да избере размера на необходимия имплант. Това може да стане чрез поставяне на различни по размер импланти в сутиен, за да се види как се усещат от пациента.

При операция за уголемяване на бюст, постъпването в болницата става в деня на хирургичната интервенция. Необходимо е през последните 6 часа да не сте приемали храна и/или течности. Трябва да направите необходимите изследвания, които включват: обща кръвна картина, урина, кръвна захар, ЕКГ, рентгенография на гръден кош и консултации със специалисти- анестезиолог, кардиолог, интернист и други при нужда. В зависимост от индивидуалното състояние на пациента, може да възникне необходимостта и от други изследвания, преди самата пластична операция за уголемяване на гърдите.

Операцията трае около един час. Извършва се под обща анестезия и след нея пациентът остава за наблюдение в клиниката в рамките на едно денонощие.

Как протича процедурата по мамопластика?

Мамопластика_004

Опции за разрез

Хирургът и пациентът трябва да обсъдят възможностите за хирургичния разрез, преди операцията.

Възможни са следните опции:

 • Инфрамамарен разрез, направен в гънката под гърдата
 • Трансаксиларен разрез, в подмишницата
 • Периареоларен разрез, около зърното

Изборът на разрез зависи от няколко фактора, включително колко е уголемяването, анатомията на пациента, вида на импланта и предпочитанията на хирурга и пациента.

Поставяне на имплант

Гръдният имплант се поставя в джоб.

Има два вида разположение:

 • Субмускулно разположение- преминава под гръдния мускул. При това разположение възстановяването може да отнеме повече време и може да има повече болка след операцията.
 • Субмамарно или субгландуларно разположение- преминава зад гръдната тъкан над гръдния мускул.

Затваряне на разрезите

Хирургът затваря разрезите с многослойни шевове или шевове в гръдната тъкан. Шевовете, лепилата за кожата и хирургическата лента затварят кожата и я държат затворена.

Отначало линиите на разреза ще бъдат видими, но ще избледнеят с времето.

Оценка на резултатите от мамопластиката

Резултатите от уголемяването на гърдите се забелязват веднага. Крайният ефект настъпва след няколко седмици когато отокът спадне и гърдата добие окончателната си форма. В продължение на година, белезите ще продължат да избледняват.

Възстановяване след мамопластика

Мамопластика_003

С преминаване на упойката, пациентът ще получи болкоуспокояващи за облекчаване на болката.

Абсорбиращите се или разтворими конци обикновено изчезват в рамките на 6 седмици.

Ако пациентът има конци, които не се разтварят, или ако дренажните тръби са поставени близо до гърдите, ще е необходимо последващо посещение за отстраняването им.

Медицинският екип следва да Ви предостави следната информация:

 • Как да се грижите за гърдите след операцията
 • Как да използвате предписаните лекарства
 • Кога да дойдете на последваща консултация

Пациентът трябва незабавно да потърси медицинска помощ, ако има:

 • всякакви признаци на инфекция, като треска или топлина и зачервяване в областта на гърдите
 • болки в гърдите, необичайни сърдечни аритмии или задух

Пациентът не трябва да извършва тежка физическа дейности за около 6 седмици.

Лекарят може да Ви посъветва за някои следоперативни упражнения, като сгъване и разгъване на ръцете, за облекчаване на болката и дискомфорта, както и какъв тип сутиен да носите.

Рискове и усложнения от мамопластика

Всяка хирургична процедура крие рискове. Някои от усложненията, свързани с уголемяването на гърдите, са следните:

 • Болезнени гърди
 • Инфекция
 • Чувствителността в гърдите, зърната или и двете може да се промени временно
 • Разкъсване или изтичане на импланта
 • Кървене
 • Натрупване на течности
 • Капсулна контрактура – отнася се до втвърдяване на зоната около импланта. Може да се наруши формата на импланта и да причини болка.
 • Белезите могат да станат червени, плътни и болезнени. Понякога те се нуждаят от допълнителна операция.
 • Кожата на гърдата над импланта може да се набръчка, особено при много слаби жени или такива, които внезапно отслабнат много.
 • Ако пациентката реши да премахне имплантите, гърдите й може да изглеждат по-малко привлекателни, отколкото преди операцията. Удачно е да се проведе консултация с пластичен хирург за евентуална подмяна на имплантите.
 • Ако имплантите се разкъсат, операцията по отстраняване може да означава загуба на гръдна тъкан.

Увеличаване на гърдите чрез липофилинг

Мамопластика_002

Увеличаването на гърдата чрез липофилинг е интервенция, по време на която собствените мазнини на пациента се инжектират в зоните за ремоделиране.

Увеличаването на гърдите чрез автоложен трансфер на мазнини е подходяща процедура за пациенти, които желаят:

 • незначително уголемяване на гърдите
 • балансиране на асиметрични гърди
 • уголемяване на гърдите с естествен пълнител
 • подобряване формата на гърдите без видими белези

Увеличаването на гърдите с трансфер на мазнини е безопасна процедура, която не причинява алергии и предлага естествени резултати.

Процедурата започва с липосукция. В донорните зони на пациента се правят разрези от 5 мм – главно корема или бедрата. Вкарва се канюла, която първо разхлабва и след това премахва локализирани мастни натрупвания. Раните се затварят с резорбируеми конци.

Липосукцията е последвана от филтриране и измиване на мазнините във физиологичен разтвор. След това изолираните мастни клетки се инжектират в гърдата чрез малки канюли. Инжектирането не оставя рани и белези.

В зависимост от мащаба на желаното уголемяване, липофилингът може да се наложи да се извършва повече от веднъж.

Рискове

Рисковете за уголемяване на гърдите при пренос на мазнини включват:

 • Кисти
 • Инфекция
 • Микрокалцификация
 • Некроза (смърт) на мастните клетки
 • Възможност някои от прехвърлените мастни клетки да напуснат областта на гърдите

Преди години на гръдните импланти се гледаше като на начин да се получат много драматични и поразителни резултати. За повечето жени днес целта на уголемяването на гърдите е да се увеличи обема на гърдите и да се премахне асиметрията, но това да стане фино и елегантно и да се постигне красив и естествено изглеждащ резултат.

Изборът на сертифициран пластичен хирург, който познава най-новите възможности, техники и тенденции за увеличаване на гърдите, е първата стъпка за постигане на резултата, който търсите.

Мамопластика за намаляване и повдигане на гърди

Мамопластика_006

Да имаш красиви гърди не винаги означава да имаш по-големи гърди. Всичко е свързано с формата и пропорциите. Чрез намаляването на обема в съчетание с повдигане на бюста може да се постигне по-повдигнат, по-стегнат и естетично издържан бюст.

Какво е мамопластика за намаляване и повдигане на гърдите?

Мамопластиката за намаляване на гърдите е хирургична процедура, която намалява размера на големите, тежки гърди, като помага за създаването на по-естетически, приятен контур на гърдите. Чрез премахване на излишната тъкан на гърдата, мазнини и увиснала, разтегната кожа, пластичният хирург може не само да направи гърдите по-малки, по-леки и стегнати, но и да подобри симетрията на гърдите и да премахне увисването.

Защо се прави?

Ако имате големи гърди, които са непропорционални на останалата част от тялото, може да обмислите подлагането на операция за намаляване на гърдите. Може да изберете операция за повдигане на гърдите /мастопексия/- ако те са увиснали и са загубили стегнатостта си и еластичността на кожата, ако зърното и ареолата сочат надолу, ако кожата е набръчкана и ареолата е уголемена. Повдигането е подходящо за жени, чийто гърди са увиснали, но пропорционални на телата им. Освен по естетични причини, мамопластиката за намаляване и повдигане на гърдите може да се наложи и поради оплаквания от функционален характер като:

 • хронични болки в гърба, раменете и шията
 • раздразнение на кожата под гърдите
 • затруднено дишане
 • периодично изтръпване в част от гърдите
 • потенциален риск от гръбначно изкривяване.

Консултация с пластичния хирург за намаляване и повдигане на гърдите

Преди операцията ще се срещнете с вашия хирург, за да поговорите за вашата медицинска история, включително дали имате медицински състояния, които засягат гърдите ви. Вашият хирург ще попита и за медицинската история на вашето семейство.

Хирургът може да направи снимки на гърдите ви, да ги измери и да разговаря с вас за това колко гръдна тъкан ще трябва да бъде премахната, за да постигнете целта си. Също така ще научите за подготовката за операцията и планирането на вашето възстановяване. Може да си направите мамография и преглед на гърдата преди операцията.

По време на вашата консултация, вашият хирург ще попита за вашите навици, включително дали пушите и какви лекарства приемате. Може да се наложи да се откажете от пушенето за периода преди и след операцията, за да осигурите по-бързото си възстановяване. Също така може да се наложи да спрете приема на някои лекарства, включително аспирин или други противовъзпалителни лекарства. Вашият хирург ще ви даде указания за това какво трябва да направите преди операцията.

Процедура за намаляване и повдигане на бюста

Мамопластика_005

Мамопластиката за намаляване и повдигане на гърдите се извършва под обща анестезия. В зависимост от вашия случай може да се извърши амбулаторно или може да се наложи да останете поне една нощ в болницата. Операцията за намаляване на гърдите отнема от 2 до 5 часа, понякога и по-дълго.

Преди операцията се извършва предоперативно маркиране и разчертаване на планираните разрези.

Вашият хирург би могъл да използва един от следните хирургични методи:

 • Липосукция. Хирургът ще направи малки порязвания на кожата ви и ще вкара тънка тръбичка, свързана с вакуум, която изсмуква мазнини и течности от гърдите ви. Тази опция е най-подходяща при желание за по-незначително намаляване на гърдите.
 • Вертикален или „близалка“. Този метод е за умерено намаляване на гърдите и видимо отпускане. Хирургът ще направи порязвания около ареолата и до гънките под гърдите ви, ще премахне излишната тъкан и мазнини, ще прекрои гърдата и ще я повдигне.
 • Обърнат-Т или „котва“. Хирургът ще направи разрези около ръба на ареолата, от ареолата до гънката на гърдата и по гънката под гърдата. Този тип операция е най-подходяща за големи намаления и за хора, които имат много голямо увисване или неравности.

Вашият хирург може да използва дренажни тръби и след това да зашие гърдите ви и да ги покрие със специална превръзка. Може да се наложи да носите и хирургически сутиен.

Възстановяване след операция за намаляване и повдигане на гърдите

Възстановяването след операцията отнема около седмица. Някои хора се нуждаят от няколко седмици за възстановяване, но всеки случай е индивидуален.

Вашият хирург ще ви насрочи консултация за премахване на превръзките и шевовете-конците се свалят на 14-21 ден. Превръзки се извършват на 3-ти, 7-ми и 14-ти ден след операцията.

Докато се възстановявате трябва да спрете физическата активност за поне месец след операцията. Не трябва да вдигате тежко и да се товарите.

Нормално е след операцията да се чувствате уморени и да имате болки. Вашият лекар ще ви изпише болкоуспокояващи, които ще ви помогнат за болката през първите няколко дни.

Някои хора имат емоционална реакция, като чувство на депресия, след операцията. Това може да е нормално, но не забравяйте да уведомите вашия лекар за всичките си притеснения.

Окончателните резултати от операцията за намаляване на гърдите ще бъдат видими 6-7 месеца след операцията.

Риск и усложнения при хирургическа намеса за намаляване на гърдите

Белезите са нормален страничен ефект от операцията за намаляване на гърдите. Тези белези ще избледнеят с времето, но никога няма да изчезнат напълно. Локално могат да се приложат кремове с цел по-добър естетичен вид на белезите

Други възможни проблеми включват:

 • Инфекция
 • Загуба на чувствителност в гърдите или зърната, което може да бъде краткотрайно или дългосрочно
 • Кървене
 • Подуване и натъртване
 • Увреждане на нерви и кръвоносни съдове в оперираната зона

След намаляване и повдигане на гърдите можете да очаквате да се радвате на по-малки, по-леки и по-стегнати гърди за цял живот, стига да поддържате стабилно тегло и да нямате повече деца. Нищо обаче не може да спре нормалния процес на стареене.

Консултантите на ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ могат да Ви помогнат да откриете подходящия за Вас пластичен хирург като ви предложат консултация с едни от най-добрите специалисти в света. Свържете се с нас за повече информация!

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония