проф. д-р Халил Беклер

проф. д-р Халил Беклер

АВТОБИОГРАФИЯ

Професор Д-р Халил Беклер е роден в Истанбул – Картал през 1960 година. Там завършва и основното си образование. Гимназиалното си обучение провежда в „Saint-Joseph“ и го приключва през 1979 г.

Завършва следването си в Медицинския факултет в Истанбул през 1985 г. През същата година стартира работа в Здравния център на село Токат Акбелен.

Между 1987 г. и 1991 г. специализира ортопедия и травматология в болница „Шишли Етфал“.

Между 1993 и 1994 г. работи като асистент в Медицински факултет на университета „Дикле Диарбекир“. По-късно работи като ръководител на Американска болница – Отдел хирургия на ръце.

През 1999 г. изучава микрохирургия в Медицински център в Кливланд.

Работи като специалист по ортопедия и травматология и специалист по микрохирургия на ръце в много частни болници в Истанбул.

Между 2006-2007 г. упражнява дейност на специалист по микрохирургия на ръце в Медицинския факултет на Колумбийския университет.

През 2008 г. придобива титлата „доцент по ортопедия“ в Медицинския факултет на университета „Йедитепе“.

Между 2009 г. и 2015 г. работи като началник на клиниката по ортопедия на болница „Доктор Лютфи Кирдар Картал“, където провежда и обучение на специалисти.

Получава титлата „професор – доктор“ през 2016 г.

Практикува в болница „Авицена Аташехир“, като специалист по ортопедия и травматология.

Обучение:

 • 1975 – 1979 г. – Гимназия „Св. Йосиф“
 • 1979 – 1985 г. – Университет в Истанбул – Медицински факултет
 • 1987 – 1991 г. – Специализация по ортопедия и травматология в болница „Шишли Етфал“
 • 1999 г. – Медицински център в Кливланд
 • 2008 г. – Университет „Йедитепе“ Медицински факултет – придобива титлата – „Доцент“
 • 2016 г. – Университет „Кемербургаз“ Медицински факултет – получава титлата „Професор – Доктор“

Професионален опит:

 • 1985 г. – Здравен център на село Токат Акбелен
 • 1987 – 1991 г. – Болница Шишли Етфал
 • 1993 – 1994 г. – Университет Диарбекир Дикле
 • 1991 – 1998 г. – Американска болница
 • 2006 – 2007 г. – Колумбийски университет
 • 2009 – 2015 г. – Учебна и изследователска болница Картал „Doctor Lütfi Kırdar“
 • 2020 г. – Болница „Авицена Аташехир“

Неговите медицински области на интерес и практика са:

 • Хирургия на ръката
 • Артропластика (протезна хирургия)
 • Травматология
 • Артроскопия (спортна хирургия)
 • Реконструктивна хирургия
проф. д-р Халил Беклер 001
проф. д-р Халил Беклер 002

Какви са различните видове хирургия на ръката?

За да функционират нормално ръцете, се изисква свободно и безболезнено движение в ставите, сухожилията и мускулите. В зависимост от основната причина за проблема, съществуват различни видове операции, които могат да бъдат извършени, за постигане на съществено подобрение на състоянието на крайниците.

Оперативни интервенции:

Фиксиция на фрактура

Тази техника се използва, когато има фрактура в част от ръката, включваща също и засягане на пръстите.

Типът операция има за цел да фиксира счупената кост и след това да обездвижи зоната по време на лечебната фаза.

Оперативното наместване може да се извърши с помощта на фиксация с плаки, винтове или други средства.

Интервенции при възпаления на сухожилията

Сухожилията представляват влакната, които прикрепват мускулите към костите.

Травмите на сухожилията могат да възникнат поради инфекция, внезапно физическо нараняване или спонтанно разкъсване.

Лечението на сухожилие може да бъде класифицирано като първично или вторично.

 • Първичното възстановяване е в рамките на 24 часа от нараняването и обикновено налага директна хирургична интервенция.
 • Вторична процедура – насрочва се няколко седмици след нараняването и включва присаждане на сухожилия (поставяне на сухожилия от други области на тялото), или други по-сложни процедури.
Оперативно лечение при травми на нервите на ръцете

Лакътния нерв, средния и радиалния нерв са трите основни, които инервират ръката. Увреждането им може да доведе до намалена способност за движение и нарушено и болезнено усещане.

При прекъсване, нервът може да бъде възстановен оперативно, чрез директно закрепване на откъснатите части или чрез използване на нервна присадка (вмъкване на нерви от други области на тялото на мястото на увредения нерв) за възстановяване на повредената част.

Артроскопия

Артроскопията е хирургична процедура, която ортопедите използват, за да визуализират, диагностицират и лекуват проблеми в ставите.

Лекарите използват метода – артроскопия, за да помогнат за диагностициране и лечение на различни ставни състояния, най-често, засягащи:

 • Рамо: Разкъсване на сухожилията, луксации
 • Коляно: менискални (хрущялни) разкъсвания, хондромалация (износване или нараняване на хрущялната възглавница) и разкъсване на предни кръстни връзки
 • Китка: Синдром на карпалния канал
 • Разхлабени костни и / или хрущялни структури: например коляно, рамо, лакът, глезен или китка
 • Разхлабени костни фрагменти
 • Възпаление на ставите

Чрез прикрепване към артроскопа на оптична видеокамера, хирургът може да огледа вътрешността на ставата, през много малък разрез. Информацията се предава на видео монитор с висока разделителна способност. Това позволява да се проучи хрущяла, връзките и капачката на коляното. Чрез артроскопия се поставя окончателна диагноза, която е по-коректна в сравнение с рентгенови изследвания. Определя се с точност и размера и вида на нараняването.

Хирурзите могат да оперират някои видове увреждания на ставите по време на самата артроскопия с помощта на фини хирургически инструменти, вкарани през допълнителни минимални срезове.

Артроскопията е подходяща за всички пациенти с ортопедични проблеми и като цяло е по-лека и щадяща от „отворената“ хирургия. Тя е особено предпочитан метод, особено при лечение на спортисти, поради честотата на травмите.

Артроскопска операция се извършва като амбулаторна процедура и пациентите се завръщат в дома си, само няколко часа след операцията.

Обичайното връщане към ежедневните дейности е в рамките на няколко дни. Състезателите, които са в добро физическо състояние могат да подновят спортните си занимания, дори след няколко седмици.

Съчетанието със специфична програма за активност и рехабилитация ускорява възстановяването, подновява и защитава ставната функция.

Реконструкция на ставите

Операцията за реконструкция на ставите има за цел значително да намали или премахне болката, като същевременно възстанови функцията на засегнатата става.

Реконструктивната хирургия успешно се прилага при следните състояния и заболявания:

 • дефекти в развитието на бедрото и коляното
 • при наложителна подмяна на лакътя или рамото
 • артропластика на тазобедрената става, както и хирургична намеса върху предната част на тазобедрената става
 • остеотомия на коляното и тазобедрената става – отстраняване на част от костта в близост до увредена става, причинено от остеоартрит
 • артропластика на коляното – минимално инвазивна хирургия на коляното.

Артропластика

Артропластиката е хирургична процедура, извършвана от ортопедичен хирург, която променя или напълно замества ставата в тялото.

Обикновено се назначава за възстановяване на нормалното движение и облекчаване на болката в деформирана или увредена става на бедро, коляно, рамо, лакът или глезен. Може да се наложи и артропластика, поради износване на хрущяла, стесняване на ставното пространство, скованост на ставата, или други дегенеративни или травматични състояния.

В зависимост от тежестта на проблема със ставите, може да се извърши подмяна, чрез:

 • резекционна артропластика
 • интерпозиционна артропластика
 • хемиартропластика
 • тотална ставна артропластика.

При резекционна артропластика, ортопедичният хирург премахва минимално количество тъкан, за да възвърне функцията на ставата.

Хемиартропластиката се извършва за лечение на проблем само с едната половина на ставата.

Тоталната ставна артропластика е хирургична процедура, която замества изцяло ставата. Обикновено е наложителна след неуспешен консервативен курс на терапия.

Ортопедичният хирург използва специални инструменти за отстраняване на увредените части и ги замества с протеза от изкуствени компоненти, които могат да бъдат произведени от различни материали с висока биосъвместимост – метал, пластмаса, силиконова гума. Детайлите на изкуствените стави се закрепват в здравата част от костта и се задържат на място, посредством костен цимент.

Използваните импланти имат различна степен на успеваемост при клиничната си употреба и е необходимо да бъдат подбрани, според индивидуалните особености на пациента. Приложеният метод на фиксация също е специфичен и се определя от възрастта на пациента, състоянието на костите и нивото му на физическа активност.

След артропластика, пациентите спазват период на почивка и рехабилитация. Постепенно се възвръща силата и гъвкавостта на заменената става и се възстановява обичайното ежедневие.

Ортопедична и травматологична хирургия

Ортопедичната и травматологична хирургия се отнася до хирургично лечение на деформации (ортопедия) и злополуки (травматология) на опорно-двигателния апарат – скелета, мускулите, сухожилия и връзки.

Пациентът трябва да бъде насочен в случай на силно инвалидизираща болка в ставите, ограничено движение, нараняване, при което съществува риск от влошаване и пораждане на спонтанна фрактура, също и болезнена костна деформация.

Хирурзите назначават щателна предоперативна оценка, за да определят подходящия оперативен метод и използването на конкретна специализирана техника.

Наличието на съвременни иновации в днешни дни, които да се приложат при минимално инвазивната хирургия, позволяват на специалистите да намалят осезаемо:

 • Размера на разреза (минимално инвазивна хирургия)
 • Рискове, свързани с операцията (болка, инфекция и др.)
 • Продължителност на престоя на пациента в болница и т.н.
 • Периодът на възстановяване
Няма коментари

Съжаляваме, функцията за коментари не е достъпна към момента.

15585
 • Винаги информирани

  Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This