Зъбни брекети - Кога се налага използването им и какви са видовете зъбни брекети

Зъбни брекети – ортодонтите ги използват за коригиране на деформирани и неправилно подравнени зъби или челюсти. Целта им е да се получи равномерна захапка и приятна усмивка. Съвременните материали и технологии правят носенето на зъбни брекети много по-удобно и предпочитано, отколкото в миналото, когато ортодонтското лечение беше трудно достъпно. Сега тази услуга е много разпространена и популярна, стига пациентът да бъде достатъчно мотивиран.

Зъбните брекети предлагат коригиращо лечение при следните случаи:

 • липса на пространство между зъбите, деформирани и криви зъби
 • по-широко пространство между зъбите
 • горни предни зъби, които припокриват твърде много долните зъби
 • горни предни зъби, които попадат зад долните
 • други проблеми с неправилна позиция на челюстта, които причиняват неравномерна захапка

Правилното подравняване на зъбите и челюстите може да подобри не само външния вид на пациентите, но и здравето на устата и начина, по който се отхапва, дъвче и говори.

Ако вашият зъболекар забележи проблеми със зъбите или челюстите и прецени, че се нуждаете от лечение, ще ви насочи към специалист – ортодонт. Ортодонтът е зъболекар, който е специализиран в диагностицирането, предотвратяването и лечението на зъбни и челюстни нередности.

Някои проблеми с подравняването на зъбите се забелязват още в детска възраст. Тези случаи трябва да бъдат насочени за лечение още преди настъпването на пубертета. По-очевидно зъбните проблеми се наблюдават, след като започне растежа на постоянните зъби. За децата на възраст около 7-8 години е много важно да посещават по-често своите ортодонти, за предотвратяване на бъдещи нарушения. Повечето подрастващи носят брекети между 8 и 14 годишна възраст, докато костите на лицето им все още растат и зъбите им се наместват по-лесно. Носенето на зъбни брекети е съвсем безопасна процедура.

Подготовката за брекети обикновено включва:

 • Вашият ортодонт провежда пълен преглед на зъбите Ви, челюстите и устата.
 • Необходима е панорамната рентгенова снимка, която показва всички горни и долни зъби, захапка и в това число и зъби, които все още се развиват в челюстите. Специалните рентгенови снимки на главата могат да помогнат за определяне на размера, положението и връзката на челюстите със зъбите.
 • Модел от гипс – представлява мек материал, който остава върху зъбите ви за няколко минути. От този отпечатък се създава гипсов модел и ортодонтът прави оценка на Вашата захапка.
 • Потенциална екстракция на зъб – ако в челюстта Ви има ограничено пространство за всички съществуващи зъби, ортодонтът може да препоръча премахване на един или повече постоянни зъби, за да се осигури място за удобно прилягане на останалите. Това позволява да се напаснат по-добре и също така се осигурява необходимата площ за оптималното им почистване.
 • Други процедури – в някои редки, тежки случаи, когато само движението на зъбите няма да коригира захапката е необходима операция за репозиция на челюстта.
 • В комбинация с ортодонтското лечение се назначава комплексен план за по нататъшните грижи за пациента. След като ортодонтът направи оценка на зъби и челюстта Ви ще персонализира лечението. Това най-често включва използването на фиксирани брекети, които временно са залепени за зъбите ви. Лечението се извършва на три фази: първоначално поставяне на скобите, периодични корекции и използване на фиксатор след отстраняване на скобите.

Видове брекети:

Съвременният пазар разполага с различни фирми производители. Брекетите стават все по-качествени, иновативни, индивидуални и модерни решения, не само относно външния им вид, а и по отношение на ползването и коригирането им.

 • Метални брекети – изглеждат по-малки и по-незабележими, от колкото огромните шини от преди няколко години. Развитието на ортодонтията и прилагането на технологиите в изработката на брекетите позволява използването на различни похвати и методи, които да оптимизират изправянето на зъбите и намалят болката по време на процеса. Металните брекети са изработени от висококачествена неръждаема стомана и се прикрепят индивидуално към всеки зъб. След това се свързват помежду си с помощта на метална дъга, която оказва натиск на зъбите и ги намества в правилна позиция. Металните брекети предполагат поставяне, както от външната страна на зъбните редици, така и от вътрешната. При втория начин, брекетите практически стават незабележими. Поставянето им от вътрешната страна може да причини някои особености, като временен дискомфорт в началото. Те не са подходящи за много тежки случаи на деформация и изискват старателно и по-внимателно почистване от тези, поставени от външната страна на зъбите.
 • Керамични брекети – характерно за тях е, че като форма и размер са като металните. Разликата е в това, че поставени върху зъбите, те приемат техния цвят и изглеждат невидими. Този тип брекети могат да бъдат почти изцяло незабележими, ако се избере и свързваща дъга в нюанса на зъбите. Пациентите, които предпочитат керамичният вариант, трябва да знаят, че при неправилна поддръжка цветът на брекетите може да се измени и да стане по-забележим. Това налага по-често посещение в денталния кабинет.
 • Лигиращите брекети са малки, елегантни и много ефективни. Осигуряват пълен контрол над движението на зъбите и дългосрочна стабилност. Дъгата при тях се фиксира в брекетите с помощта на еластични лигатури, които са достъпни в най-различни цветове. Те могат да се сменят по всяко време на лечението. Пациентите ги избират в зависимост от сезоните, модните тенденции в цветовете, облеклото или просто от настроението си. Основното предимство на лигатурните скоби е достъпната им цена и гъвкавост. Имат само един недостатък – лигатурите бързо стават неизползваеми, разтягат се и променят цвета си. Така че за ефикасно лечение пациентът по-често трябва да организира посещение при ортодонта си.  За още по-голям комфорт, вече се предлагат и самолигиращи брекети. Вместо лигатури, в тях се използват вид ключалки. Такъв тип фиксиращи елементи са по-устойчиви, не подлежат на деформация и корекцията им може да се прави доста по рядко, в сравнение с обикновените. Освен това, при тях триенето е съвсем минимално.

Подвижни прозрачни подравнители – Алайнери

За незначителни корекции, опция е поставянето на персонализирани, подвижни уреди, наречени прозрачни подравнители, „невидими скоби“ или алайнери. Препоръчват се при пациенти, които се нуждаят само от леки подобрения на зъбите. Технологията им включва комплект от невидими шини, които се използват за определен времеви период (обикновено от 7 до 14 дни) и имат точна последователност на използване. Всеки комплект подравнители е изработен строго индивидуално, според зъбните редици на пациента. Предимството им пред стандартните брекети, е че могат да се махнат по време на хранене и при почистване на зъбите. Също така са практически невидими за окото. Те са подходящи, както за коригиране на зъбните редици, така и за профилактика след лечение при ортодонт.

Периодични корекции

След като на зъбите ви се поставят фиксирани брекети, вашият ортодонт ги регулира периодично чрез затягане или огъване на свързващите елементи. Това оказва лек натиск върху зъбите и постепенно ги премества в нови позиции. Челюстта реагира на натиска, като разтваря костта по пътя на движещия се зъб.

Понякога ортодонтът може да използва напрежението между горната и долната челюст, за да помогне за правилното подравняване. Това често се прави с еластични ленти, опънати между противоположните зъби.

Фиксатори

След отстраняване на зъбните брекети, новоизправените зъби трябва да се стабилизират за определен период от време (период на задържане), за да се предотврати връщането им в първоначалното им положение. Това се постига с използването на специално изработен уред, обикновено изработен от пластмаса или пластмаса и метални елементи, които помагат на зъбите да останат на мястото си (фиксатор). Когато става въпрос за последна фаза, е важно да имате търпение и да носите фиксатора според указанията или рискувате да загубите всички ползи, получени от носенето.

Средно повечето хора носят пълни брекети за период от една до три години. Брекетите обикновено са много ефективни за пренастройка на кривите зъби и помагат за корекция на неправилно разположени челюсти, за да създадат приятна усмивка и здрава уста. Основното нещо, което трябва да запомните, е че ортодонтското лечение е временно и когато премине дискомфортният период ще се гордеете с перфектни зъби и възхитителна усмивка.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

 

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810