Дентална медицина

Денталната медицина е направление, което се грижи за Вашата идеална усмивка.

Това разбира се е по-оптимистичната страна на нещата. В действителност, денталната медицина се занимава и с редица други процедури, които не засягат само козметичната страна на нещата, а също и по-сериозни проблеми.

От дентален специалист може да имате нужда по много причини – кариес, кореново лечение, зъбни импланти, фасети, протези, коронки и мостове.

Съвременната дентална медицина се развива динамично. Все повече и повече нови методи съществуват за подобряване вида на нашата усмивка и коригиране на проблеми с нашите зъби.

Ще се спрем на някои по-основни процедури в денталната медицина и ще Ви предложим информация на достъпен език.

На първо място, важно е да се спрем на профилактиката и превенцията на нашите зъби.

Още от ранна детска възраст, стараем се да научим най-малките на постоянство и ангажираност при миенето на млечните зъбки. Естествено – всичко започва от семейната среда. И ако дадем добър пример на децата си, със сигурност това ще е добра инвестиция в здравето на детската усмивка.

Същото важи и за нас – възрастните. Важно е да поддържаме отлична устна хигиена. Някои добри дентални клиники предлагат дори провеждане на подробна инструкция за правилната поддръжката на устната хигиена.

Превенция

Дентална медицина - 001

Дори и когато отсъстват типичните първи признаци на проблем, не бива да забравяме, че е важно да правим редовни профилактични прегледи при стоматолог. Два пъти годишно е нормално да посетим стоматолог, за да проверим състоянието си. Но ако усетим, че някой зъб е болезнен и реагира на топло или студено – това е сигурен знак, че вероятно имаме кариес. Всеки кариес е потенциална опасност и може да се развие в по-сериозен проблем, ако не потърсим стоматологична помощ на време.

Възпаление за венците

Възпалението на венците е проблем, който може да има разнообразна етиология. Това може да бъде както лошата устна хигиена, така и например понижен имунитет, който да доведе до външна изява – кървене или възпаление на венците.

Ортодонтско лечение:

Ортодонтията е клон на стоматологията, който се занимава с диагностика, профилактика и лечение на проблемите при зъбите. По-специално, при ортодонтското лечение се цели да се коригира позицията на зъбите и да се подобри захапката.

Напоследък, възрастните също избират услугите на ортодонт, макар по-широкото разпространение на този вид лечение да е сред децата и подрастващите.

За постигане на перфектно подредени зъби и чаровна усмивка, специалистът ще препоръча използване на шини, индивидуални брекети или така наречените алайнери – прозрачни шини.

При ортодонтското лечение се налага пациентите да проявят търпение и постоянство, тъй като ортодонтските методите не са радикални, но периодът на лечение е по-продължителен. Този период може бъде от няколко месеца до няколко години.

Специалистът ще може да даде прогноза за това колко време ще е нужно да продължи лечението, като прецени състоянието на пациента и види образна диагностика.

Разбира се, състоянието ще бъде периодично проследявано, за да се оцени подобрението на зъбите.

Дори и след получаване на отличен резултат, след като бъдат отстранени брекетите, пациентите носят така наречения фиксатор. Фиксаторът може да бъде описан като специфичен „уред“, чиято цел е да се запазят постигнатите вече резултати. Това можем да кажем, че ще е финалната права, преди постигане на целта.

Избелване на зъби. Методи.

Дентална медицина - 002

Вече можем да открием десетки нови методи при избелването на зъби.

Домашно избелване на зъби – при него обикновено можете да закупите специален кит за домашна употреба. Ще получите подробна инструкция за ползване и ще Ви бъдат предоставени някои предписания и съвети.

Избелване на зъби с лазер. Тази процедура отнема около 45 минути.

Двата метода могат да бъдат комбинирани за още по-добри резултати.

Добре е да се избягва консумацията на кофеинови напитки, червено вино, тютюнопушене.

Зъбни импланти

Дентална медицина - 003

Зъбният имплант е структура, която може да замести липсващ зъб.

Специалист хирург поставя импланта в челюстната кост. Това може да се каже, че е първи етап от същинското прилагане на зъбния имплант.

След това, се поставя т. нар. абатмънт (аbutment – на англ. език). Абатмънт е тази част, която прави връзката между импланта и коронката.

Коронката се намира най отгоре (имплант – абатмънт – коронка). Тя се изработва по поръчка, за да съответства добре на индивидуалните особености на пациента. Коронката може да бъде изработена от метало – керамика или цирконий. Направена по поръчка, тя ще съответства на естествения цвят на зъбите на пациента, а така също усещането и функционалността и ще са както при естествени зъби.

Нужен е период от около 6 месеца, за да може зъбният имплант да се интегрира в костта. След това се преминава към поставянето на коронка.

Съществуват разнообразни търговски марки импланти.

Какви са предимствата, които предоставят имплантите пред протезите:
 • по-естествени и удобни са
 • подобряват дъвкателната функция
 • по-висок процент на успеваемост
 • водят до по-малък риск от развитие на кариес в близките зъби
 • не е необходимо да се вадят и почистват всяка вечер

Макар да са по-иновативен вариант, зъбните импланти не са подходящи за всички. Устройствата за имплантиране трябва да се свързват с челюстната кост, така че костите на човек трябва да са здрави, преди да може да се подложи на имплантиране.

Рискове и противопоказания:

Ето някои групи пациенти, които са неподходящи за поставяне на импланти:

 • Пациенти, които са активни пушачи
 • Пациенти с ХИВ, диабет, остеопороза, Спин
 • Пациенти с поведенчески или психологични разстройства
Поддръжка:

След като пациент е преминал през операция за поставяне на зъбни импланти, редовните грижи за зъбите трябва да продължат. Ежедневното миене на зъбите си остава неизменна част от последващата поддръжка на устната хигиена.

Фасети

Дентална медицина - 004

Зъбните фасети са изключително фини повърхности, изработени по индивидуална поръчка. Те могат да подобрят външния вид на Вашата усмивка, като прикрият натрошени, неравни зъби, обезцветяване по повърхността на зъбите, липсващи парченца, разстояние между зъбите и други.

Фасетите са трайно решение и веднъж поставени, те не се премахват.

Специалистът отстранява съвсем малко като количество емайл от естествените зъби, след което поставя фасетите. Няколко дни са достатъчни, за да завърши цялостния процес

Зъбни протези

Дентална медицина - 005

Зъбните протези са изкуствени зъби, които могат да се прилагат при пациенти с липсващи зъби,

Зъбните протези са няколко вида:

Пълни или частични:

 • Частичните протези заместват участъци, при които липсват зъби
 • Пълни или тотални протези се прилагат, когато липсват всички зъби от долна или горна челюст (или и от двете челюсти)

Зъбните протези са решение за много хора, тъй като при липсващи зъби се появяват редица неудобства, свързани с частични или пълни деформации на лицето, хлътнали бузи и други видими изменения.

Появяват се и затруднения при говор, които могат да бъдат коригирани с помощта на протези.

И накрая не забравяйте:

Вашето здраве е във Ваши ръце!

Спазвайте добра устна хигиена, посещавайте на време Вашия стоматолог и не пропускайте да се усмихвате по-често![/vc_column_text][vc_empty_space height=“20″][vc_column_text]

Болниците:

Дентална клиника DENT-HEALTH

Дентална клиника Танфер

Вижте още:

Кореново лечение

Зъбни брекети

Бондинг

Естетична стоматология

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония