Бариатрична хирургия банер

Бариетричната хирургия се занимава с оперативна корекция на храносмилателната система, което води до загуба на тегло. В бариатричната хирургия са включени различни процедури като байпас на стомаха, ръкавна гастректомия и други процедури, за които ще разкажем малко по-късно.

Преди да обясним как работи бариетричната хирургия, нека се запознаем със стъпките на нормалния хранителен процес.

При попадане на храната в устната кухина, слюнчените жлези започват да отделят ензими, които да спомогнат овлажняването и сдъвкването на храната. След поглъщане на храната, тя се придвижва надолу по хранопровода към стомаха, където се отделят киселини, за да продължи храносмилателния процес. Следващата стъпка е преместването на храната към дванадесетопръстника (първата част на тънките черва), където се смесва с жлъчните и панкреатичните сокове, които ускоряват храносмилането. Там е мястото, където се абсорбират по-голямата част от поетите с храната желязо и калций. Останалите две части на тънките черва абсорбират почти всички останали калории и хранителни вещества. Хранителните частици, които не могат да бъдат усвоени в тънките черва, остават в дебелото черво, докато не се изведат от организма. Стомахът може да побере около 3 пинта храна наведнъж, което е около 1500 мл. При системно поемане на повече храна, тонусът на стомашната стена и сфинктерите на червата отслабва, което води до „разширяване на стомаха“. В стомаха и червата се съдържат рецептори, които са отговорни за изпращане на сигнал до други рецептори – рецепторите за ситост. Този момент се достига все по-трудно, когато стените на стомаха са разширени, което пък от своя страна води до поглъщане на повече храна и последващо увеличение на теглото.

Кои са основните методи в бариатричната хирургия и как работят те?

В случаите на тежко затлъстяване, лечението само с диета и упражнения може да не бъде достатъчно. Тогава се намесва бариатричната хирургия като се коригират някои части на стомаха и/или червата, което прави засищането много по-лесно и с по-малко количество храна. Има няколко механизма по отношение на постигане на ефекта. Бариатричната хирургия работи по отношение на загубата на тегло чрез ограничаване на количеството храна, която постъпва в стомаха, както и чрез провокиране на малабсорбция.

Стомашен байпас

Един от способите на бариетричната хирургия е стомашният байпас. Чрез него се
„заобикаля“ стомаха при постъпването на храната в храносмилателната система. Избягва се усвояването на калории от част от тънките черва и се осигурява директен достъп на храната до стомашните ензими, които бързо да я разградят. Създава се нова „стомашна торбичка“, която е много по-малка и спомага за нуждата от по-малка порция храна, съответно и намаляване на приетите калории. Това от своя страна води до промени в чревните хормони като насърчават ситостта, потискат глада и стопират един от основните механизми за индуциране на инсулинова резистентност.

Ръкавна гастректомия

Друг метод, свързан с намаляване на теглото е лапароскопската ръкавна гастректомия. Извършва се чрез отстраняване на приблизително 80 % от тялото на стомаха. Останалата част представлява тръбна торбичка с форма на банан. Отново се залага на по-малкия обем на стомаха и намаленото количество приета храна. По-голямото въздействие, обаче, е върху ендокринната система на червата, които отговарят за усещането за глад, ситост, контрол на кръвната захар. Чрез този метод се постига регулиране на глюкозните стойности още преди настъпване на отслабването.

При кого се прилага бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия е опция за хора с наднормено тегло и тежко затлъстяване. Основен показател е индексът на телесната маса (BMI). За клинично тежко затлъстяване се счита BMI > 35/40. В тези случаи са чести и съпътстващи здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания или сънна апнея.
Пациенти на метаболитната хирургия са най-често възрастни, които изпитват трудност при свалянето на килограми и спазване на строг хранителен режим.
Има, обаче, и случаи, в които пациенти стават младежи, чието здраве е застрашено поради тежко затлъстяване. Тази крачка се предприема, ако детето е над 14-15 годишна възраст и има неуспешен опит за отслабване от поне 6 месеца.

Освен върху отслабването и намаляването на инсулиновата резистентност, бариатричната хирургия дава отражение и на някои съпътстващи заболявания като:

 • Гастроезофагиална рефлуксна болест
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Артериална хипертония
 • Тежка сънна апнея
 • Мозъчно-съдова болест

Важен е изборът на добър специалист, който да извърши операцията.
Но не с по-малка важност е личната отговорност на пациентите след интервенцята.
Необходимо е коригиране на начина на живот според предразположеността и причината за напълняване, както и индивидуалните хранителни нужди.

