Лифтинг на лицето – Фейслифтинг

Лифтинг на лицето (Фейслифтинг)

Лицето ни е образът, който представяме пред света. Това е една от първите и най-видими части на тялото, която ни прави уникални и различни, разграничава ни един от друг.

Лицето претърпява множество промени, като причините са различни – напредване на възрастта, начин на живот, грижата, която полагаме и т.н. Стареенето на лицето е резултат от въздействието на два фактора – гравитационно смъкване на лицевите мускули и загуба на обем и текстура на меките тъкани на кожата. Тези промени създават контури и сенки, лицето изглежда уморено и стресирано и добива вид на видимо по-възрастен човек.

Фейслифтингът е вид пластична операция, която е в състояние да допринесе за постигане на цялостно нов вид на лицето. Можем да твърдим, че тази майсторска хирургия ни връща 10 или повече години назад.

Техниките при лифтинга коригират увисналата лицева тъкан около челюстите, провисналата кожа под брадичката, отпуснатите бузи и дълбоките гънки, разположени от външните ноздри – до ъгълчетата на устните (назолабиални гънки).

Фейслифтингът е успешен начин за ефективно подмладяване в дългосрочен план.

Кога е подходящо да се решим на фейслифтинг процедура?

 • Когато пациентът желае да коригира цялостно изгледа на кожата на лицето си.
 • При наличието на излишна тъкан на лицевите структури, визуално добавяща повече години към действителната възраст.
 • Получаваме само временни резултати, които се постигат при третиране с нехирургичните методи за подмладяване като ботокс, инжекционни филъри и лицеви лазери.
 • При желание за постигане на по-младежки вид и при търсене на ефект, запазващ се дългосрочно.

Подходяща възраст за интервенцията:

Уместна е възрастта около и над 45 години при жените, а при мъжете – около и след 55 години. Но разбира се, не само възрастта е от значение, за да изберем точния момент.

Под внимание трябва да вземем също и общото състояние на кожата – еластичността и, големината на бръчките и наличието на гънки в областта на лицето и шията.

Съществува голямо разнообразие от хирургични техники, които в правилната комбинация се прилагат успешно при борбата с „времето“.

Тъканите под кожата се променят хирургически, за да върнат контура на лицето в по-младежка форма, а тези на повърхността се издърпват назад, така че отново да се придобие гладък и стегнат вид. Най-често фейслифтингът се комбинира с оперативно отстраняване на излишни пластове кожа в областта на шията и брадичката – платизмапластика, премахване на мастни депа от скулите с цел скулптурирането им (бишатектомия), блефаропластика и др. Опитният пластичен хирург е този, който трябва да избере най-подходящата техника или съчетание от техники за постигането на максимално добър естетически вид.

Спрямо похватите, използвани при интервенцията, може да я срещнем под различни наименования и да посочим следните разновидности фейслифтинг:

Лифтинг на лицето (Фейслифтинг) 001

 • Лифтинг на лицето в дълбочина
 • Вертикален фейслифт
 • Лифтинг на лицето SMAS
 • Долен лифтинг на лицето
 • Мини фейслифт
 • Лифтинг на лице за мъже
 • Ендоскопски фейслифтинг
 • Класически, традиционен фейслифтинг
 • Микро присаждане на мазнини при хирургия за фейслифтинг

Основните и най-предпочитани процедури за подмладяване на вида са следните:

Лифтинг на лице SMAS (Повърхностна Мускулна Апоневротична Система)

SMAS – наречената интервенция, представлява най-често извършваната операция за лифтинг на лицето. Тази хирургична процедура включва отделяне на кожата от по-дълбоките мускули и меки тъкани.

SMAS е мускулът на лицето, който има научното наименование с превод – повърхностна мускулна апоневротична система. SMAS слоя започва да се разхлабва с течение на възрастта и създава отпуснатост в областта на челюстта и брадичката, създавайки марионетни линии и назолабиални гънки.

Чрез техниката SMAS facelift се постига изтегляне на мускулния слой назад, за да се постигне изравняване на гънките и увисванията и да се създаде по-плътен и стегнат вид на кожата. Предпочитана е за справяне с негативните последици, основно в долната третина от лицето. Извършва се под ендоскопски контрол и при него резултатите са надеждни, дълготрайни и впечатляващи.

Предимствата на SMAS Facelift включват:

 • Времето за операция е по-краткотрайно, от час и половина до два часа
 • Вертикално се повдига лицето и шията чрез преместване на SMAS
 • Отстранява се увисването на кожата
 • Премахване на дълбоки бръчки с дългосрочни резултати
Лифтинг на лицето в дълбочина

Дълбокият фейслифт осигурява най-естествено изглеждащото подмладяване и осигурява най-дълготраен ефект от всички техники за лифтинг на лицето.

Основният принцип на метода на дълбоката равнина е повдигането единствено на подмускулния слой. Дълбокото равнинно повдигане отделя и премества цялата система от кожа и прилежащи тъкани в съвкупност.

Резултатите от процедурата не натоварват кожата или мускулите, а просто регулират позиционирането на лицевата тъкан за постигане на по-траен ефект. Линиите са по-фини и по-естествени, позволявайки на по-младите пациенти да предотвратят ефектите от стареенето по-рано, вместо да отлагат и да коригират сериозни недостатъци, след като те вече неизменно са настъпили. Когато лифтинг на лицето в дълбочина се извърши при по-възрастен пациент, резултатът винаги е доста осезаем и категоричен, видът освежен и видимо подмладен.

Предимство на техниката:

Името на тази процедура може да бъде подвеждащо – терминът „дълбок лифтинг“ кара някои пациенти погрешно да вярват, че процедурата е по-инвазивна от традиционния лифтинг на лицето, което води до по-голяма травма на тъканите на лицето и налага по-дълго време за възстановяване. В действителност, този тип повдигане позволява на кожата и мускулите да останат прикрепени към подлежащите системи, което води до по-малка травматичност.

Кой тип фейслифтинг да предпочетем?

По време на консултация с пластичния хирург внимателно ще се изследва лицето и шията, за да се оцени костната структура, чертите, текстурата на кожата и еластичността и. Ще се обсъди коя или кои процедури в съвкупност могат да осигурят естествения баланс на визията.

Основният приоритет, който се следва е да възстанови по-младежкия външен вид на лицето чрез стягане, както на покриващата кожа, така и на подлежащия мускул и премахване на излишната тъкан около ушите и врата. Обикновено фейслифтингът се комбинира с процедури като трансфер на мазнини в брадичката, челюстта, устните, бузите и слепоочията. При крайния резултат трябва да бъде постигнат желания вид, без това да разкрива как това е било постигнато. Запазването на чертите – близки до естествените са в основата на успешната работа на хирурга.

Операцията:

Лифтинг на лицето (Фейслифтинг) 002

Най-добре е кандидатите да са в добро здраве и да нямат никакви медицински състояния, които да се окажат противопоказни за фейслифтинг процедурата. За целта, назначават се предварителни физикални прегледи и клинични изследвания.

Лифтингът се извършва в болницата под локална седация или обща анестезия, в зависимост от физическото състояние и личните предпочитания на пациента.

Хирургичните разрезите се правят зад и пред ушите, разположени са в гънки и места, които не се забелязват, за да се минимизират и скрият максимално белезите. В някои случаи разрезите се простират върху скалпа.

Когато основната техника се прилага вертикално, липсват разрези по линията на косата или зад ухото. По дължината се поставят шевове, които зигзагообразно влизат и излизат от космените фоликули и позволяват на косата да расте през зарасналия разрез, като ги прикрива естествено, без да е необходимо използването на грим. Това позволява на пациентите да носят прическата си късо зад ухото или високо на опашка, да се чувстват уверени и без притеснение, относно белезите.

Времетраенето на хирургичната интервенция е с продължителност 3-4 часа и се определя от сложността на операцията. По-комплексните и обширни процедури понякога могат да отнемат повече време.

Средният престой в клиниката е в рамките на 24 до 48 часа.

Следоперативно възстановяване:

Процесът на оздравяване започва веднага след излизане от операционната. Всеки човек се възстановява от пластична хирургия с различна продължителност. В голяма част, зависи от неговото здраве, генетичен профил, броя на козметичните процедури, извършени едновременно и възрастта на пациента по време на операцията.

След процедурата лифтинг на лицето е добре да се прилагат хладни компреси. Поставянето им е добре да продължи и в домашна обстановка и времево ще отнеме около 48 часа. Позицията на главата трябва да се поддържа в изправено положение и да се осигури активна почивка. Възможна е появата на малки хематоми, които се резорбират по естествен начин от организма и не е наложително назначаването на медикаментозно лечение.

Конците се премахват след месец, а пациентите могат да са социално активни в рамките на две до четири седмици. Подобряването на състоянието продължава в продължение на няколко месеца, а крайния резултат излиза постепенно на преден план.

 

Оставете коментар

Нашите предложения

Супер Промо
3,500
валидна до:
31-05-2024
Супер Промо
1,650
валидна до:
31-05-2024
Специална
3,000
валидна до:
31-05-2024
Топ цена
110
валидна до:
31-05-2024
Топ цена
1,500
валидна до:
31-05-2024

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония