Отопластика

Отопластика

Никой не би харесал прякор като Дъмбо или Мики Маус, особено децата. Подигравката може да навреди на самочувствието в критичен момент от развитието на детето. Отопластиката е лесен и ефективен начин за трайно преоформяне на ушите, така че да са по-балансирани с останалите черти на лицето.

Какво е отопластика?

Отопластиката – известна още като козметична хирургия на ушите- е хирургична процедура за промяна на формата, положението или размера на ушите.

Защо се прави отопластика?

Отопластика - 001

Някои изследвания показват, че наличието на изпъкнали уши може да доведе до ниско самочувствие, изолация и липса на увереност. Поради тази причина някои хора избират операцията за отопластика. Някои родители търсят вариант за операция на децата си, преди да започнат училище, за да избегнат смущението и неувереността във външния си вид.

По принцип външното ухо има незначителна функция за слуха. То обаче допринася за хармоничния външен вид на човека.

Можете да се насочите към отопластиката, ако ви притеснява колко далеч стърчат ушите от главата ви. Можете също така да помислите за отопластика, ако ухото или ушите ви са деформирани поради нараняване или вроден дефект.

Отопластиката се извършва най-често за коригиране на големи или изпъкнали уши. Тя може също така да поправи асиметрията на ушите, деформираните уши, да възстанови липсващо при раждането външно ухо и да поправи ухо, повредено от травматично нараняване или заболяване.

Отопластиката може да включва опериране на едното или двете уши с корекция на определени зони като горното или долното ухо, или цялото ухо.

Освен изпъкналите уши, има и редица други проблеми с ушите, които могат да се решат с операция. Те включват:

 • „лоп ухо“, когато върхът изглежда се сгъва надолу и напред
 • „чашковидно ухо“, което обикновено е много малко ухо
 • „ухо на черупката“, когато кривата във външния ръб, както и естествените гънки липсват

Отопластиката също може да коригира големи или опънати ушни миди и ушни миди с големи гънки и бръчки. Пластичните хирурзи дори могат да изградят нови уши за тези, които са родени без тях или които са ги загубили поради нараняване. Отопластиката може да се извършва съвместно с други пластични хирургични процедури на лицето.

Кога се прави отопластика?

Подходящо време за отопластика е, когато детето е на 5-6 години и 90% от растежа на ушите му е завършен. Това е най-ранната препоръчителна възраст. Човек може да се подложи на отопластика на всяка възраст след това.

Нехирургична техника, известна като формоване на уши или шиниране, може да бъде ефективна, ако детето започне да се лекува през първите 2-3 седмици от живота.

Техники за намаляване изпъкналостта на ушите

Формоване на уши или шиниране

Това е безопасна, проста процедура, която е подходяща за кърмачета през първите няколко седмици от живота. Прилага се, когато хрущялът на ушите е най-мек. Когато детето е на 6-7 седмици, хрущялът започва да се втвърдява. По време на тази процедура хирургът използва шина, за да прекрои мекия хрущял. Шината поддържа ухото и го държи в новата позиция. Предлагат се различни видове шини. Изработени са от мек, еластичен материал. Хирургът прилепва шината към ухото с хирургическа лента. Родителите трябва да държат шината на място 24 часа на ден и да водят детето на редовни прегледи. Може да се наложи кърмачето да носи шината от няколко седмици до няколко месеца.

Отопластика

Отопластиката се извършва от пластичен хирург. При деца се прилага обща анестезия ,а при възрастни- местна. Процедурата обикновено отнема около един-два часа. Операцията обикновено се извършва чрез разрез зад ухото, въпреки че могат да се използват и други разрези в зависимост от индивидуалните особености на пациента. Хрущялът може да бъде отстранен или преоформен и след това закрепен с шевове в новото му положение, за да се приближи ухото до главата. В някои случаи могат да бъдат премахнати някои хрущяли. Разрезът ще остави тънък белег, но той ще бъде зад ухото и с времето ще избледнее.

Безрезна хирургия

Някои видове операции не се нуждаят от разрез. При тях времето за възстановяване е по-бързо и с по-малък риск от усложнения.

По време на тази процедура хирургът поставя игла в хрущяла, за да увеличи неговата гъвкавост. След това се използват шевове, които преоформят или фиксират ухото.

Този тип процедура може да не е подходяща за всеки. Например, ако изпъкналите уши на човек се дължат на излишен хрущял в ушната раковина, той ще се нуждае от отопластика. Това е така, защото хирургът трябва да изреже част от хрущяла през кожен разрез, за да намали изпъкналостта.

Период на възстановяване

Отопластика - 002

Процесът на възстановяване ще зависи до известна степен от вида на операцията, на която се подлага човек.

След операцията лекарят ще постави обемната превръзка на главата, която осигурява неподвижност в оперираната област и позволява безпроблемно заздравяване. Превръзката се носи в продължение на 6 до 7 дни след операцията. Превръзката може да причини дискомфорт при горещо време и да наруши съня, ако сте свикнали да спите настрани. След като превръзката бъде премахната за постоянно, може да се наложи пациентът да носи защитна лента за глава над ушите, особено през нощта. Това може да предотврати изтеглянето на ушите напред по време на сън.

Постоперативната болка трябва да бъде минимална поради локалната упойка, използвана по време на процедурата. Очаква се дискомфорт, но ако дискомфортът нараства до болка и продължава, тогава вашият хирург трябва да бъде уведомен.

Когато бинтовете бъдат премахнати, ушите ще бъдат леко зачервени, подути и чувствителни. Ще изглеждат сплескани и твърде близо до главата. Отнема няколко седмици на ушите бавно да се приспособят към крайното им правилно положение.

След отстраняване на превръзките трябва да се внимава с разресването и четкането на косата и с позата по време на сън.

Най-добре е да избягвате плуването и контактните спортове поне 2 седмици след операцията.

Пушенето увеличава риска от следоперативни усложнения след операция. Препоръчително е да спрете пушенето за 4 седмици преди операцията и за 4 седмици след това.

След процедурата може да забележите:

 • болезненост в продължение на няколко дни
 • изтръпване и мравучкане в продължение на няколко седмици
 • леко натъртване за около 2 седмици

Ще имате възможност:

 • да измиете косата си 14 дни след операцията
 • да плувате след 4–6 седмици
 • да пътувате по всяко време
 • да се върнете в училище след 1-2 седмици
 • да участвате в контактни спортове след 12 седмици

Важно е обаче да се консултирате с вашия лекар, преди да се върнете към ежедневните си дейности.

Следвайте инструкциите:

Основен фактор в процеса на възстановяване е дали следвате инструкциите, дадени от вашия хирург и медицинските сестри след операцията.

Техните насоки са предназначени да насърчават лечебния процес и да предотвратят появата на каквото и да е, което може да попречи на възстановяването.

Задължително е да сте наясно, че сте участник в този процес и носите отговорност като следвате внимателно инструкциите.

Инструкциите, които получавате от вашия лекар са базирани на богат опит и са създадени, за да ви дадат най-добрата възможност за възстановяване без забавяне и неприятни изненади.

Възможни усложнения

Всички хирургични операции са свързани с известен риск. Преди каквато и да е операция, вашият хирург трябва да ви обясни рисковете от процедурата и възможните усложнения, които могат да се случат. Рисковете от операция включват възможни неудобства, ако възникне усложнение, което може да доведе до удължаване на периода на възстановяване.

Специфични рискове от отопластика

Отопластика - 003

 • Подуване и натъртване

Умереното подуване и натъртване след отопластика ще накара ушите да изглеждат подпухнали и лилави на цвят, когато превръзките се свалят. Този проблем се разрешава в кратък период от време. Силното подуване и натъртване може да показва усложнение.

