Диабет – знаем ли достатъчно за заболяването захарен диабет тип 1 и тип 2?

Всяка година на 14 ноември се отбелязва международния ден за борба с диабета. Официалното отбелязване на датата е по решение на международната диабетна федерация и световната здравна организация, в отговор на нарастващия брой страдащи от заболяването.

В България с диагностициран захарен диабет живеят над 500 000 човека, като това е по данни на международната диабетна федерация. Според същата статистика други 150 000 човека имат диабет, но не знаят за него и съответно той остава нелекуван. На база статистическите данни заболяването диабет засяга около 10% от възрастното население на страната. Тенденциите обаче сочат увеличаване на заболеваемостта и в следващите 10 години се очаква нарастване на заболелите с 1%.

Какво е диабетът?

Диабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. Може да се дължи на частично намаление на продуктиран инсулин – наличие на диабет тип 1 или липса на инсулин вследстие нарушената физиология на панкреаса, което характеризира заболяването като диабет тип 2.

Диабет тип 1

Диабет тип 1 в голям процент от случаите се определя като автоимунно заболяване и е най-често срещан при младежите. Той се причинява от увреждане на бета-клетките, разположени в панкреаса и произвеждащи инсулин. При него се появяват сериозни симптоми като загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се налага пациента да постъпи в болница. Поради инсулиновата недостатъчност пациентите трябва да се лекуват през целия си живот с инсулинов хормон (чрез инжекции). По тази причина диабет тип 1 се нарича инсулинозависим захарен диабет. 5 – 10% от пациентите с диабет страдат от диабет тип 1. Няма начин за хирургично лечение на този тип диабет. Пациенти с диабет тип 1 трябва да бъдат лекувани под наблюдение на специалист по ендокринология.

Диабет тип 2

Захарен диабет тип 2 е най-често срещания тип диабет и обхваща 90% от всички пациенти, диагностицирани със заболяването. Бета-клетките в панкреаса на пациенти с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но той не се повлиява върху таргетната тъкан поради неговите сериозни характеристики на инсулинова резистентност. Диабет тип 2 е свързан с рискови фактори, определящи се и свързани с начина ни на живот, като: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна на ежедневните ни навици и поведение е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Днес успешно се прилага хирургично лечение на този тип диабет, като интервенцията спомага подобряване на функцията на бета клетките в панкреаса. Междувременно като допълнителен ефект от нея в областта на стомаха и червата, се активират инкретини (естествени молекули, произвеждани в организма. Те стимулират секрецията на инсулин и потискат тази на глюкагон (с противоположно на инсулина действие). Метаболитната хирургия е подходяща за пациенти на възраст от 18 до 70 години, лекували диабет тип 2, но не можещи да постигнат добър-контрол на кръвната захар или пациенти с инсулинова резистентност и влошено качество за живот.

Защо е важно да открием и лекуваме диабета на време?

Високите нива на кръвната захар могат да увредят:

  • очите
  • бъбреците
  • нервите
  • големите кръвоносни съдове

да предизвикат усложнения, като:

  • загуба на зрение
  • ампутации
  • бъбречна недостатъчност

Всяка година вследствие на диабет у нас умират над 8000 души. Този брой би бил много по-голям, ако се отчитат и смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета. Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел – да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар, с което да намалят риска от развитие на усложнения и да увеличат продължителността на живота на пациента.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Няма коментари

Напишете коментар
15585
  • Винаги информирани

    Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This