Корекция на брадичката – Ментопластика

Корекция на брадичката - Ментопластика

Ако смятате, че брадичката ви е твърде голяма или твърде малка и не „пасва“ на останалата част от лицето ви, може да сте кандидат за операция на брадичката. Ментопластиката значително подобрява цялостната хармония на лицето и възвръща увереността в собствения външен вид.

Какво е ментопластика?

Корекция на брадичката или ментопластика е хирургична процедура за преоформяне на брадичката или чрез повдигане с имплант – аугментационна ментопластика или чрез редукция на костта – редукционна ментопластика.

Защо се прави?

Ментопластиката има за цел да възстанови лицевия баланс и да осигури естествен естетичен вид на лицето. Нормалната брадичка на човека е в баланс с челото и носа му. Естетиката на лицето изисква всяка част да е в хармония с останалите.

Какви са видовете ментопластика?

Редукционна ментопластика

Прекалено голямата брадичка (макрогения) отнема от останалите нормални черти на лицето. Голямата брадичка може да създаде усещането, че носът е твърде малък. В тези случаи е необходимо намаляване на брадичката за възстановяване на баланса на лицето. Този дисбаланс може да окаже голямо влияние върху психологическото благосъстояние на пациента и да доведе до ниско самочувствие и неувереност.

Преди операцията

Важно е да обсъдите внимателно с вашия хирург целта, към която се стремите. Операцията трябва да постигне естетически балансирана брадичка и хармония със средната и горната част на лицето. Преди операцията е необходимо да се направят рентгенови снимки на долната челюст или ортопантомография, както и телерентгенография. След това се пристъпва към план за операция като всеки случай е индивидуален и към него се подхожда внимателно и целенасочено. Операцията за намаляване на брадичката се извършва под обща анестезия. Процедурата обикновено отнема около 1 до 1 ½ часа, в зависимост от сложността на операцията.

Как протича операцията?

Разрезът се извършва във венеца на долната устна или под брадичката. След това кожата се отделя от брадичната кост и може да започне преоформянето на структурата на брадичката. Излишните кости и тъкани се премахват и върхът на брадичката се поставя отново. След това върхът се фиксира с винтове и/или с титаниеви плаки. При редукционната ментопластика се отстранява средния костен фрагмент и може да се премести назад долната част на брадичката, като едновременно се намали и нейната височина. След като брадичката е репозиционирана, разрезът се затваря и зашива. Разрезите, направени под брадичката оставят минимални белези, докато разрезите на вътрешната част на устата остават напълно скрити. По време на предварителната консултация ще обсъдите с вашия лекар кой вариант е най-подходящ за Вас.

След намаляване на брадичката, в края на операцията се поставя опора, която помага да се контролира подуването и да се намали движението. Тя трябва да се носи денонощно през първата седмица.

Резултатите от намаляването на брадичката са постоянни, но имайте предвид, че с напредването на възрастта брадичката ви ще се променя през годините. Например тъканите около брадичката да бъдат засегнати от процеса на стареене и от гравитацията.

Корекция на брадичката - Ментопластика 001

Аугментационна ментопластика

Ако ви притеснява вдлъбнатата или „слаба” брадичка или чувствате, че чертите на лицето ви не са пропорционални, операцията по имплантиране на брадичката може да ви помогне да се чувствате по-уверени във външния си вид. По-конкретно, увеличаването на брадичката може:

 • да коригира слаба или вдлъбната брадичка
 • подобри очертанията на врата и челюстта
 • да помогне за избягване на появата на пълна или „двойна“ брадичка

При аугментационната ментопластика съществува възможност на избор за ментопластика чрез остеотомия, чрез използване на импланти (силикон или медпор), липофилинг или филър, докато при редукционната ментопластика вариантът е единствено за хирургична резекция на част от брадичката.

Планът при аугментационната ментопластика

Планът при аугментационната ментопластика чрез остеотомия на костта може да бъде различен според това дали желаете удължаване на височината или само изместване напред на брадичката. Извършва се хоризонтален разрез на разстояние от корените на зъбите (поради това е важно да разполагаме с ортопантомография и да сме наясно, че няма неизлекувани корени на зъби в тази област). При прерязването на костта трябва да се запази храненето на този костен блок, като мускулите заловени към долната част на брадичката остават закрепени. След това може да се изтегли и фиксира костта напред, нагоре или надолу, според планът за естетично оформяне на брадичката. Фиксирането се извършва с винтове и/или титаниеви плаки както при редукционната ментопластика.

В случаите, при които сме избрали метод за аугментационна ментопластика чрез имплант, той също трябва да се фиксира към костта, поради риск от разместване.

В случаите, при които използваме липофилинг или филъри е възможно само увеличаване на брадичката, като резултатите имат ограничен ефект и по-малка трайност при филърите и трудно предсказуем обем при липофилингът.

Операцията по имплантиране на брадичка обикновено е амбулаторна процедура, извършваща се с обща анестезия или локална анестезия със седация.

Операцията обикновено отнема около час.

След операцията разрезът се затваря с конци и брадичката може да се превърже.

Конците са единични с бърза резорбция и след първият ден от операцията се предвижда плакнене на устата с антисептични разтвори. Използва се и антибиотична профилактика за няколко дни.

Как изглежда имплантът на брадичката?

Имплантите на брадичката са малки, твърди устройства, изработени от биосъвместим материал, обикновено силикон, който е формован така, че да пасва на брадичната кост на пациента. Имплантите на брадичката се различават по размер и контур. Вашият хирург ще ви помогне да изберете имплант, който ще постигне желаната от вас степен на подобрение и ще осигури най-естествения резултат.

Когато се поставят, имплантите на брадичката се усещат много подобни на естествена брадична кост и когато операцията се извършва от квалифициран пластичен хирург, обикновено е невъзможно да се каже, че пациентът е имал уголемяване на брадичката.

Период на възстановяване

Корекция на брадичката - Ментопластика 002

При менопластиката обикновено не се изисква хоспитализация след операцията. Понякога пациентът може да остане в клиниката за 24 часа, ако е показана абсолютна почивка. В рамките на 1-2 седмици след ментопластика пациентът носи фиксираща превръзка, която държи тъканите в желаното положение – тя се отстранява, след като тъканите са напълно излекувани. Първите три дни може да чувствате дискомфорт. Първите 3 до 5 дни пациентът може да чувства незначителна болка, за премахването на която лекарят може да препоръча болкоуспокояващи. След ментопластика не се изключва появата на оток, който обикновено изчезва в рамките на 7 до 10 дни. Седмица след операцията шевовете се премахват и можете да се върнете на работа след 3-4 дни. Периодът на възстановяване до голяма степен зависи от вида на операцията и състоянието на организма.

Обикновено след процедурата (най-често, ако се използва имплант) не се препоръчва физическа активност, особено на брадичката. Избягвайте вдигане на тежки предмети или силови упражнения в продължение на месец след операцията. Освен това, за да се избегне разместване на импланта или костите, както и силна болка, на пациента се препоръчва да изключи натоварването на челюстта и да консумира само течна и мека храна – пюрета, сокове.

Въпреки всички неудобства, свързани с периода на възстановяване, естетическият резултат от операцията ще ви позволи радикално да преосмислите отношението към себе си, да повишите самочувствието си и да промените качеството на вашия живот.

Може ли ментопластиката да се направи заедно с други корекции?

Ментопластиката много често се препоръчва на пациентите, които желаят да направят корекция на носа си – ринопластика.

Ринопластика + уголемяване на брадичката

Имплантите на брадичката могат драстично да подобрят резултатите от ринопластиката. Целта е постигане на баланс на всички черти на лицето.

Липосукция на врата + импланти на брадичката

Пациентите с излишна мазнина под брадичката често избират да направят липосукция на брадичката едновременно с операцията по имплантиране. Докато укрепването на брадичката ще помогне за подобряване на изразителността на челюстта, премахването на излишната мазнина отдолу под брадичката може допълнително да подобри външния вид на долната част на лицето и шията.

Рискове и усложнения от операцията

 • Болка – след операцията се очаква умерен дискомфорт, който може да се овладее с прием на болкоуспокояващи за 2-3 дни. Избягвайте аспирин и ибупрофен.
 • Натъртване – може да продължи 2 седмици.
 • Рана – може да се появи лека инфекция, рядко, сериозна инфекция, изискваща антибиотици.
 • Много рядко може да се получи хематом (събиране на кръв), който може да изисква дренаж.
 • Чувствителност – може да се появи намалена чувствителност в долната устна и брадичката. Връщането към нормалното състояние може да отнеме до 6 седмици.
 • Зъби – Много рядко може да се получи нараняване на корена на зъба, което ще се нуждае от стоматологично лечение.
 • Белези – всички хирургични операции оставят белези и особено ако се направи ментопластика чрез външен разрез под брадичката. Този метод е почти забравен в съвременната пластична хирургия.
 • Промяна на хирургичния подход по време на операция – Понякога по време на операция могат да възникнат ситуации, които не могат да се предвидят, и поради тях да се наложи смяна на предварително планирания хирургичен подход. Това може да доведе до белези различни от очакваните.

Резултатите, към които следва да се стремите са преди всичко естествено изглеждащи. Целите на операцията за корекция на брадичката са да възстанови естетически приятната форма на лицето – то да изглежда естествено, а не необичайно.

Избор на лицев козметичен хирург

Корекция на брадичката - Ментопластика 003

Едно от най-важните решения, които ще вземете, когато обмисляте корекция на брадичката е кой ще Ви направи операцията. Трябва да изберете хирург, който има богат опит в козметичната хирургия на лицето.

Когато се консултирате с хирург, попитайте колко процедури за уголемяване на брадичката е извършил и не забравяйте да разгледате снимки преди и след други пациенти. Резултатите, които виждате, трябва да изглеждат естествени за всеки отделен пациент.

Ние, от ЗИЦ “Медикъл Караджъ“ можем да ви съдействаме в избора на най-добрия за Вас, пластичен хирург! Свържете се с нашите консултанти за повече информация!

Оставете коментар

Нашите предложения

Топ цена
180
валидна до:
31-05-2024
Лимитирана
810
валидна до:
31-05-2024
Супер Промо
12,000
валидна до:
31-05-2024
Топ цена
1,500
валидна до:
31-05-2024
Специална
2,600
валидна до:
31-05-2024

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония