Бъбречни трансплантации в Университетска болница Коч

Един от най-търсените от пациентите специалисти за бъбречни трансплантации в Турция е урологът проф. д-р Бурак Кочак. Той е директор на Програмата за трансплантация на бъбреци и панкреас в Университетска болница Коч в Турция. Проф. д-р Бурак Кочак си партнира с Медикъл Караджъ вече години наред и има много трансплантирани български пациенти. До момента професорът няма нито една неуспешна трансплантация, направена на пациенти изпратени от ЗИЦ Медикъл Караджъ.

проф. д-р Бурак Кочак

проф. д-р Бурак Кочак

Завършил е медицинското си образование през 1996 г. във Факултета по медицина на Hacettepe University. Уменията си в сферата на трансплантационната хирургия е усъвършенствал в Northwestern University в САЩ в периода 2002-2004 г. Впоследствие е ръководил екипите за бъбречна трансплантация в едни от най-реномираните лечебни заведения в южната ни съседка. Проф. д-р Бурак Кочак е натрупал значителен професионален опит в присаждането на бъбреци, включително и при деца и бебета с тегло под 10 кг.

Бъбречна недостатъчност

Бъбречната недостатъчност е изключително коварна болест и в началото може да протича без всякакви симптоми. Започва най-вече с отпадналост, а в напреднал стадий може да се наблюдава:

 • хипертония
 • подуване на клепачите и крайниците
 • болка в костите, особено в краката
 • и видимо намаляване на количеството урина

Обикновено хората се обръщат към лекар след появата на подобни оплаквания, когато болестта е напреднала. А всъщност бъбречната недостатъчност може да се установи много по-рано само с едно просто изследване на креатинин в кръвта или урината, за да се предприемат действия навреме. Хората, които са фамилно обременени с бъбречно заболяване, тези с наднормено тегло и хората над 65 години попадат в рисковата група за хронична бъбречна недостатъчност. Те трябва поне веднъж годишно да преминават контролен преглед за:

 • измерване на захар
 • кръвно налягане
 • и да проверяват функцията на бъбреците си чрез измерване на серумния креатинин.

Лапароскопски и робот-асистирани техники за трансплантация

Трансплантацията на здрав бъбрек е единствената алтернатива за пациентите в крайна фаза за хронична бъбречна недостатъчност. Съвременните медицински методи позволяват тя да се извърши с нисък риск, висока степен на успеваемост и бързо възстановяване на донора и реципиента. Лапароскопските (затворени) хирургични техники, както и операциите с помощта на робот, които се извършват през няколко малки отвора вместо голям хирургичен разрез, спомагат за намаляване на инфекциите, болката и кръвозагубата при операция. Благодарение на тях през последните години значително се увеличиха трансплантациите от живи донори. Все по-често близките на пациенти с хронична бъбречна недостатъчност се решават да дарят орган, за да спасят живота на обичан човек. Напредъкът в медицината позволява и успешното прилагане на т.нар. „кръстосани трансплантации“. Те дават шанс за живот на пациенти и при липса на необходимата съвместимост с донора, склонил да дари свой орган.

Бъбречни трансплантации при деца

За съжаление, хроничната бъбречна недостатъчност може да засегне както възрастни, така и деца. Тя може да се дължи на наследствени заболявания и аномалии, както и на прекарани инфекции, които увреждат бъбречните функции. В ранна детска възраст трансплантацията на бъбрек се препоръчва като първи избор за лечение пред диализата, която може да доведе до проблеми в растежа и развитието на младия организъм. И тъй като детското телце е значително умалено, а кръвоносните съдове са тънки и крехки, трансплантацията на бъбрек в тази възраст изискват значителен опит и прецизност от страна на медицинския екип.

Болницата и екипът са от ключово значение при трансплантация

Трансплантацията на орган е една от най-сложните операции в медицинската практика, а когато органът се взема от жив донор отговорността е двойна – от правилните и навременни медицински действия зависят не един, а два човешки живота. Освен това, успехът на трансплантацията зависи не само от самата операция, не по-малко важни са етапите преди и след хирургичната намеса. За целта е необходим:

 • опитен мултидисциплинарен екип
 • отлично оборудвани операционни зали
 • надеждна лаборатория
 • интензивни грижи
 • и образни изследвания

В Университетска болница Коч разполагат с най-съвременното технологично оборудване и експертен екип от специалисти в сферата на хирургията, детската хирургия, урологията, нефрологията, анестезиологията и интензивните грижи. Центърът работи с първата имунологична лаборатория в Турция, акредитирана от EFI (Европейската федерация за имуногенетика).

Няма коментари

Публикувайте коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това