Ин витро оплождане с донорски материал

[everest_counter id=’11491′]

 

Инвитро оплождане с донорски материал – кога и как?

Понякога желанието за собствено дете е много силно, но това е биологично невъзможно или носи рискове. В такъв случай може би обмисляте възможността за оплождане с донорски материал. Това могат да бъдат донорски яйцеклетки, сперматозоиди или ембриони. Естествено е в този процес всяка двойка да се сблъска с много въпроси, притеснения и страхове. В тази деликатна сфера правилни и погрешни решения няма, но със сигурност може да се каже, че с напредъка в медицината зачеването с донорски материал става във все по-сигурна и достъпна процедура. Реномирани клиники по цял свят предлагат донорски програми с палитра от възможности.

Кога се налага оплождане с донорски материал?

В някои случаи зачеването е невъзможно или слабо вероятно. Все повече жени отлагат раждането за бъдещ момент, но с възрастта яйчниковият резерв намалява и възможностите за постигане на успешна бременност стават все по-ограничени. Освен това е възможно бъдещата майка да не произвежда яйцеклетки или те да са с ниско качество поради здравословен проблем, химиотерапия, генетично заболяване. Или жената е носител на генетични аномалии, които могат да се предадат на поколението и не могат да се избегнат с генетичен скрининг.  В такива случаи може да се прибегне към оплождане с донорски яйцеклетки. Статистиката сочи, че при използване на донорски материал успеваемостта е по-висока в сравнение с традиционното инвитро, защото донорите са млади, здрави и преминали подробни генетични тестове.

Сходни проблеми могат да доведат до ниско количество или качество на сперматозоидите при мъжа, и тогава яйцеклетката на неговата партьорка може да се оплоди със сперматозоид от донор. А когато проблемът е двустранен или двойката вече е имала няколко неуспешни опита с некачествени ембриони, може да се използва ембрион, дарен от друга двойка.

Ако при жената е налице проблем, който не й позволява да износи бебето, би могло да се прибегне към т.нар. сурогатно майчинство, при което друга жена износва плода до успешния край на бременността. Тази възможност не е законово регламентирана в България, но е част от предлаганите възможности в много клиники по света, с ясно разписани правила за всички страни в процеса.

Инвитро оплождане с донорски материал 002

Как се случва оплождането с донорски материал?

Процедурата много наподобява класическо инвитро, само че с яйцеклетки и/или сперматозоиди, дарени от здрав донор във фертилна възраст. Затова в тези случаи се използва терминът „трета страна на възпроизводство”. Донорските яйцеклетки понякога се съхраняват замразени и се оплождат след размразяване, но в повечето случаи се използват „свежи”. Това означава, че месечният цикъл на двете жени – донор и реципиент – се синхронизира с помощта на медикаменти, за да може оплождането да се случи веднага след извличането на яйцеклетките и матката на бъдещата майка да бъде подготвена за трансфер в подходящия момент.

В някои държави е възможно двойката да избере донора сред близки и роднини, а в други той задължително е анонимен. В част от клиниките все пак има възможност самото дете при желание да потърси донора след навършване на 18-годишна възраст.

Ще прилича ли на мен или как се избират донорите?

Във всички клиники, които предлагат донорски програми, донорите задължително преминават поредица от медицински, психологически и генетични тестове, за да се гарантира получаването на здрав  донорски материал. Но в наши дни е възможно много повече. Много клиники предлагат на бъдещите родители възможност за избор, като предоставят информация за физическите характеристики, семейна история, образование и интереси на потенциалните донори. Някои от тях осигуряват и снимки от детството на донора, а други дават дори актуална 3D снимка и видеозапис. Така двойката може да се спре на някой, който е не само със същия цвят на кожата, очите и косата, но и със сходни занимания и интереси.

Колко разпространено е зачеването с донорски материал?

Според статистиката в САЩ годишно се раждат над 8000 бебета от донорски яйцеклетки, като над 70% от жените над 45-годишна възраст, които прибягват към асистирани репродуктивни техники, използват донорски яйцеклетки.

В България за тази възможност се заговори едва през последните години и въпреки че се предлага в няколко клиники у нас, броят на дарителите на донорски материал все още е твърде малък. Затова на двойките често се налага продължително чакане за донор и немалка част от тях се насочват към клиники в чужбина, където могат да започнат процедурата незабавно или след няколко седмици.

Инвитро оплождане с донорски материал 001

Как да избера клиника?

В наши дни големият избор от възможности и лесното придвижване по цял свят могат сериозно да затруднят вземането на решение. Клиниките разполагат с различни по размер донорски банки, постигат различни нива на успеваемост и работят по различни правила, регламентирани най-вече от законодателството на съответната държава. Така например, в някои от тях е задължително двойката да е сключила брак, за да се възползва от донорските програми, но в други те са достъпни за двойки без брак или за самотни жени, които искат дете, или дори за двойки от един и същи пол.

Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“ работи с клиники в няколко държави, за да може да отговори на изискванията и бюджетните възможности във всяка ситуация. Така например, в Чехия и Кипър донорът задължително е анонимен, докато в САЩ двойката може да го избере сред близки и роднини. В страната на големите възможности успеваемостта е висока и законите са либерални, но стойността на процедурата също не е за подценяване. Най-разумни цени се предлагат в Украйна, където успехът също е висок, а пакетът от услуги може да включва на практика всичко, дори сурогатно майчинство с изрядни юридически документи.

Много от клиниките предлагат пакети с гарантирана успеваемост, което означава, че ако не се реализира бременност възстановяват средства или предоставят безплатни процедури.

Добре е клиниката да се избере според спецификата на конкретния случай – причина за безплодие, планиран бюджет и др. Трябва да се има предвид, че успеваемостта при оплождане с донорски материал, както и при конвенционалното инвитро лечение, варира в широки граници между отделните държави и между клиниките в една и съща държава. Затова е важно преди вземането на решение да се проучи добре дестинацията, конкретната клиника и отзивите за нея отвъд поместеното на уебсайта й.

 

Болници по това направление

 

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис В. Търново:

бул. България 8 България, Велико Търново

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония