Рак на гърдата – знаем ли какво включва диагностиката на рак на гърдата?

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените по целия свят. Смята се, че една на всеки осем жени е изложена на риск от развитие на рак на гърдата през живота си. Доказано е, че здравословният начин на живот, профилактиката и ранната диагностика позволяват на голям процент от жените да преодолеят болестта.

Не са известни причините за възникването на рака на гърдата, но съществуват рискови фактори, които трябва да се преценяват индивидуално. Трябва да се правят редовни прегледи при мамолог, за да се проследяват евентуални промени.

Образните изследвания картографират образувания, които не могат да се откриват чрез напипване.

Най-честите рискови фактори, които могат да доведат до рак на гърдата са:

 • Възраст – с възрастта се увеличава възможността от развитие на рак на гърдата. Заболяването се забелязва по-често при жени над 50 години;
 • Фамилна обремененост – т.е. наличието на такова заболяване при майка, баба, сестра, дъщеря;
 • При генетични промени свързани с производството на протеин от BRCA1 и BRCA2;
 • При доказан рак на едната гърда, вероятността за възникване на рак и на другата е голям;
 • При не раждали жени или при късно раждане на първото дете;
 • При ранна поява на първата менструация или късно настъпване на климакса
 • Начин на живот – Различни фактори в ежедневието могат да допринесат за образуване на рак от какъвто и да е вид, като един от тях е наднорменото тегло. Жени в климакс с наднормено тегло или с по-закръглена структура са застрашени в по-голяма степен от рак на гърдата. Физическата активност намалява риска от развитие на злокачествени заболявания, както и шансът за рецидивиране (завръщане) на болестта след вече проведено лечение. Ежедневното движение може да предпази жените от рак на гърда, като им помага да поддържат здравословно тегло, намалявайки нивата на хормоните в организма или предизвиквайки промени в техния метаболизъм и имунна система.
  Алкохолът е друг ключов фактор в ежедневието. Употреба на повече от 1-2 чаши алкохол (бира, вино и спиртни алкохоли) на ден повишава риска от заболяване от рак на гърдата, както и риска от рецидив (завръщане) на болестта след преминало лечение.

Превенция на рак на гърдата

Въпреки че няма доказан начин, по който напълно да се предотврати това заболяване, можете да сведете риска за появата му до минимум.

 • Мастектомия – Жени с установени BRCA1 или BRCA2 – генетични мутации, които значително повишават риска за рак на гърда, може да помислят за възможността за превантивно премахване на двете гърди. Процедурата се нарича профилактична мастектомия и намалява риска от развитие на рак на гърда с 95%.
 • Химиопревенция – Жени с повишен риск за рак на гърда може да вземат решение за провеждане на химиопревенция. Това е терапия, която използва лекарства, блокиращи производството на някои хормони в организма, с цел намаляване на риска от рак.
 • Ароматазните инхибитори са друга група лекарства, които снижават риска от рак на гърда. Те блокират образуването на естроген в органи и тъкани, различни от яйчниците, и така намаляват количеството на хормона в женския организъм.
 • Подобряване начина на живот – Един от начините да намалим риска си за рак на гърда е редовната физическа активност. Препоръчително е да се извършва умерено или интензивно движение от 30 до 60 минути всеки ден. Други начини са поддържане на здравословно телесно тегло, ограничаване на приема на алкохол и избягване на постменопаузална хормонална терапия, която да смекчи симптомите на този специфичен период. Кърменето е още една възможност за намаляване на риска от рак на гърда.

Най-честите симптоми на рак на гърдата са:

Често не обръщаме внимание на някои важни симптоми или пренебрегваме малките промени, които случайно сме установили. Обърнете се към своя лекар винаги когато установите:

 • Бучка или деформация на гърдата си
 • Бучка в областта на подмишницата
 • Изтичане на секрет от зърното на гърдата
 • Деформация на зърното
 • Промени в цвета и вида на кожата на гърдата

За съжаление първите симптоми при възникване на рак на гърдата често остават незабелязани. Когато туморът е още малък и разположен дълбоко в тъканта на гърдата, той не може да се опипа и не предизвиква болка и дискомфорт. Затова в целия свят за ранната диагностика на рака на гърдата се използва мамографията.

При обичайните гинекологични прегледи или когато пациентката се обърне към лекар заради проявата на определен симптом, лекарят изготвя анамнеза и извършва физикален преглед.

Въз основа на тази информация лекарят оценява необходимостта от провеждането на допълнителни диагностични изследвания.

 • Анамнеза – Състои се в събеседване, при което лекарят получава сведения за наличието на фамилна и лична обремененост, за навиците на пациентката и други здравословни проблеми.
 • Физикален преглед – Извършва се физикално изследване на гърдата, с цел да се открият промени в консистенцията, наличие на бучки, увеличени лимфни възли в подмишничните или надключечните ямки, както и за да се прецени състоянието на кожата и на зърното.

Лекарите използват различни изследвания за диагностицирането на един карцином. Най-честите изследвания с които се диагностицира рак на гърдата са:

 • Изследване на кръв и урина – Включва пълна кръвна картина, за да се определи състоянието на кръвните клетки, бъбречна и чернодробна биохимия, за да се установи функцията на бъбреците и черния дроб, и определяне на нивото на калциевите йони. Може да се определи и наличието на протеини, наречени туморни маркери.
 • Образни изследвания – Мамография – Мамографията е най-ефективният метод за ранно откриване на злокачествени тумори на гърдата. Изготвя се специална рентгенова снимка на гърдите със специален апарат, наречен мамограф. С относително ниска доза лъчение се откриват множество проблеми, най-вече рак на гърдата, включително в много ранни етапи на развитие. Това е най-разпространеният метод за диагностика на заболяванията на гърдата. Мамографията е единственият сертифициран метод в света за провеждане на скрининг на рака на гърдата. С нейна помощ могат да се визуализират малки лезии, които не могат да бъдат напипани с ръка.
  Изследването е просто и безболезнено, въпреки че понякога може да бъде неприятно, тъй като за по-добро качество на изображението е необходимо да се упражни натиск върху гърдата. За да може всяка област на гърдата да бъде изследвана, обикновено се правят по две проекции на всяка гърда. При мамографията съществуват известни ограничения, особено при по-млади жени, тъй като гърдите им обикновено са с по-плътна жлезиста тъкан. В този случай тя се допълва с ехографско изследване. Много е важно изображението от последната мамография да бъде сравнено с резултати от предишни мамографии, поради което трябва да носите предходни рентгенови снимки. Мамографията позволява да се видят редица признаци, които сочат с достатъчно голяма точност дали лезията е съмнителна за злокачествено заболяване или не.
 • Биопсия – Биопсията е вземане на малка част от дадена тъкан. Другите изследвания могат да показват, че има съществуващо новообразувание, но само биопсията може да уточни какво е то и да постави диагноза. След като биопсията бъде извършена, лекар патолог анализира пробите от тъканта.
 • Геномни тестове за рак на гърда – Това са тестове, които разглеждат още по-детайлно биологията на тумора. Чрез тях се изчислява риска от рецидив на заболяването години след поставяне на диагнозата.
Genomebreast –

Скринингов тест, който помага на пациента да разбере, какъв е неговият риск от наследствен рак на гърдата и яйчниците. Този тест анализира 26 гена (включително гените BRCA 1 & 2), свързани с висок риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците и други наследствени онкологични заболявания. Резултатите от теста дават възможност за разработване на планове за персонална медицинска грижа, специфично насочени към намаляването на риска от рак.

Oncotype Dx –

Този тест изолира 16 гена, свързани с рака, и 5 референтни гена, за да изчисли риска от завръщане на рака в следващите 10 години след поставяне на диагноза. Обикновено това изследване се прави при жени в I и II стадий. Резултатите се използват главно за помощ в решението да се включи или не химиотерапия към ендокринната терапия на пациента.

Breast Cancer Index –

Този тест може да е полезен при определянето на продължителността на прием на ендокринната (хормонална) терапия при пациента.

MammaPrint –

Този тест използва информация от 70 гена, за да предвиди риска от рецидив при рано открит и с нисък риск рак на гърда. Той може да предвиди и дали химиотерапията ще е ефикасна.

PAM50 (Prosigna) –

Това изследване използва информация от 50 гена, за да предвиди дали рака ще развие метастази.

Често ранното диагностициране на рака увеличава многократно шансовете за пълно излекуване. В ранните си стадии злокачествените заболявания рядко имат изявени предупредителни знаци. Ето защо бъдете активни и отговорни към своето здраве. Не пропускайте да направите това:

 • Посещавайте редовно своя лекар за профилактичен преглед!
  Вашият лекар може да открие ранен стадий на рак по време на стандартен медицински преглед дори и да нямате симптоми. Поискайте от Вашия лекар информация за оценка на индивидуалния Ви риск от злокачествено заболяване, за какви промени и симптоми да следите, както и за подходящ график за редовни профилактични прегледи.
  Профилактичните прегледи се извършват при жени без оплаквания. Целта на превенцията е да се следи състоянието на млечните жлези и да се установи своевременно наличието на изменение. Като профилактичен метод при жени без фамилна обремененост се препоръчва първите мамографии да се правят след 35-годишна възраст. За дамите с фамилна обремененост обаче, профилактиката с мамографско изследване трябва да започне около 30-годишна възраст.
  На жени до 35-годишна възраст, които нямат оплаквания и нямат фамилна обремененост, се препоръчва ехомамография (ултразвуков преглед на млечните жлези). Изследването е по–подходящо за тази възрастова група, тъй като при него не се използват рентгенови лъчи и се позволява изобразяването на плътните млади гърди.
 • Редовно се само преглеждайте!
  Съществуват редица видими белези, които могат да ви помогнат да откриете първите симптоми на рака. Правете сами преглед на гърдите си веднъж месечно. Така ще добиете детайлна представа за собственото си тяло и по-лесно ще забележите настъпили промени. Споделете с Вашия лекар, всичко, което чувствате за неестествено.
 • Консултирайте се с Вашия лекар при избора на контрацептивни средства!
  Ако имате фамилна обремененост за възникване на рак на гърдата е редно да обсъдите със своя лекар риска от заболяване и връзката с хормоналните контрацептиви и хормонално-заместителна терапия
 • Консултирайте с Вашия лекар преди решението за козметична корекция на гърдите!

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Михаил Колони 19,
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163