Ще отбележим някои изключително важни моменти след проведена метаболитна хирургия:

 • На първо място, задължително е да сте добре хидратирани. Количеството вода, което е необходимо да приемете за деня се изчислява на база индивидуални особености, но варира между 1,5л. – 3л. дневно. Водата трябва да се приема на малки глътки и да бъде разделена на порции, препоръчително е чаша вода 15-30 мин. преди хранене. Избягвайте пиенето на вода по време на хранене, тъй като се образуват излишни газове, подуване, а храната не претърпява нужната обработка в стомаха.
 • През първата седмица след операцията, е необходимо да приемате течна или мека храна, като постепенно се преминава към нормална БАЛАНСИРАНА диета. Трябва да имате между 60-100 гр./дневно протеин в менюто си, за сметка на въглехидратите. Приемайки основно протеини и фибри, давате възможност на организма да черпи калории от складираните в тялото ви мазнини. Въглехидратите трябва да са бавни /картоф, ориз, варива/ и да бъдат в правилно съотношение спрямо протеините и мазнините. След провеждане на бариетрично лечение, се изготвя индивидуален препоръчителен режим, който е изчислен на база хранителните Ви нужди и резултата, който се търси. Препоръчително е тази диета да се превърне във Вашия хранителен режим за цял живот.
 • Тъй като количеството на поетата храна и малабсорбцията на витамини намаляват, е много важно да се приема витаминен комплекс под формата на капсули, таблети и всякакви удобни за пациента форми. Специалистите, поели Вашето лечение, дават инструкции за количеството, което е необходимо спрямо индивидуалните нужди.
  Ако приемате лекарства поради други медицински показания, те могат да бъдат спрени или дозировката да бъде коригирана, тъй като някои лекарства пречат на стомашната лигавица и метаболизма на вещества.
 • По отношение на вредните навици, хирурзите препоръчват спирането на всички никотинови продукти и прием на алкохол още преди операцията. Силно препоръчително е това да остане така и след операцията, защото никотинът пречи за възстановяването на организма и излага пациентите на рискови следоперативни състояния. След операцията, алкохолът се абсорбира в кръвта много по-бързо от обикновено, което затормозява възстановителните функции на организма и черния дроб.
 • Спортът. Обикновено, след бариатрична хирургична намеса, пациентите споделят, че „кипят от енергия“. Честото движение, започващо веднага след операцията е добър начин да се насърчи възстановителният процес. Движението непосредствено след операцията, обаче, трябва да бъде дозирано и леко ходене. Всеки пациент е различен и с различни двигателни възможности, за това хирургът съветва кога може да се започне активно спортуване и колко голямо да бъде натоварването.
  След като пациентът е вече напълно възстановен, е задължително да има около 30 минути на ден упражнения с умерена интензивност. Това ще помогне за запечатване на ефекта от всички усилия – Вашите и на специалиста по бариатрична хирургия.
 • Споменахме, че бариатричната хирургия помага и на много дами с наднормено тегло и хормонален дисбаланс да забременеят. Важно е, обаче, че към тази крачка не бива да се пристъпва по-рано от 12-18 месеца след операцията. Жените, които плануват да станат майки след бариатрична намеса трябва да достигнат здравословно тегло, но и да имат достатъчно качествено хранене. Тоест, преди да се предприеме това действие, е добре пациентката да затвърди балансираният начин на живот, за да избегне рецидив на проблема и да осигури нормално протичане на бременността.
 • На всеки няколко месеца, пациентите трябва да бъдат проследявани от лекуващия лекар, тъй като затлъстяването е хронично състояние и може пропуск, който не считате за важен, да опорочи успеха. Добре е да се извършват периодично лабораторни изследвания, които включват например: феритин, вит.B12, Фолиева киселина, вит.D и други показатели по преценка на лекаря, които ще покажат обективното състояние.

Преди да се подложат на бариатрична хирургична намеса, повечето хора са спазвали далеч по-стриктни диети и са търпeли големи ограничения, поради, което смятат, че следоперативните изисквания не представляват никаква трудност.
След операцията, обаче, някои пациенти вярват, че „единичните прегрешени“ с храната не биха повлияли на резултата, тъй като вече стомахът им не приема много храна. Точно този момент се оказва виновен за връщане на проблема в изходна позиция, тъй като в основата на достигане на наднормено тегло стои психологическата нагласа.

Запазете час
Бърз контакт
За повече информация относно болницата, екипите и апаратурата, можете да се обадите на телефон: +359 879 009 742
Офиси в страната
Няма коментари

Напишете коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This