Диабет – знаем ли достатъчно за заболяването захарен диабет тип 1 и тип 2?

Диабет – знаем ли достатъчно за заболяването захарен диабет тип 1 и тип 2?

Всяка година на 14 ноември се отбелязва международния ден за борба с диабета. Официалното отбелязване на датата е по решение на международната диабетна федерация и световната здравна организация, в отговор на нарастващия брой страдащи от заболяването.

В България с диагностициран захарен диабет живеят над 500 000 човека, като това е по данни на международната диабетна федерация. Според същата статистика други 150 000 човека имат диабет, но не знаят за него и съответно той остава нелекуван. На база статистическите данни заболяването диабет засяга около 10% от възрастното население на страната. Тенденциите обаче сочат увеличаване на заболеваемостта и в следващите 10 години се очаква нарастване на заболелите с 1%.

Какво е диабетът?

Диабетът е метаболитно заболяване, характеризиращо се с повишени нива на кръвната захар. Може да се дължи на частично намаление на продуктиран инсулин – наличие на диабет тип 1 или липса на инсулин вследстие нарушената физиология на панкреаса, което характеризира заболяването като диабет тип 2.

Диабет тип 1

Диабет тип 1 в голям процент от случаите се определя като автоимунно заболяване и е най-често срещан при младежите. Той се причинява от увреждане на бета-клетките, разположени в панкреаса и произвеждащи инсулин. При него се появяват сериозни симптоми като загуба на тегло, повишено отделяне на течности, възможно е усещане за слабост, отпадналост, и се стига до състояние на кетоацидоза – много високи стойности на кръвната захар, при което се налага пациента да постъпи в болница. Поради инсулиновата недостатъчност пациентите трябва да се лекуват през целия си живот с инсулинов хормон (чрез инжекции). По тази причина диабет тип 1 се нарича инсулинозависим захарен диабет. 5 – 10% от пациентите с диабет страдат от диабет тип 1. Няма начин за хирургично лечение на този тип диабет. Пациенти с диабет тип 1 трябва да бъдат лекувани под наблюдение на специалист по ендокринология.

Диабет тип 2

Захарен диабет тип 2 е най-често срещания тип диабет и обхваща 90% от всички пациенти, диагностицирани със заболяването. Бета-клетките в панкреаса на пациенти с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но той не се повлиява върху таргетната тъкан поради неговите сериозни характеристики на инсулинова резистентност. Диабет тип 2 е свързан с рискови фактори, определящи се и свързани с начина ни на живот, като: наднормено тегло, затлъстяване, нездравословно хранене, намалена физическа активност и злоупотреба с алкохол. Чрез промяна на ежедневните ни навици и поведение е възможно е да се предотвратят 70% от случаите на развитие на захарен диабет тип 2.

Днес успешно се прилага хирургично лечение на този тип диабет, като интервенцията спомага подобряване на функцията на бета клетките в панкреаса. Междувременно като допълнителен ефект от нея в областта на стомаха и червата, се активират инкретини (естествени молекули, произвеждани в организма. Те стимулират секрецията на инсулин и потискат тази на глюкагон (с противоположно на инсулина действие). Метаболитната хирургия е подходяща за пациенти на възраст от 18 до 70 години, лекували диабет тип 2, но не можещи да постигнат добър-контрол на кръвната захар или пациенти с инсулинова резистентност и влошено качество за живот.

Защо е важно да открием и лекуваме диабета на време?

Високите нива на кръвната захар могат да увредят:

 • очите
 • бъбреците
 • нервите
 • големите кръвоносни съдове

да предизвикат усложнения, като:

 • загуба на зрение
 • ампутации
 • бъбречна недостатъчност

Всяка година вследствие на диабет у нас умират над 8000 души. Този брой би бил много по-голям, ако се отчитат и смъртните случаи, предизвикани от усложненията на диабета. Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. Пациентът и лекуващият екип имат обща цел – да постигнат и поддържат добър контрол на стойностите на кръвната захар, с което да намалят риска от развитие на усложнения и да увеличат продължителността на живота на пациента.[/vc_column_text][vc_empty_space height=“10″][vc_column_text]За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Medium
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония