Хранителни разстройства

Хранителни разстройства

Хранителните разстройства са група заболявания, при които хората изпитват тежки нарушения в хранителното си поведение, а нетипични са също и свързаните с това мисли и емоции. Хората с хранителни разстройства обикновено се оказват „прекомерно ангажирани“ с храната и телесното си тегло.

В много случаи хранителните разстройства се появяват заедно с други психични разстройства като тревожност, паника, обсесивно-компулсивно разстройство, злоупотребата с алкохол или употреба на наркотици. Новите доказателства сочат, че наследствеността може да играе роля в това, защо някои хора развиват хранителни разстройства, но тези разстройства засягат и много други хора, които нямат предишна фамилна история. Без лечението на емоционалните и физически симптоми на тези разстройства може да се стигне до недохранване, сърдечни проблеми и други потенциално фатални състояния. За щастие с подходящата медицинска помощ хората с хранителни разстройства могат да възстановят подходящите хранителни навици и да се върнат към по-добро емоционално и психологическо здраве.

Понякога пътят към справянето с тази зависимост е дълъг и труден, но особено важно е да се потърси лекарска помощ на време, а не на етап, когато е твърде късно и/или хранителното разстройство е успяло да нанесе трайни поражения върху психиката и физиката на засегнатия индивид.

Проучвания сочат, че жените, които имат хранително разстройство, или са развили зависимост от употреба на наркотични вещества са склонни 4 пъти повече да развият и другото състояние, така че да се борят както със съпътстващата зависимост, така и с новото хранително разстройство.

Тук ще разгледаме едни от основните типове хранителни разстройства като е интересно да отбележим, че в последно време се появяват нови и нови хранителни разстройства, които допълват списъка и изправят пред нови предизвикателства психолозите и всички работещи в тази област специалисти.

Анорексия – Anorexia nervosa

Анорексия – Anorexia nervosa

Анорексия се диагностицира когато пациентите тежат поне 15 процента по-малко от нормалното здравословно тегло, очаквано за техния ръст.

Отличителните белези на анорексията включват:

 • Ограничен прием на храна
 • Страхът да не бъдеш дебел
 • Проблеми с това как изглежда тялото

Хората с анорексия не поддържат нормално тегло, защото отказват да се хранят достатъчно, често спортуват свръх много, обсесивно и понякога се принуждават да повръщат или използват слабителни средства, за да отслабнат.

С течение на времето могат да се развият следните симптоми:

 • Менструалният цикъл спира
 • Остеопения или остеопороза (изтъняване на костите) чрез загуба на калций
 • Косата окапва, ноктите стават чупливи
 • Кожата изсъхва и може да придобие жълтеникав цвят
 • Лека анемия
 • Тежък запек
 • Спад на кръвното налягане, забавено дишане и пулс
 • Вътрешната телесна температура пада, което кара човек да усеща студ през цялото време
 • Депресия и летаргия

Булимия – Bulimia nervosa

Булимия – Bulimia nervosa

Въпреки че те често могат да спазват диета и енергично да спортуват, хората с булимия могат да бъдат с леко поднормено тегло, нормално тегло, наднормено тегло или дори затлъстяване. Пациентите, страдащи от булимия се хранят често и през тези чести хранения страдащите могат да изядат поразителни количества храна. За кратко време могат да консумират хиляди калории, които са с високо съдържание на захари, въглехидрати и мазнини. Те могат да ядат много бързо, понякога поглъщайки храна без дори да я сдъвчат.

По време на хранене страдащите се чувстват извън контрол. След поглъщане на огромните количества храна, стомашни болки и страх от увеличаване на теглото са често срещани причини тези, които страдат от булимия да предизвикват сами повръщане или да употребяват слабителни. Този цикъл обикновено се повтаря поне няколко пъти седмично или в сериозни случаи – няколко пъти на ден.

Хората, страдащи от булимия, често остават продължително време незабелязани от онези, които се намират в непосредствена близост около тях, но при булимия има симптоми, които са категорично показателни:

 • Хронично възпалено и зачервено гърло
 • Слюнчените жлези във врата и под челюстта стават подути; бузите и лицето често стават подпухнали
 • Зъбният емайл се износва; зъбите започват да изгниват от излагане на стомашни киселини
 • Постоянното повръщане причинява гастроезофагеален рефлукс
 • Злоупотребата с лаксативи причинява дразнене, което води до чревни проблеми
 • Диуретиците причиняват проблеми с бъбреците
 • Тежка дехидратация
 • Булимията може да доведе до редки, но потенциално фатални усложнения, включително разкъсвания на хранопровода, стомашна руптура и сърдечни аритмии.

Компулсивно преяждане

Компулсивно преяждане

Хората с компулсивно преяждане имат епизоди на ядене, в които те консумират много големи количества храна за кратък период и се чувстват извън контрол по време на храненето. За разлика от хората с булимия, те не се опитват да се отърват от изядената храна, като предизвикват повръщане или други опасни практики като злоупотреба със слабителни. Това преяждане се превръща в хронично и може да доведе до сериозни здравословни усложнения, особено тежко затлъстяване, диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания.

Ето и симптомите, които са характерни за това хранително разстройство:

 • Хранене по-бързо от нормалното
 • Хранене, докато не се почувствате презаситени
 • Изяждането на големи количества храна, когато не се чувствате физически гладни
 • Хранене сам, защото се чувства неудобно от това
 • Чувство на отвращение към себе си, депресия или силна вина след всяко хранене

Орторексия – Orthorexia

Орторексия – Orthorexia

Орторексия се нарича състоянието на хора, обсебени от идеята за правилно или здравословно хранене.

Подобно на други хранителни разстройства, орторексията може да доведе до тежки последици.

Орторексията или Оrthorexia nervosa е хранително разстройство, което включва нездравословна мания за здравословно хранене.

Някои проучвания сочат, че хората, които се стремят да се поддържат в перфектно здраве заради кариерата си например, биха могли да бъдат с по-висок риск от развитие на орторексия. Примери са някои професии като балетни танцьори, спортисти и др.

Ентусиазмът към здравословното хранене се трансформира в орторексия само когато се превърне в мания, която се отразява негативно на ежедневието като екстремната загуба на тегло или отказ да се храним навън с приятели.

Отрицателните ефекти върху здравето, свързани с орторексията обикновено попадат в една от следните три категории:

 • Физически ефекти – например недостиг на основни хранителни вещества, причинен от ограничителното хранене, може да доведе до недохранване, анемия или необичайно бавен сърдечен ритъм. Тежкото недохранване може да доведе до проблеми с храносмилането, електролитен и хормонален дисбаланс, метаболитна ацидоза.
 • Психологически ефекти – хората с орторексия могат да изпитат силна неудовлетвореност, когато хранителните им навици са нарушени. Нещо повече, нарушаването на самоналожените диетични правила вероятно ще доведе до чувство на вина, себеотвращение. Отделно от самото хранене, хората с орторексия прекарват доста време в претегляне и измерване на храната, планиране и обмисляне на последващите хранения.
 • Социални ефекти – въпросните твърди модели на хранене могат да направят предизвикателство участието в социални дейности, които се въртят около храната, като например вечеря с приятели. Освен това натрапчивите мисли, свързани с храната, могат допълнително да усложнят социалните взаимоотношения.

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

Няма коментари

Публикувайте коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това