Бариатрична хирургия

Бариатрична хирургия – занимава се с оперативна корекция на храносмилателната система, което води до загуба на тегло. В бариатричната хирургия са включени различни процедури като байпас на стомаха, ръкавна гастректомия и други процедури, за които ще разкажем малко по-късно.

Преди да обясним как работи бариетричната хирургия, нека се запознаем със стъпките на нормалния хранителен процес.

При попадане на храната в устната кухина, слюнчените жлези започват да отделят ензими, които да спомогнат овлажняването и сдъвкването на храната. След поглъщане на храната, тя се придвижва надолу по хранопровода към стомаха, където се отделят киселини, за да продължи храносмилателния процес. Следващата стъпка е преместването на храната към дванадесетопръстника, където се смесва с жлъчните и панкреатичните сокове, които ускоряват храносмилането. Там е мястото, където се абсорбират по-голямата част от поетите с храната желязо и калций. Останалите две части на тънките черва абсорбират почти всички останали калории и хранителни вещества. Хранителните частици, които не могат да бъдат усвоени в тънките черва, остават в дебелото черво, докато не се изведат от организма.

Стомахът може да побере около 3 пинта храна наведнъж, което е около 1500 мл. При системно поемане на повече храна, тонусът на стомашната стена и сфинктерите на червата отслабва, което води до „разширяване на стомаха“. В стомаха и червата се съдържат рецептори, които са отговорни за изпращане на сигнал до други рецептори – рецепторите за ситост. Този момент се достига все по-трудно, когато стените на стомаха са разширени. Това води до поглъщане на повече храна и последващо увеличение на теглото.

Кои са основните методи в бариатричната хирургия и как работят те?

Бариатрична хирургия 001

В случаите на тежко затлъстяване, лечението само с диета и упражнения може да не бъде достатъчно. Тогава се намесва бариатричната хирургия като се коригират някои части на стомаха и/или червата, което прави засищането много по-лесно. Има няколко механизма по отношение на постигане на ефекта. Бариатричната хирургия работи по отношение на загубата на тегло чрез ограничаване на количеството храна, която постъпва в стомаха, както и чрез провокиране на малабсорбция.

Стомашен байпас

Един от способите на бариетричната хирургия е стомашният байпас. Чрез него се „заобикаля“ стомаха при постъпването на храната в храносмилателната система. Избягва се усвояването на калории от тънките черва и се осигурява директен достъп на храната до стомашните ензими, които я разграждат. Създава се нова „стомашна торбичка“, която е много по-малка и спомага за нуждата от по-малка порция храна, съответно и намаляване на приетите калории. Това води до промени в чревните хормони. Те насърчават ситостта, потискат глада и стопират един от основните механизми за индуциране на инсулинова резистентност.

Ръкавна гастректомия

Друг метод, свързан с намаляване на теглото е лапароскопската ръкавна гастректомия. Извършва се чрез отстраняване на приблизително 80 % от тялото на стомаха. Останалата част представлява тръбна торбичка с форма на банан. Отново се залага на по-малкия обем на стомаха и намаленото количество приета храна. По-голямото въздействие, обаче, е върху ендокринната система на червата, които отговарят за усещането за глад, ситост, контрол на кръвната захар. Чрез този метод се постига регулиране на глюкозните стойности още преди настъпване на отслабването.

При кого се прилага бариатрична хирургия?

Бариатричната хирургия е опция за хора с наднормено тегло и тежко затлъстяване. Основен показател е индексът на телесната маса (BMI). За клинично тежко затлъстяване се счита BMI > 35/40. В тези случаи са чести и съпътстващи здравословни проблеми като диабет, сърдечни заболявания или сънна апнея.
Пациенти на метаболитната хирургия са най-често възрастни, които изпитват трудност при свалянето на килограми и спазване на строг хранителен режим.
Има, обаче, и случаи, в които пациенти стават младежи, чието здраве е застрашено поради тежко затлъстяване. Тази крачка се предприема, ако детето е над 14-15 годишна възраст и има неуспешен опит за отслабване от поне 6 месеца.

Освен върху отслабването и намаляването на инсулиновата резистентност, бариатричната хирургия дава отражение и на някои съпътстващи заболявания като:

 • Гастроезофагиална рефлуксна болест
 • Сърдечносъдови заболявания
 • Артериална хипертония
 • Тежка сънна апнея
 • Мозъчно-съдова болест’

Важен е изборът на добър специалист, който да извърши операцията.
Но не с по-малка важност е личната отговорност на пациентите след интервенцята.
Необходимо е коригиране на начина на живот според предразположеността и причината за напълняване, както и индивидуалните хранителни нужди.

Ще отбележим някои изключително важни моменти след проведена метаболитна хирургия:

хидратация
 • На първо място, задължително е да сте добре хидратирани. Количеството вода, което е необходимо да приемете за деня се изчислява на база индивидуални особености, но варира между 1,5л. – 3л. дневно. Водата трябва да се приема на малки глътки и да бъде разделена на порции, препоръчително е чаша вода 15-30 мин. преди хранене. Избягвайте пиенето на вода по време на хранене, тъй като се образуват излишни газове, подуване, а храната не претърпява нужната обработка в стомаха.
хранене
 • През първата седмица след операцията, е необходимо да приемате течна или мека храна, като постепенно се преминава към нормална БАЛАНСИРАНА диета. Трябва да имате между 60-100 гр./дневно протеин в менюто си, за сметка на въглехидратите. Приемайки основно протеини и фибри, давате възможност на организма да черпи калории от складираните в тялото ви мазнини. Въглехидратите трябва да са бавни /картоф, ориз, варива/ и да бъдат в правилно съотношение спрямо протеините и мазнините. След провеждане на бариетрично лечение, се изготвя индивидуален препоръчителен режим, който е изчислен на база хранителните Ви нужди и резултата, който се търси. Препоръчително е тази диета да се превърне във Вашия хранителен режим за цял живот.
витамини
 • Тъй като количеството на поетата храна и малабсорбцията на витамини намаляват, е много важно да се приема витаминен комплекс под удобна за пациента форма. Специалистите, поели Вашето лечение, дават инструкции за количеството, което е необходимо спрямо индивидуалните нужди.
  Ако приемате лекарства поради други медицински показания, те могат да бъдат спрени или дозировката да бъде коригирана. Причината е, че някои лекарства пречат на стомашната лигавица и метаболизма на вещества.
бариатрична хирургия 003
бариатрична хирургия
препоръки
 • По отношение на вредните навици, хирурзите препоръчват спирането на всички никотинови продукти и прием на алкохол още преди операцията. Силно препоръчително е това да остане така и след операцията, защото никотинът пречи за възстановяването на организма и излага пациентите на рискови следоперативни състояния. След операцията, алкохолът се абсорбира в кръвта много по-бързо от обикновено, което затормозява възстановителните функции на организма и черния дроб.
спорт
 • Спортът. Обикновено, след бариатрична хирургична намеса, пациентите споделят, че „кипят от енергия“. Честото движение, започващо веднага след операцията е добър начин да се насърчи възстановителният процес. Движението непосредствено след операцията, обаче, трябва да бъде дозирано и леко ходене. Всеки пациент е различен и с различни двигателни възможности. Хирургът съветва кога може да се започне активно спортуване и колко голямо да бъде натоварването.
  След като пациентът е вече напълно възстановен, е задължително да има около 30 минути на ден упражнения с умерена интензивност. Това ще помогне за запечатване на ефекта от всички усилия – Вашите и на специалиста по бариатрична хирургия.
асдасд
 • Споменахме, че бариатричната хирургия помага и на много дами с наднормено тегло и хормонален дисбаланс да забременеят. Важно е, обаче, че към тази крачка не бива да се пристъпва по-рано от 12-18 месеца след операцията. Жените, които плануват да станат майки след бариатрична намеса трябва да достигнат здравословно тегло, но и да имат достатъчно качествено хранене. Тоест, преди да се предприеме това действие, е добре пациентката да затвърди балансираният начин на живот. Така ще избегне рецидив на проблема и да осигури нормално протичане на бременността.
лабораторни изследвания
 • На всеки няколко месеца, пациентите трябва да бъдат проследявани от лекуващия лекар, тъй като затлъстяването е хронично състояние. Добре е да се извършват периодично лабораторни изследвания, които включват например: феритин, вит.B12, Фолиева киселина, вит.D и други показатели по преценка на лекаря, които ще покажат обективното състояние.

Преди да се подложат на бариатрична хирургична намеса, повечето хора са спазвали далеч по-стриктни диети и са търпeли големи ограничения. В тази светлина следоперативните изисквания не представляват никаква трудност.
След операцията някои пациенти вярват, че „единичните прегрешения“ не биха повлияли, тъй като стомахът не може да приема много храна. Точно този момент се оказва виновен за връщане на проблема в изходна позиция, тъй като в основата на достигане на наднормено тегло стои психологическата нагласа.

Гастропластика

Бариатрична, но не хирургия, е новият метод за отслабване, който се предлага на ограничен брой места в Света. Имаме щастието да работим с екип, който владее добре този подход, даващ успешни резултати.

Ендоскопска гастропластика – нехирургична процедура, намаляваща обема на стомаха.
Можете да срещнете процедурата като „Sleeve gastroplasty”, което не бива да ви заблуждава, че е еднозначно със „Sleeve gastrectomy” или „Ръкавна гастректомия“.

Какво всъщност представлява ендоскопската гастропластика?

На първо място, това е процедура с ефекта на бариатричната хирургия, но загубата на тегло се постига чрез ендоскопски достъп до стомаха. При този метод се въвежда ендоскоп през устата, който достига до стомаха, след което се зашиват неговите стени, така, че да приеме тръбовидна форма. По този начин, намалявайки обема на стомаха, се намаляват и обема и количеството храна, която може да бъде приета. Ендоскопската гастропластика е добра алтернатива за хора, които се страхуват да се подложат на бариатрична хирургична намеса или не са подходящи за операция.

Макар, че ефектът от иновативния метод е аналогичен на ефекта от бариатричната хирургия, е важно да споменем, че има някои разлики по отношение на това.

Кога е най-подходящо да се прави?

Бариатрична хирургия 004

Ендоскопският бариатричен метод е първи избор при пациенти, които някога вече са имали бариатрична хирургична намеса с последващ рецидив на напълняването. Прилага се също в случаите, когато BMI не е по-висок от 40 – в противен случай пациентът има нужда от прилагане на хирургична техника.

Ендоскопската гастропластика е добър вариант за „втори шанс“ за пациенти, които са подценили важността на здравословен и балансиран начин на живот след бариатрична операция. В тези случаи, стомахът започва да се разширява, и ендоскопската гастропластика може да подпомогне връщането на пациента „в правия път“. Това при условие, че не се допуска последваща грешка в начина на живот.

Чрез ендоскопската ръкавна гастропластика се заобикаля дискомфорта след хирургичната намеса и възстановяването се случва още в рамките на деня. В случаите, когато пациентите, подложили се на ендоскопска процедура, имат други заболявания или усложняващи ситуацията фактори, се налага нощуване в болнична обстановка с цел наблюдение.
Процедурата продължава 60-90 минути и се извършва под обща анестезия. От 4 до 6 часа след процедурата не се приема храна.

Пристъпването към нормалното хранене е аналогично на режима, който се спазва след всяка бариатрична намеса. От течна към мека храна в рамките на няколко седмици, след което е позволена и твърда, по-тежка храна. Важно е да подчертаем, че и тук – при ендоскопската гастропластика е от изключително значение личната отговорност на пациента към здравословния начин на живот.

Основни предимства:

Всички благоприятни ефекти от бариатричната намеса, включително:

 • без рани и белези
 • по-слаба следоперативна болка
 • не се променя естественият процес на храносмилане
Очакван резултат:

Процесът на отслабване започва веднага след процедурата с бързо отслабване до 3-ти месец, след което отслабването намалява своя темп. При отговорно отношение от страна на пациента се достига до намаляване на теглото с до 25% от изходното още в края на първата 1 година.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония