Липосукция

Липосукция 001

Макар и важна част от организма ни, мазнините в тялото могат да бъдат и упорит противник, когато става въпрос за постигане на хармонична и стройна фигура. Проблемните зони, които не реагират на диети и физически упражнения са особено предизвикателство при оформянето на тонизиран и стегнат външен вид.

Липосукцията е сред най-популярните процедури в пластичната хирургия. Представлява метод за подобряване на контура на тялото, чрез премахване на нежелани мастни натрупвания от определени области. Най-често това са талия, корем, седалище и бедра.

Процедурата не замества цялостната загубата на тегло, а е по-скоро ефективно, бързо и трайно средство за подобряване на вида на контурите и проблемните зони.

За кого е подходяща процедурата липосукция?

Най-добрите кандидати за липосукция са пациенти с относително нормално тегло, но с натрупани излишни мазнини в дадени области. Пациентите е необходимо да бъдат в добро физическо здраве, без придружаващи заболявания. Добре е всеки пациент да изгради ясна представа за очакваните резултати след интервенцията, като за целта пластичния хирург ще окаже съдействие.

Вземат се под внимание и предишни оперативни интервенции на третираната област. Не без значение е тургора и еластичността на кожата.

Процедурата не се препоръчва при:

При пациенти, които са склонни да наддават тегло, имат индекс на телесна маса над 30% или имат хранителни разстройства. Те не биха запазили постигнатото чрез тази операция, докато диетата им не бъде адаптирана и следвана от тях, във връзка със запазване на оптимални резултати.

История на пациента и предварителен преглед

Липосукция 002

Успехът на тази процедура, както и безопасността и, до голяма степен зависи от консултацията със специализиран в извършването на липосукция пластичен хирург.

Преди насрочване на операция се назначават стандартни предоперативни изследвания и тестове. Следва обстоен физикален преглед и се провежда обширна дискусия, относно притесненията и желанията на пациента. Обсъждат се хирургичните възможности и препоръките на специалиста. Преди да се подложи на процедурата липосукция пациентът, е важно да се преценят рисковете и ползите, да се осмислят очакваните резултати и възможните усложнения. Всеки един пациент следва да бъде индивидуално консултиран от специалист по пластична хирургия, за да се предложи подходящ вариант за него.

Извършване на липосукция

Липосукцията е безопасна процедура и се извършва в рамките на кратък клиничен престой.

Процедурата включва премахването на нежеланите мастни натрупвания с помощта на канюла – тънка тръбичка, която механично разгражда липидния слой чрез засмукване.

Видът на използваната анестезия, зависи от типа и сложността на предприетата интервенция. Операцията започва с инжектиране на упойка със специална химична формула, която спомага мастният слой да набъбне и кръвоносните съдове да се свият. Чрез малък разрез с дължина от 1 до 3 mm в близост до целевата зона се получава достъп до мастните депа.

Налични са няколко техники за липосукция, които се категоризират, според количеството инжектирана течност и как се използва тръбата (канюлата) за отстраняване на натрупванията. Няма техника, за която да се твърди, че е най-добрата. Изборът зависи от:

 • здравословното състояние на пациента
 • теглото му
 • разпределението на мазнините
 • броя на областите, които трябва да бъдат третирани
 • обема на слоя, който се очаква да бъде отстранен

Към липосукцията е възможно да се даде препоръка за допълнителна процедура, която би могла да се комбинира с нея. Тя може да се съчетава например с редуцираща мамопластика (намаляване на големината на гърдите) или глутеопластика (представлява корекция на седалището и др.). Целта е да се постиганат забележителни резултати.

Примери за някои често използвани техники за липосукция са дадени по-долу.

Традиционна, суха липосукция

Липосукция 003

Това е стандартната техника на липосукция. Включва канюла, прикрепена към вакуумно устройство, което се вкарва в зоната за третиране и се премества с движение напред-назад, за да се разбият мастните натрупвания и да се отстранят от тялото чрез засмукване.

Този тип липосукция може да се използва за различни области – бедра, крака, корем, гръб и ръце. Не се предпочита за обработването на малки и чувствителни места, като например под брадичката, тъй като не се счита за толкова прецизен.

Wet Lipo – Мокра липосукция

При нея се инжектира изотонична течност в оперативното поле, за да се разбият и разхлабят мастните натрупвания, така че те да могат да бъдат отстранени чрез специална канюла.

Тумесцентната техника – TUMESCENT LIPO

Тумесцентният метод е техника, при която хирургът използва разтвор, съдържащ локален анестетик и вазоконстриктор (епинефрин), който се инжектира директно в подкожната мастна тъкан и води до подуване на зоните с мазнините. Това позволява на канюлата за липосукция да се движи плавно под кожата и отстраняването да се извършва с лекота.

Използването му има две основни предимства – лидокаинът остава в тялото след операцията, намалявайки постоперативната болка, а епинефринът свива капилярите в мастния слой и практически премахва загубата на кръв.

Тумесцентната техника има възможност да се прилага и при по-едри пациенти, които могат да загубят няколко размера по време само на една сесия. Преди разработването на метода, това се считаше за напълно невъзможно от медицинска гледна точка. Постига се незабавно подобряване не само върху естетическия вид. Процедурата оказва положително въздействие и върху показатели като регулиране на високо кръвно налягане.

Техника на усилено асистирана липосукция (PAL)

Характерното при тази техника е, че движението на канюлата е механизирано, намалявайки натоварването на хирурга и подобрявайки скоростта и точността при отстраняване на мазнините. Вибриращият връх, използван в PAL, позволява по-безопасна липосукция поради малките си, прецизни движения. Хирурзите могат да се насочат към определени области, без да увреждат околната тъкан.

Техниката се предпочита, когато се налага хирургът да премахне повече мазнини, за по-кратък период от време, или пациентът вече е имал предходна липосукция.

PAL е подходяща за зони, които са трудни за извайване, включително вътрешна част на бедрата, областта на корема и гърди при мъжете.

Техника SUPER WET

Тази техника е подобна на тумесцентната липосукция. При нея, хирургът инжектира разтвор, който е в съотношение 1:1 – инфилтриран разтвор към отстранената мазнина.

Процедурата отнема от един до два часа изпълнение.

Техника UAL – Ultrasonic Assisted Liposuction

Липосукция 004

При тази техника, ултразвукът използва високочестотни вълни, които могат да създадат големи количества енергия в тъканите, където е фокусиран. Тази способност допринася за разтварянето на мастните клетки и улеснява отстраняването им с помощта на засмукване.

Използва се специална канюла, която вибрира много бързо върху или под кожата, като излъчва ултразвукова енергия и разрушава стените на мастните клетки, втечнявайки ги.

Като времетраене, липосукцията чрез метода UAL отнема повече време от другите методи, но е по-прецизна и има тенденция да бъде по-ефективна при премахването на мазнините от проблемните зони на тялото, където традиционната липосукция може да бъде затруднена.

Още по-ново развитие на техниката за асистирана липосукция е VASER (Усилване на вибрациите на звуковата енергия при резонанс), която стимулира мастните клетки с помощта на импулсни ултразвукови вълни, приложени от набраздена тясна сонда. Така се намалява силата, приложена върху кожата, с почти две трети, като същевременно се запазва ефективността на липосукцията. Редуцират се шансовете за нараняване на кожата и същевременно с това се подобрява козметичният резултат.

Липосукция по метода LAL – Laser Assisted Liposuction

Тук влакното, пронизано през микроканюла, излъчва лазерна енергия, която се използва за селективно разделяне на мастните натрупвания, така че те са по-лесни за отстраняване чрез засмукване. Лазерът оставя съседни структури непокътнати. Лазерната енергия също така затваря малките кръвоносни съдове и освобождава ензими, които подобряват втечняването.

Поради особеностите на лазерния лъч, който е изключително фин се използват минимални разрези, които зарастват бързо и остават незабележими.

Освен това лазерите са и доста лесни за управление, което означава, че методът е изключително прецизен, което го прави подходящ за чувствителни зони и места с ограничен достъп.

Липосукция тип SmartLipo

SmartLipo е вид липосукция, при която се използва лазер към канюлта. Проблемните области се третират с два вида дължина на вълната. Едната се използва за втечняване на мазнини в области, където е необходимо скулптуриране. Другата дължина на вълната е тази, за която е известно, че стяга тъканите и кожата, както и стимулира регенерацията на колагена в третираната зона, което подобрява тонуса на кожата след процедурата.

SmartLipo е най-прецизният вид липосукция.

Това е едно от основните й предимства. Пациентите могат да извайват всяка област на тялото си, дори и лицето и да очакват добър резултат. Този специализиран тип лазерна липосукция постига едновременно стягане на кожата и топене на мазнини за постигане на перфектни резултати при контурите на манипулираните зони. SmartLipo липосукция е с най-краткото време за възстановяване, в сравнение с всеки друг тип липосукция – в рамките на само на един, два дни.

Липосукция по метода WAL

За тази процедура се инжектира тънка водна струя с форма на ветрило, за да се разхлабят мастните клетки, без да се разрушава съседната тъкан.

Липосукция тип двойна канюла – TCAL – Twin Cannula-Assisted Liposuction, или TCL

Тук се използва канюла в канюлата за отстраняване на мастните клетки. Първата канюла се използва за разрушаване на мастните клетки и за подготовка за по-лесно засмукване. Вътрешната канюла се използва за аспирация на мазнината. Тогава тази техника е по-малко вероятно да причини ненужно увреждане на тъканта на пациента, когато канюлата се движи напред-назад.

Следоперативно възстановяване

Липосукция 005

Както всички хирургични процедури, така и липосукцията носи известен риск.

Обикновено страничните ефекти се свеждат до минимум, ако се избягват изключително дълги хирургични интервенции или ако са планирани множество процедури по време на една и съща операция. Рискът от следоперативни усложнения се увеличава, ако хирургът обработва твърде големи зони от тялото и отстранява прекомерно мастна тъкан.

При липо-процедурите се използват предимно резорбируеми конци и белезите са рядкост.

Следоперативно пациентите трябва да носят компресионна дреха за определен период от време, за да спомогнат заздравяването и да ограничат отока.

Страничните ефекти, за разлика от усложненията, са временни и незначителни. Те могат да се изразяват в следното:

 • Болка, подуване и синини. Третираните области могат да останат чувствителни няколко седмици след операцията. Докато по-голямата част от отока изчезва за месец или два след операцията, някои отоци могат да останат за по-дълго.
 • Ограничена подвижност. Препоръчва се на пациентите да започнат да се разхождат възможно най-скоро, но трябва да избягват по-натоварващи дейности в продължение на две до четири седмици след липосукция.

Пациентите получават информация за това как да се грижат за себе си в следоперативния период. Обяснява им се какво да очакват през първите седмици след интервенцията.

Резултати от липосукция

Изследванията показват, че дори при значително отслабване, броят на мастните клетки в тялото остава същият. При липосукция засмуканите клетки се отстраняват ефективно и за постоянно. Ако пациентът все пак напълнее, ще натрупа килограми по-равномерно, а не предимно в третираните локални области.

Резултатите от липосукцията са повишено самочувствие и видими резултати при пропорциите и контурите на третираните области.

 

Оставете коментар

Нашите предложения

Супер Промо
3,000
валидна до:
30-06-2024
Топ цена
220
валидна до:
30-06-2024
Лимитирана
2,300
валидна до:
30-06-2024
Специална
3,000
валидна до:
30-06-2024
Специална
3,000
валидна до:
30-06-2024

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония