Автоимунни заболявания

1870
КОНСУЛТАЦИИ
до днес
367
МАНИПУЛАЦИИ
до днес

Автоимунното заболяване е състояние, при което клетките в организма се разпознават като непознати антигени и се унищожават от имунната система. Активира се от наследствени фактори, както и от въздействието на околната среда, като такъв тип състояния са най-разпространен при жените в родилна възраст.

Някои от най-често срещаните автоимунни заболявания са цьолиакия, множествена склероза, реактивен артрит, ревматоиден артрит, лупус, диабет тип 1, болестта на Адисън, злокачествена анемия.

Как да се разпознае?

Симптомите могат да включват безсъние, силна хронична умора, мускулна слабост и болки в ставите, колебания в кръвното налягане, промени в теглото, храносмилателни проблеми, гастроинтестинални проблеми.

Автоимунни заболявания 001

Проблемите с щитовидната жлеза

Често са индикатор за наличието на автоимунно заболяване. Хормоналните колебания при жените могат да доведат като резултат и до предменструален синдром и намалено либидо.

Множествена склероза

Нарушава се способността на мозъка да контролира функции като зрение, ходене, говорене. Нарича се “множествена”, защото се засягат множество пръснати зони от главния и гръбначния мозък. Нарича се “склероза”, защото болестта предизвиква “склероза” или уплътнение на мозъчната тъкан в засегнатите области от главния или гръбначния мозък.

Лупус

Хронично автоимунно заболяване, при което се образуват антитела извън нормите, наречени автоантитела. Има няколко вида проявления, като обрив по лицето, челото, носа. Възможни са ставни прояви, болки в мускулите и най-тежкото проявление, като засяга кръвоносните съдове на бъбреците – води до некроза, бъбречна недостатъчност и хемодиализа.

Адисонова болест

Ендокринно заболяване, което се поражда от недостиг на глюкокортикостероиди и минералкортикостероиди, бъбречни андрогени. Симптоматиката може да бъде объркана с други заболявания, затова е много важно диагностицирането да е много прецизно. При жените е характерно нарушение на менструалния цикъл. Лечението се провежда с кортикостероиди.

Други диагнози, спадащи към автоимунните заболявания, са: Миастения гравис; Тиреоидит на Хашимото; Болест на Грейвс; Синдром на Сьогрен

Прочетете още за:

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

Няма коментари

Публикувайте коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това