Онкология

За да направим плавен преход към Онкологията и да се опитаме да обхванем поне малка част от необятните знания за това огромно направление в медицината, нека се спрем на някои основни точки, които да поднесат информацията по достъпен начин.

Какво е рак? Знаем ли какво представлява?

Ракът представлява неконтролиран растеж на абнормални клетки в тялото. Ракът се развива, когато нормалният контролен механизъм на тялото престане да работи. Старите клетки не умират и вместо това растат неконтролирано, образувайки нови, абнормални клетки. Тези допълнителни клетки могат да образуват маса от тъкан, наречена тумор. Някои видове рак, като левкемия, не образуват тумори.

Ракът може да се появи навсякъде в тялото. При жените ракът на гърдата е един от най-често срещаните. При мъжете това е рак на простатата. Ракът на белия дроб и колоректалният рак засягат както мъжете, така и жените в голям брой.

Онкология 001

Какво е Онкологията?

Онкология, това е клон на медицината, посветен на диагностиката, лечението и изследването на рака. Лекарят, който работи в областта, се нарича онколог. Някои онколози се фокусират единствено върху конкретни видове рак или лечение. В зависимост от вида, стадия и локализирането на рака, в лечението на пациента могат да бъдат ангажирани множество специалисти по онкология.

В онкологията има три основни специалности – медикална онкология, хирургична (оперативна) онкология и лъчева онкология. Освен трите основни, на лице са и множество подспециалности в това направление.

 • Медикалният онколог е лекар, обучен за диагностициране, стадиране и лечение на рак. Този специалист също ръководи разработването на плана за лечение на онкологично болния пациент, като към плана може да се включва хирургия, химиотерапия, имунотерапия, таргетна терапия или хормонална терапия. Медикалният онколог същевременно координира дейността си с други онкологични специалисти, които може да имат роля в грижата за пациента. Медикалният онколог е и лекарят, който онкоболният ще продължи да вижда дори след края на лечението си, във връзка с проследяване на състоянието му.
 • Хирургът онколог е лекар, зает във вземането на биопсии, отстраняването на ракови тумори, както и други операции, свързани с рак.
 • Радиационният онколог е специализиран в лечението на рак, посредством лъчева терапия, която да свие или унищожи раковите клетки или да облекчи симптомите, свързани с рака.

Много видове рак се лекуват от подспециалисти в онкологията, т.е. на лице са множество подспециалности на направлението онкология. Пример са: Гинекологичната онкология, невроонкологията и много други.

Едни от най-често срещаните видове рак са:

Онкология 003

Изследователи от цял свят постигат голям напредък в борбата с рака. Усилията в тази насока са значителни и определено науката и медицината бележи напредък. Със сигурност, усилията на всички учени няма да престанат, докато може би един ден не бъде открита формулата на успеха! А до тогава, добре е да знаем какви биха могли да са първите симптоми – знаците, които да ни подсказват, че е възможно нещо в организма ни да се случва.

Понякога, ракът може да се развие без предупреждение. Но в по-голямата част от случаите, има предупредителни знаци. Колкото по-рано откриете възможни признаци на рак, толкова по-добри са шансовете за оцеляване.

Ето и някои признаци, на които трябва да обърнем внимание:

 • Отслабване

Тъй като раковите клетки атакуват здрави, тялото ви може да реагира чрез загуба на тегло.

Според Американското дружество за борба с рака (ACS), много хора неочаквано губят 10 или повече килограма, преди диагноза рак. Всъщност това може да е първият признак на рак.

Необяснимата загуба на тегло може да бъде причинена и от други здравни състояния, като хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза). Разликата с рака е, че отслабването може да настъпи внезапно.

 • Треска

Треската е реакцията на организма към инфекция или заболяване. Хората, които имат рак, често имат треска като симптом. Обикновено това е знак, че ракът се е разпространил или че е в напреднал стадий. Треската рядко е ранен симптом на рак, но може да е, ако човек има рак на кръвта, като левкемия или лимфом.

 • Кървене

Някои ракови заболявания също могат да причинят необичайно кървене. Например ракът на дебелото черво или ректума може да причини кървави изпражнения, докато кръвта в урината може да е симптом на рак на простатата или пикочния мехур. Важно е да докладвате такива симптоми на Вашия лекар

 • Болка и умора

Необяснимата умора може да бъде друг симптом на рака. Това всъщност е един от най-често срещаните симптоми. Умората, която изглежда не отшумява, въпреки адекватния сън, може да е симптом на основен здравен проблем – ракът е само една възможност.

Умората е най-изявена при левкемия. Умората може да бъде свързана и със загуба на кръв от други видове рак. В някои случаи ракът, който се разпространява или метастазира, може да причини болка. Например болката в гърба може да присъства при ракови заболявания на: дебело черво, простата, яйчници, ректум.

 • Персистираща кашлица

Кашлицата може да възникне по различни причини. Настинки, алергии, грип или дори ниска влажност могат да доведат до кашлица.

Когато става въпрос за рак на белите дробове обаче, кашлицата може да продължи дълго време, въпреки средствата за лечение. Кашлицата може да е честа и може да предизвика дрезгавост. С развитието на болестта може дори да се кашля кръв. Постоянната кашлица също понякога е симптом на рак на щитовидната жлеза

 • Кожни промени

Кожните промени най-често са свързани с рак на кожата, където бенките или брадавиците се променят или уголемяват. Определени промени на кожата могат да показват и други форми на рак

 • Нощно изпотяване

Нощното изпотяване е по-интензивно от лекото изпотяване или усещането за прекалено топло. Подобно на други споменати по-рано симптоми, нощното изпотяване може да се появи по редица причини, несвързани с рака.

Онкология 002

По какъв начин се третира Рак? Кои са видовете лечение?

Най-често срещаните видове лечения са следните:

 • Хирургия – оперативно отстраняване на възможно най-голяма част от рака.
 • Химиотерапия – използват се лекарства, които са токсични за клетките, за да убият бързо делящите се ракови клетки.
 • Лъчетерапия – Използват се мощни, фокусирани лъчи на радиация вътре (брахитерапия) или отвън (външно лъчево излъчване) на тялото ви, за да убие раковите клетки.
 • Трансплантация на стволови клетки (костен мозък) – Трансплантациите на стволови клетки или костен мозък са лечения за някои видове рак, включително левкемия, лимфом и миелом. При типична трансплантация на стволови клетки за рак се използват много високи дози химиотерапия, понякога заедно с лъчева терапия, като целта е  да се унищожат всички ракови клетки. Целта е с времето трансплантираните клетки да се заселят в костния мозък, за да започнат да растат и да правят здрави кръвни клетки. Този процес се нарича присаждане.
 • Имунотерапия (биологична терапия) – Имунотерапията е лечение, което използва собствената имунна система на човек за борба с рака. Имунотерапията използва антитела, за да помогне на имунната система на тялото да разпознае рака, за да може да се пребори с него. Имунотерапията може да засили или промени начина, по който работи имунната система, така че да може да открие и атакува ракови клетки. Ако вашият план за лечение включва имунотерапия, знанието как работи и какво да очаквате често може да ви помогне да се подготвите за лечение и да вземете информирани решения относно грижите си.
  Имунотерапията е лечение, което може да се проведе по два начина:
  – Стимулиране или засилване на естествените защитни сили на вашата имунна система, така че тя работи по-засилено или по-интелигентно, за да открие и атакува ракови клетки.
  – Разработване на вещества в лабораторни условия, които са точно като компоненти на имунната система и използването им за подпомагане на възстановяването или подобряването на работата на имунната ви система, за да открие и атакува раковите клетки.През последните няколко десетилетия имунотерапията се превърна във важна част от лечението на някои видове рак. Новите лечения за имунотерапия се тестват и одобряват, а новите начини за работа с имунната система се откриват с много бързи темпове.
  Имунотерапията действа по-добре за някои видове рак, отколкото за други. Тя се използва само за някои от тези видове рак.
 • Хормонална терапия – Хормоните са протеини или вещества, произведени от организма, които помагат да се контролира как работят определени видове клетки. Например, някои части на тялото разчитат на половите хормони, като естроген, тестостерон и прогестерон, за да функционират правилно. В нашите тела има и други видове хормони, като щитовидни хормони, кортизол, адреналин и инсулин. Различните видове хормони се произвеждат от различни органи или жлези.
  Някои видове рак зависят от растежа на хормоните. Поради това, определени ракови заболявания могат да бъдат лекувани чрез използване на лекарства, които блокират или променят хормоните. Това може да забави или спре растежа на раковите заболявания, които зависят от този хормон. Лечението на рака с хормони се нарича хормонална терапия или ендокринна терапия. Хормоналната терапия се използва най-вече за лечение на някои видове рак на гърдата и рак на простатата, които зависят от половите хормони. Няколко други ракови заболявания също могат да бъдат лекувани с хормонална терапия.
 • Таргетна терапия – Таргетната терапия е вид лечение на рак, при който се използват лекарства или други вещества, за да се идентифицират и атакуват точно определени видове ракови клетки. Таргетна терапия може да се използва сама или в комбинация с други лечебни средства, като традиционна или стандартна химиотерапия, хирургия или лъчева терапия.

Клинични изпитвания:

Клиничните изпитвания са проучвания, в които хората доброволно участват в тестове на нови лекарства или процедури. Лекарите използват клинични изпитвания за разработване на нови лечения за сериозни заболявания като рак. Важно е да споменем, че клиничните проучвания са от изключителна важност за развитието на медицината, във връзка с откриването на нови терапевтични методи в борбата с Рака, за намиране на нови, ефективни методи за ранната диагностика и превенция на Рак. Често пъти дори Вашият лекар е добре запознат с проучванията, в които Вие имате потенциален шанс да вземете участие. И по този начин, бихте могли да получите право да направите доброволен и информиран избор да участвате в клинично проучване.

Онкология 004

Болниците:

Онкология в American Hospital

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония