Ядрено-магнитен резонанс на цялото тяло

Диагностиката и проследяването на заболявания във всички области на тялото може да се извърши с ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) чрез медицински изображения. ЯМР позволява структурата и заболяванията на меките тъкани, костите и органите да се разглеждат с висока контрастна разделителна способност. При ЯМР изображенията се създават с помощта на силно магнитно поле и радиочестотни вълни. ЯМР не излъчва радиация. Благодарение на разработващата се днес технология, цялото тяло може да бъде изобразено за 50-55 минути с ЯМР устройства и софтуерни програми, които могат да извършват изображения с бърза и висока резолюция. Този метод играе важна роля в ранната диагностика на тумори в много органи, включително мозъка и шията.

Какво представлява ЯМР на цялото тяло?

С Ядрено-магнитния резонанс на цялото тяло, като се започне от главата и шията, всички области на тялото могат да се разгледат поотделно, след това да се комбинират с компютърни програми и да се изследват като едно цяло. Когато по време на изследването се открие необичайна находка, може да се извърши специално изображение за тази област и патология. Може да се извърши и за определяне на възможни нарушения в организма като рак, инфекция или други патологии, преди да се появят някакви симптоми. При ЯМР на цялото тяло заболяванията се диагностицират на ранен етап и се прилагат възможни ефективни методи на лечение. ЯМР на цялото тяло е метод, който може да се използва за визуализиране на цялото тяло на здрави хора с риск от развитие на раково заболяване, без радиация. Цялото тяло може да бъде разгледано в една сесия с профилактична цел.

ЯМР на цяло тяло + консултация с радиолог - 001

Защо се прави ЯМР на цялото тяло?

ЯМР на цялото тяло:

 • Може да се извърши при пациенти, които искат да направят check up на здравословното си състояние, за да са спокойни за здравето си.
 • Може да се извърши с цел „проверка“ при пациенти, които нямат никакви симптоми, и особено за тези, които имат риск от развитие на раково заболяване.
 • Може да се прилага при хора, които имат фамилна анамнеза или генетичен риск от рак.
 • Може да осигури много предимства при пациенти с диагноза рак при диагностициране на заболяването, показвайки степента му и оценявайки терапевтичния отговор при онкологични пациенти.

Тъй като не излъчва радиация, ЯМР трябва да се предпочита предимно при деца и бременни жени.

За правилна оценка на гърдата, простатата, белите дробове и стомашно-чревния тракт, ЯМР на цялото тяло трябва да се използва заедно със скринингови и образни методи, специфични за тези области

ЯМР на цялото тяло не се използва за диагностика на ставите като колене и рамене, на гърдите и простатата и на херниите на врата, гърба и лумбалната област, тъй като са необходими специални изображения за оценка на тези зони.

Ако е необходимо, може да се извърши ЯМР ангиография на цялото тяло, като се използва контрастно вещество, за да се покажат съдовете. Препоръчва се пациентите от рисковата група по отношение на сърдечно-съдовата система да се подложат на „проверка“ с коронарна КТ ангиография.

Какви са предимствата и рисковете на ЯМР на цялото тяло?

Най-важното предимство на ЯМР на цялото тяло е, че не излъчва радиация. Това позволява използването му за скринингови тестове. Тъй като не излъчва радиация, ЯМР може да се използва безопасно при деца и бременни жени след 3-ия месец, ако е необходимо.

Най-важната полза от ЯМР за цяло тяло е, че позволява ранна диагностика на рака, ранно лечение и шанс за възстановяване.

Както при рутинните ЯМР методи, ако нямате метален или електронен апарат в тялото, който е несъвместим с магнитното поле, ЯМР на цялото тяло е метод, който няма да ви навреди. Преди да бъдете поканени за изследване, ще бъдете помолени да прочетете и одобрите формуляраза информирано съгласие.

ЯМР на цяло тяло + консултация с радиолог - 002

Как се прави ЯМР на цялото тяло?

При ЯМР на цялото тяло мозъкът, шията, белите дробове, коремните органи, черният дроб, задстомашната жлеза, бъбреците, надбъбречната жлеза, пикочния мехур и други органи се сканират със специални образни пакети. Може да се разглежда простатата при мъжете, матката и яйчниците при жените. По време на сканирането на тези области се показват частично костни и мускулни структури. Пациентът ще бъде помолен да задържи дъха си по време на заснемането на движещи се органи. Пациентът не трябва да заспива, за да съдейства на екипа по време на изследването. Поради тази причина пациентът трябва да бъде спокоен и в съзнание. Ядрено-магнитният резонанс на цялото тяло има специално място при откриването на туморна тъкан, тъй като сканира всички телесни структури с рутинни образни пакети. Заснемането се извършва отделно за всички области на изследване, комбинира се с компютърни програми и се оценява в 3-измерения. ЯМР методът за дифузия на цялото тяло също е важен при идентифицирането на раковите тъкани и лимфните възли.

Каква е подготовката преди провеждането на ЯМР на цялото тяло?

Пациентът, който ще провежда ЯМР на цяло тяло се посреща от рентгенов лаборант и с негова помощ се подготвя за изследването. Той получава специално болнично облекло. Препоръчително е да не се нанася грим върху лицето и шията преди изследването, тъй като той изкривява изображението. Желателно е да се премахнат напълно бижута и други аксесоари.

 • Часовници
 • кредитни карти
 • слухови апарати
 • игли
 • фиби
 • метални ципове
 • подвижни зъби
 • писалки
 • джобни режещи инструменти
 • очила
 • пиърсинг на тялото
 • мобилни телефони
 • електронни предмети

не се допускат в залата за изследване.

В повечето случаи няма опасност за пациентите с метални импланти за ядрено-магнитен резонанс, с изключение на няколко типа импланти, използвани след 2000г. Въпреки това, някои кохлеарни (ушни) импланти, типове мозъчни аневризми, хора с някои стари пейсмейкъри не трябва да бъдат приемани за изследване преди да се вземат мерки за безопасност. Ако в тялото на пациента има шрапнел, куршум или друг метал, той / тя трябва задължително да даде информация преди изследването.

Необходими са 7-8 часа гладуване, за да се оценят интраабдоминалните структури и жлъчния мехур при ЯМР изследвания на цялото тяло.

По време на заснемането на движещите се органи на пациента се дават команди за задържане на дъха. За да може човекът да изпълнява тези команди, той / тя не трябвада бъде спокоен и в съзнание. При някои ЯМР изследвания може да се използва контрастен материал. Той съдържа контрастно вещество „гадолиний“. Гадолиниев йод може да се използва при пациенти с контрастна алергия. Преди ЯМР изследването, пациентите ще бъдат разпитани за алергии към контрастни материали, храни и лекарства. Не забравяйте да посочите тази информация във формуляра за съгласие и да я споделите с рентгеновия лаборант.

Споделете с лаборанта, ако имате някакви сериозни заболявания или операции. Някои състояния, като напреднало бъбречно заболяване, може да изискват използването на някои видове контраст, които се считат за безопасни при пациенти с бъбречни заболявания. Може да се нуждаете от кръвен тест, за да определите дали бъбреците ви функционират нормално. Ако има възможност за бременност, това трябва да се посочи преди ЯМР изследването. ЯМР е изследвяне, което се използва от 90-те години на миналия век. Не се съобщава за нежелани ефекти върху бременни жени или техните неродени бебета. Не се препоръчва обаче бременни жени да правят ЯМР изследване през първия триместър, освен ако ползата от процедурата не надвишава потенциалния риск. Освен ако не е необходимо, контрастното вещество не трябва да се използва при бременни жени.

ЯМР на цяло тяло + консултация с радиолог - 003

Цена:

Процедура

Цена от:

ЯМР на цяло тяло + консултация с радиолог
€650

Пакетът не включва провеждането на допълнителни изследвания за уточняване на диагноза (ако се наложи).

Свържете се със Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ за повече информация!

 • Drop files here or
  Accepted file types: jpg, pdf, Max. file size: 2 MB, Max. files: 3.
   Формат jpg, pdf, максимум 3 файла.
  Няма коментари

  Напишете коментар

  Pin It on Pinterest

  Shares
  Share This