 • Дискомфорт и болка

Лекият до умерен дискомфорт или болка е нормален след операция на ухото. Бързото появяване на постоянна, едностранна болка може да показва усложнение като събиране на кръв (хематом), инфекция или алергична реакция.

 • Гадене и загуба на равновесие

Гаденето и загубата на равновесие е често срещано, обикновено временно, явление след отопластика. Свързано е с подуване около вътрешното ухо и превръзките около главата.

 • Кървене и хематом

Постоянното кървене под кожата може да доведе до събиране на кръв (хематом). Хематомът ще причини внезапна и продължителна болка от едната страна или кръв, идваща изпод превръзките.

 • Инфекция

Инфекцията, възникнала след отопластика, може да се прояви като поява на болка в едното ухо на третия или четвъртия следоперативен ден. Ще се наложи лечение с перорални антибиотици.

 • Промени в контура на кожата

След отопластика могат да се появят контурни нарушения. Може да възникне видимо и осезаемо набръчкване на кожата и ушния хрущял. По-нататъшна операция може да бъде необходими за коригиране на нередностите.

 • Асиметрия

Човешкото лице обикновено е асиметрично и обикновено ушите се различават по отношение на формата, размера, положението и степента си на изпъкналост. Тогава следва, че след отопластика ушите няма да са съвършено еднакви.

 • Рецидив на изпъкналост

Честотата на рецидивите е от порядъка на 3% и може да се отнася до усложнения с конците или инфекция. Може да се наложи допълнителна операция.

 • Хипертрофични белези и келоиди

Белегът след отопластика обикновено се крие в жлеба между ухото и отстрани на главата. Образуването на келоидни белези и хипертрофични белези се развиват при около 2% от хората. Плътното затваряне на кожата или инфекцията може да допринесе за образуването на келоидни белези.

За лечение на необичайни белези може да са необходими допълнителни интервенции, включително инжектиране на стероиди в белезите или операция за ревизия.

 • Чувствителност на ушите

Чувствителността на ушите е често срещана след операция на ухото и може да продължи повече от 6 месеца след това.

 • Изтръпване

Временно намаляване на усещането за кожа или изтръпване на ушите е често срещано след операция на ухото. Възвръщането на усещането може да отнеме до 18 месеца от момента на операцията.

 • Граничен шев и екструзия

Дълбоките конци под кожата могат понякога да се екструдират или да образуват гранулом (бучка), преди да се разтворят. Проблемният шев се отстранява без ефект върху краиният резултат.

 • Нежелан резултат

Може да бъдете разочаровани от резултатът от операцията. Важно е да имате реалистични очаквания за това какво може да постигне отопластиката. Може да направи ушите да изглеждат по-малко изпъкнали, но перфектната симетрия не винаги е възможна.

Струва ли си?

Отопластиката обикновено е безопасна и успешна интервенция, с висок процент на удовлетворение.

Установено е, че хората смятат, че имат по-добро качество на живот, след като са се подложили на отопластика, за да намалят видимостта на ушите си.

Преди да избере операцията, човек трябва да обсъди плюсовете и минусите с лекаря и да потърси подходящия за него специалист, с който да определят точно и ясно целта, към която заедно ще се стремят.

Ние от ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ можем да Ви осигурим връзка с едни от най-добрите специалисти в света, които ще отговорят на вашите очаквания и ще ви помогнат да постигнете хармонията, към която се стремите. Не се колебяйте да се свържете с нашите консултанти! Направете първата стъпка към по-добър живот още сега!

Оставете коментар

Нашите предложения

Супер Промо
1,650
валидна до:
30-04-2024
Специална
860
валидна до:
30-04-2024
Лимитирана
1,800
валидна до:
30-04-2024
Лимитирана
2,500
валидна до:
30-04-2024
Супер Промо
12,000
валидна до:
30-04-2024

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония