Присаждане на коса 2

Присаждане на коса

Присаждане на коса 2

Присаждане на коса – какво представлява и от кога съществува тази процедура?

Представлява процес на трансплантиране на съществуваща здрава коса в частите на главата, където косата е по-рядка и не отговаря на никакви други лечения и методи за заздравяване и сгъстяване. В момента трансплантацията на коса е една много популярна процедура, развиваща се от 1900 г. насам; превръща се се в все по-специализирана здравна процедура, която се извършва с високотехнологична професионална апаратура.

Какви методи се прилагат при присаждане на коса?

Старият метод е наречен FUT, а все по-предпочитан еновият, наречен FUE. Той е открит през 2004 г. Първоначално се е извършвал с уред, подобен на писалка, който се поставя в кожата на дълбочината на корена на косъма, и фоликуларните единици са се извличали една по една. Тъй като това отнема много време, процедурата вече се извършва от усъвършенствана роботизирана система, която не само печели време, но намалява риска от увреждане на фоликуларните единици и осигурява по-голям комфорт за пациента.

В момента процедурата по трансплантация на коса се извършва с най-новата технология – Sapphire FUE (представляваща употребата на фина сапфирена вложка, чрез която в скалпа се отварят микроканали и възстановяването и образуването на корички става по-бързо от класическия метод FUE.) Присаждат се до 4 000 графта (или общо до 12 000 косъма). Процедурата се изпълнява от лекарски екип.

Какво представлява Sapphire Fue методът за присаждане на коса и с какво се отличава от стандартния FUE метод?

Подготовката и периодът след процедурата за трансплантация на коса чрез Sapphire FUE – метода и стандартния FUE метод са аналогични.

Къде е разликата?

 1. В дължината на възстановителния период в полза на Sapphire FUE
 2. В по-естествения вид на косата
 3. В гъстотата на косата

Всичко това – благодарение на иновативната технология за присаждане на коса чрез специално създадено острие от сапфир!

При стандартния FUE метод за присаждане на коса се отварят канали в скалпа, където ще бъдат трансплантирани взетите от донорната част космени фоликули. Каналите се отварят с помощта на стоманено острие. Тази процедура е известна с успеха си в световен мащаб.

За щастие, ние имаме възможността да ви представим подобрена версия на FUE-метода, при която се използва сапфирено острие – гладко и с прецизна ергономия, чрез което се отварят МИКРО-каналчета. Това позволява създаване на множество микро-каналчета на мястото, където ще бъде новата коса, като е добре прецизирано и разстоянието между тях, без да се образува струпване.

Как се извличат космените фоликули?

Първо, подобно на FUE, се инжектира специална течност, която води до тумесценция –повдигане на  кожата на скалпа от костта.

Фоликулите се извличат от донорската зона един по един чрез използване на микромотор, генериращ микроудари.

Остриетата са с дължини от 1,0 -1,3 – 1,5mm. Създават се микроканали с дължина еднаква с дължината на космените фоликули, след което космените фоликули биват прецизно трансплантирани в каналчетата. По този начин могат да бъдат отворени повече канали, което позволява трансплантиране на фоликулите близо един до друг. Каналите имат огромно влияние върху плътността, ъгъла и посоката на растежа на косата, което е определящо и за получаването на естествения вид на новата коса. Естественият ъгъл на растеж на косата е 40-45 градуса. Ако космените фоликули се трансплантират перпендикулярно на скалпа, с цената на получаване на плътност, това ще създаде запушен вид с неестествени резултати. За щастие, Сапфиреният метод позволява изключително прецизиране на разстоянието между фоликулите, посоката и дължината им.

Още предимства на метода присаждане на коса?

 • Подходящ за хора с алергии към метал, но желаещи да имат красива плътна коса.
 • Гладката повърхност на сапфирените остриета имат и антибактериални свойства, което намалява до минимум риска от инфекция по време и след процедурата.
 • Вибрациите, които се получават от микромотора са с по-малка интензивност, което предотвратява излишно травмиране на скалпа.
 • Достъпност за хора с прогресивно оплешивяване, с гарантирани естествен ефект и голяма плътност.
 • По-бързо възстановяване на тъканите и кожа с гладка повърхност.

Поради факта, че дължината на каналите съответстват на дължината на космените фоликули, не е възможно изместването или движението на фоликулите след процедурата. Така се  запазва ъгъла на растеж и гарантира естествен вид.

Кой може да се подложи на процедурите по транасплантация на коса? Кой може да извърши такава процедура? Къде е добре да се подложим на подобна интервенция?

Трансплантацията на коса трябва да бъде извършвана на пациенти, които са одобрени от специалист. Становищата, които пациентите сами правят за себе си, не са достатъчни. Операцията задължително трябва да бъде извършена в операционна стая. Операционният екип трябва да бъде съставен от специалист и необходимия брой медицински сестри и анестезиолози.

Всеки, който има проблем със загубата на коса ли е подходящ за присаждане на коса?

За съжаление, не… Добре е да сте информирани, че може да Ви бъде отказано да се подложите на тази процедура за присаждане на коса, ако при медицинския преглед и анализа на косата Ви покажат, че не сте подходящи за подлагане на подобна интервенция. На подобни пациенти главно можем да препоръчаме медицински лечения като мезотерапия за коса, термотерапия, както и продукти за домашна грижа. Понякога според списъка с препоръки, предписваме медицински шампоан, който е най-подходящ за състоянието на пациента.

Кои са нещата, за които пациентите трабва да бъдат внимателни след като решат да се подложат на операция за присаждане на коса?

Пациентите трбва да направят детайлно проучване и да изберат точното място и време. След като направят необходимите проучвания, пациентите трябва да посетят лекар за първичен преглед. Ако условията са подходящи за трансплантация на коса, пациентите трябва да споделят идеята си със своите близки и приятели. Одобрението на родителите, съпрузите и децата, може да подейства особено успокояващо на пациентите. След операцията по присаждане на коса, пациентът трябва редовно да посещава своя лекар и стриктно да спазва пепоръките му.

Присаждане на коса може ли да се прави на жени?

Разбира се, че може. Всеки един на десет пациента, които се подлагат на трансплантация на коса, е жена. И днес чрез специален метод, който се прилага за пръв път в света, трансплантацията на коса може да бъде извършена на жени, без да се подкъсяват техните коси чрез метода FUE.

Можете ли да ни информирате за процеса на трансплантация на коса?

 

Преди всичко е изключително важно да се планира всяка подробност, свързана с трансплантацията – броят на графтите, тяхното разпределение, линията на косата, броят на сесиите, необходимите кръвни тестове и изследвания и т.н. Следва да Ви бъдат направени снимки от различни страни и да се нарисува план за разпределението на графтите по скалпа, след което отново се правят снимки. Анестезиологичната консултация също е важна част от подготовката на всички пациенти. Прегледът от специалист е задължителен, както и строгият контрол по време на цялата операция. Сутринта се прави кръвен тест.

За да не усещате болка на никое от третираните места, ще Ви бъде поставена местна упойка. При извличането на фоликуларните единици, анестезираната зона се разширява със специална течност. Това позволява на роботизираната система да извади по-лесно присадките и да увеличи броя им. Възможно е да бъдат иззети около 1000-1500 корена за час, при всеки пациент е индивидуално.

За да бъдат присадени графтите, космените канали в зоната, в която ще се извърши трансплантацията, се отварят. Ъгълът на растеж на косата трябва да бъде внимателно изследван от естетичен специалист, за да може косата да изглежда максимално естествено. Приблизително за един час се трансплантират около 2500-3000 присадки, през това време пациентът може да слуша музика или да гледа телевизия.

Крайният етап настъпва, когато корените, отстранени в първата фаза, се имплантират в каналите, отворени във втората фаза. Присадките са били предварително поставени в контейнер със специална течност, където са съхранени в стерилна среда. При имплантирането на графтите е изключително важно да се спазва техният ред, за да може косата Ви да има максимално естествен вид. Присадките се групират на такива с един, два и три косъма. Единичните се поставят в предната линия на косата, а двойните и тройните – в по-задната част, с отварянето на по-малко канали. Това е натуралният вид на всяка коса.

Трансплантацията обикновено се извършва от двама или дори трима специалисти, за да може имплантирането на присадките да става максимално бързо след изваждането им от стерилната среда.

Етапи след трансплантирането на коса

 • 3 седмици след операцията, присадените косъмчета започват да падат, като оставят своите корени в скалпа, всъщност това е процес на „отделяне“.
 • Косата започва да расте 90 дни след трансплантацията.
 • Приблизително след 8-10 месеца Вие ще имате нова коса!

При успешно извършени процедури само 3% от присадките не порастват.

Кои са нещата, за които пациентите трябва да бъдат внимателни след операцията?

трансплантация на коса

В нощта след операцията и на следващия ден, пациентът трябва да си почива вкъщи и да лежи. Първата нощ е възможно да изпитвате затруднения при сън. Важното е да лежите по гръб и да сте сигурни, че зоните, където има присадена коса, нямат никакъв допир до каквото и да било. Необходимо е да поставите торбички с лед на челото и в областта около очите, за да предотвратите появата на отоци. Пациентите трябва да избягват всякакъв допир на местата, от които са взимани косъмчета за трансплантацията. Необходимо е да носят шапка при излизания навън, за приблизително две седмици.

Първото измиване на косата трябва да бъде в клиниката под специализиран контрол. Това трябва да се случи минимум 24 часа и максимум 72 часа след операцията. В зоните, където е присадена коса, се нанася омекотяващ лосион, а след това и специален медицински шампоан на цялата коса. Този процес трябва да се осъществи изключително внимателно, след което косата да бъде подсушена много нежно. За предпочитане е зоната, от която са взети присадките, да бъде почиствана с ампула рифампицин или антисептичен разтвор в първите 3 дни. В следващите дни трябва да миете косата си ежедневно със специален медицински шампоан, а 15 дни след трансплантацията, ако желаете можете да се върнете към обичайната честота на миене на косата си.
Въпреки че чрез серума, който Ви се прелива по време на операцията, се набавят всички необходими лекарства, за да не усещате болка и дискомфорт, те не са достатъчни за превенция след приключването на всички процедури. Ето защо се изписват допълнителни антибиотици (5-7 дни), болкоуспокояващи и противовъзпалителни (1-3 дни), медикаменти против отоци (4 дни) и антисептични лекарства (3 дни).

Пациентите усещат ли някаква болка?

Операцията по присаждане на коса се извършва с местна упойка. По този начин пациентите на усещат никаква болка. Могат да вземат болкоуспокояващи след операцията, като тя ще отшуми за няколко часа.

Ще има ли някакви белези или изтъняване на косата на задната част на врата при премахването на косъмчетата?

Операцията, извършвана по метода FUT, оставя белези по задната част на врата. Но по новия метод FUE няма да има никакви подобни проблеми. Тъй като корените се отстраняват в специално съотношение, изтъняването на косата ще бъде незабележимо.

Когато имплантираната коса започне да расте, тя постоянна ли е?

Първите две седмици след операцията, пациентите трябва да мият косата си всеки ден. В края на втората седмица присадените косъмчета започват да падат, като оставят корените си вътре в скалпа. Около началото на третия месец, имаплантираните косми започват да растат и стават видими. 40% от косата пораства между четвъртия и шестия месец, 60% пораства между шестия и осмия месец, и 90% при осмия-десетия месец. На пациента му отнема проблизително една година, за да види пълния ефект от процедурата по присаждане на коса.

Кои са факторите, влияещи върху растежа на трансплантираната коса?

Точният пациент и точното място… Ако бъде извършена трансплантация на коса на пациент, който не е подходящ за подобна интервенция, резултатът няма да бъде добър. Резултатът няма да бъде добър и ако се подложите на операцията на място, което не предлага необходимите условия и компетентен екип. Правилният пациент, правилният екип, правилното място…

Възможно ли е да се наложи повторна медицинска намеса след като вече е направена трансплантацията?

При хора със сериозни проблеми с оплешивяването могат да са необходими повече от една сесия. В такъв случай е добре да се изчака 8 месеца до следващото присаждане на коса.

Трансплантация на Брада:

Присаждане на коса - 003

Брадата има голямо влияние върху идентичността. Тя е  израз на начина ни на живот,излъчването ни и психологията ни. Трансплантация на брада е кардинално решение на проблемите, възникнали в случай на липса на брада или състояния, свързани с рани, изгаряния и др. При трансплантацията на брада корени, отделени от зоната на донорната част, се прехвърлят към избраната. При метода FUE космите се вземат от здрави и незасегнати донорни части.

Трансплантация на вежди:

Веждите са завършекът на общия външен вид. С трансплантация на вежди се премахва измореният вид.Основната причина за оплешивяването на веждите не е ясна.Независимо от това, в днешно време се предлага трансплантацията на вежди, загубени поради заболяване, злополука или сгрешена депилация. Извличат се фоликули от кожата на донорната площ,показваща най-висока степен на сходство с конструкцията на веждата, за максимално постигане на естествен завършек.

Трансплантация на мустаци:

Трансплантацията на мустаци е особено популярна в страните от Близкия изток, където мустаците са ценени от мъжете като символ на зряла възраст и мъжественост. Само експертни лекари могат да предприемат тази процедура, която отнема от два до четири часа. Донорната коса обикновено се взема от задната част на скалпа, тъй като най-много наподобява текстурата на брадата. След обезболяването на двете области, лекарят взима присадки от скалпа и ги трансплантира в областта на лицето. Това се постига с висока прецизност, тъй като лекарят трябва да поставя космите по посока на растежа на брадата. Трансплантираните косми ще паднат за приблизително около един месец, след което новите корени ще започнат да израстват в рамките на около три месеца. До пълното израстване на космите е нужна около една година. След трансплантацията е възможно да оформите брадата си по Ваш избор и вкус.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Medium
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония