Международна клиника за лечение на пристрастяване „д-р Воробьов“

Клиника за лечение на пристрастяване „д-р Воробьов“ е модерен лечебен център за лечение на зависимост от алкохол, наркотици и хазарт.

Клиниката използва всички най-съвременни медицински техники за лечение на зависимост от опиати – от детоксикация от опиоиди до пълен курс на лечение на психическа зависимост. Клиника „д-р Воробьов“ си сътрудничи със световно известни специалисти в областта на лечението на зависимости. Специалистите, работещи в клиниката за зависимости, редовно вземат участие в международни медицински форуми и симпозиуми, посветени на различните проблеми на зависимостта. Персоналът на клиниката е изграден от високо квалифицирани професионалисти по различни специалности:

 • психиатри
 • невролози
 • специалисти по лечение на зависимости
 • анестезиолози
 • психолози

С цел да се помогне на пациента да започне живот без наркотици, съществува екип от 30 служители в клиниката и възстановителния център, които са оборудвани със съвременна медицинска апаратура и необходимите лекарства. Пациентите се настаняват в двойни стаи с телевизор, собствен санитарен възел и душ. На разположение имат билярд, тенис на маса, фитнес, масаж и физиотерапия. Храната се приготвя в собствена кухня и пациентите могат да поръчват храна по собствено предпочитание. Охранителни работници отговарят за безопасността на пациентите и персонала. В случай на нужда е осигурен транспорт на пациента от и до летището.

Дейността на клиниката е лицензирана и контролирана от Министерството на здравеопазването на Република Сърбия.

В клиниката работят специалисти от различни страни. Клиника „д-р Воробьов“ е член на няколко асоциации за медицински туризъм.

Защо да потърсите помощ именно от клиника „д-р Воробьов“?

В клиниката се използват най-новите техники и иновации за лечение на всички видове зависимост. Методите на лечение са резултат от научно сътрудничество и обмяна на опит с водещите болници в света. Комбинацията от различни схеми на детоксикация от наркотици, непрекъснато обновяващите се техники за рехабилитация, наличието на модерно медицинско оборудване и високоефективната фармакологична терапия гарантират безопасно и комфортно лечение на всички видове зависимости. Включително зависимост от тежки наркотични вещества като Хероин, Метадон, Субститол, Капанол, Компенсан и т.н.

Най-съвременната медицинска техника, необходима за процеса на лечение и диагностика на зависимости

В инструментариума на клиника за лечение на зависимости „д-р Воробьов“ е на разположение най-съвременната медицинска техника, необходима за процеса на лечение и диагностика на зависимости. Оборудването включва апарати за постоянен мониторинг на кръвното налягане, сърдечната честота, дихателните функции, кислородното насищане на кръвта и ЕКГ. Също така налични са:

 • преносими електронни устройства и апарати
 • Невро Jet за трансчерепно невроелектрическо стимулиране, чиято цел е ускоряване на синтеза на естествени ендорфини в мозъка на пациента. По този начин се облекчават симптомите на абстиненция
 • газов апарат за терапия с Xenon (Ксенон)
 • компютърна апаратура за аудио-визуална мозъчна стимулация
 • интегратор за движенията на очите

Клиниката използва и други медицински устройства, с помощта на които значително се намалява наркотичният глад и се подобрява и стабилизира психическото състояние на пациентите.

Уникален метод за ефективно намаляване на наркотичния глад

В клиника за зависимости „д-р Воробьов“ се използва уникален метод за ефективно намаляване на наркотичния глад. При този метод, освен провежданите с психотерапевти сеанси, се въздейства на пациента чрез специални аудио-визуални информационни процедури. Те са насочени към унищожаване на патологичните междуневронни асоциации в мозъка на пациента, на които се дължи наркотичният глад. Процедурите се извършват само след като пациентът е приведен в състояние на медицински сън. Само тогава тези аудио-визуални сигнали успяват да проникнат достатъчно дълбоко в мозъка му и да влияят ефективно върху слоевете от човешката психика, където се формират моделите на поведение. Целта е да се изтрият навиците на пристрастяване и да се даде възможност на личността да си върне контрола върху мислите и поведението.

Блокада с Naltrexone

Друга терапия, която се прилага в клиниката за зависимости, е блокада с Naltrexone (Налтрексон). При този метод налтрексонът блокира ефективно опиоидните рецептори в мозъка на пациента и по този начин неутрализира ефекта от опиатите (хероин, морфин и т.н.). Налтрексона става обект на многобройни проучвания и научни изследвания, проведени в целия свят, които убедително доказват неговата висока ефективност по отношение на лечението на опиоидна зависимост и надеждна защита срещу рецидив.

Програми за рехабилитация

Клиника „д-р Воробьов“ предлага различни програми за рехабилитация, съобразени със степента на пристрастяване и индивидуалността на всеки пациент. За целта екипът от професионалисти – психотерапевти, клинични психолози и специализирани педагози е обучен в най-добрите центрове за рехабилитация на алкохолна, хазартна и наркозависимост, съпътствана от емоционални и психични разстройства, в Европа и САЩ. Целта на рехабилитационните програми, които предлага клиника „д-р Воробьов“, е да се направи психологическа диагностика, за да се открият корените на пристрастяването и да се формира в съзнанието на пациента адекватна връзка с неговите бивши проблеми и грешки, като същевременно прехода към живот без наркотици да е един гладко протичащ процес.

За да може да се възстанови, да си възвърне физическата и психическа сила и да започне нов живот без наркотици, клиниката за зависимости предлага различни дългосрочни програми за рехабилитация в комуни или рехабилитационни центрове в Сърбия, Босна, Хърватия, Черна гора, Италия, Швейцария, Испания. В рамките на 15 години през клиника за зависимости „д-р Воробьов“ са преминали лечение хиляди пациенти от различни държави:

 • руснаци
 • граждани на републики от бившия Съветски Съюз
 • сърби
 • хървати
 • италианци
 • гърци
 • българи
 • унгарци
 • австрийци
 • американци
 • великобританци
 • англичани
 • хора от ОАЕ
 • и други

Поддържаща терапия

Поддържащата терапия е част от лечението от зависимости. Пълният курс на тази терапия се състои от две фази. Първата е болнично лечение. Продължителността на тази фаза е индивидуална спрямо нуждите на пациента. Може да са достатъчни 10 дни, но може да се наложи и 3 или 4 седмици престой. Това се определя след като се диагностицира степента на зависимост и необходимите мерки за предотвратяването й. Следващата втора фаза е извън болнично лечение, което продължава една година. След постигане на желаните резултати от болничното лечение, пациента преминава към фазата на извън болничното такова. За целта всеки месец той се вижда с лекар от болницата, за установяване на физическото и психическото му състояние в момента. Задачата на тази фаза е в продължение на една година пациента да поддържа постигнатите резултати. По време на прегледа лекарят разговаря с пациента и неговите близки, за да получи информация относно физическото и психическото му състояние през изминалия месец. Извършва тестове за наличие на наркотик в урината и коригира лечението, ако това е необходимо. При проява на негативни промени: депресия, неконтролируемо поведение, наркотичен глад, нарушения в съня и т.н., пациентът трябва незабавно да се свърже с клиниката.

Клиниката успешно провежда:

 • Диагностициране на степента на зависимост, последствия, промени на личността и мотивиране на пациента да спре употребата на наркотични и психотропни вещества.
 • Детоксикация. Лечението на абстиненцията е много важно. То е бързо и безболезнено, но индивидуално за всеки пациент. Има пет основни видове детоксикация. По време на детоксикацията, пациентът е 24 часа под медицински надзор от експертите за интензивна терапия. Клиниката е оборудвана в съответствие на стандартите на ОИТР. По време на тази фаза се използват: мониторна система за наблюдение на жизнените функции на пациента, кислородна терапия и респиратори, апарати за автоматично издаване на лекарства и лаборатория.
 • Лечение на психична зависимост (желание за наркотици). Наркотиците внасят силен дисбаланс в неврохимичните механизми за регулиране на емоциите. Когато наркоманът откаже използване на опиатите често изпитва следните симптоми: безсъние, промени в настроението, депресия, устойчиви мисли и неконтролируемо желание да консумира вещества, водещи до зависимост. В тази ситуация, за да се стабилизира структурата на невротрансмитера използваме фармакотерапия, N.E.T терапия или аудио-визуална стимулация. Терапията с Ибогаин е много мощен инструмент, който помага на пациента да осъзнае собствените си грешки и да се върне към нормалния начин на живот. Ибогаин помага в случаите, когато не са помогнали живота в общността, метадон или психолог.
 • Лечението с блокери. Идеята на лечението с блокери е, че трябва да се блокират ефектите от опиоидите върху рецепторите, благодарение на което повторно отдаване на наркотици става невъзможно, т.е. всичко се прави, за да се избегне както случайно, така и умишлено вземане на наркотични вещества. В клиника „д-р Воробьов“ се предлагат импланти налтрексон и дисулфирам. След имплантирането им пациентът се отказва от опиатите завинаги.
 • Подкрепа в периода на адаптация. За постигане на отлични резултати:
  • на пациента се дават препоръки по отношение на медицинско лечение
  • прави се план за лечение, за да се предотврати рецидив
  • създава се продължителен контакт между пациента и клиниката след изписването му

Отзиви:

Направления в тази болница

За повече информация относно болницата, екипите и апаратурата, можете да се обадите на телефон: +359 879 977 401.
Няма коментари

Публикувайте коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това