Автоимунни заболявания (Част 1) - Симптоми и рискови фактори

Автоимунните заболявания са група заболявания, характеризиращи се с хиперактивност на имунната система, която сама разрушава и унищожава здрави тъкани, клетки и органи в собствения си организъм.

Възпаленията са много характерни за автоимунните заболявания. Антителата се натрупват в различни органи и тъкани като бъбреците, белия дроб, нервните окончания. След подобно натрупване в определена част на тялото възниква болестно огнище, което постепенно става хронично и уврежда органа или тъканта.

Симптомите на автоимунно заболяване могат да бъдат тежки при някои хора и леки при други. Свързани са с множество фактори, които включват стрес, околна среда, генетична предразположеност. Характерното за тях е, че никой не е застрахован от появата им. Повечето автоимунни заболявания са трудно диагностицирани и си остават така с години. Едно автоимунно заболяване предразполага неимоверно отключването на второ и трето такова. Не на последно място се набюдава, че този вид заболявания се увеличават при децата.

Групата им наброява над 200 и протичат хронично. Симптомите се облекчават чрез прилагането на имуносупресори.

Общите симптоми на автоимунно заболяване включват:

 • Умора
 • Болки в ставите и подуване
 • Проблеми с кожата
 • Болки в стомаха или проблеми с храносмилането
 • Повтаряща се треска
 • Подути жлези

Обикновено няма тест за диагностициране. Трябва да имате определени симптоми, комбинирани с конкретни кръвни показатели, маркери, а в някои случаи дори и тъканна биопсия. Факторът не е само един. Диагнозата също е възможно да бъде поставена трудно, тъй като тези симптоми е вероятно да идват и от други често срещани състояния.

Рискови фактори за Автоимунно заболяване:

 • Генетика: Някои заболявания като лупус и множествена склероза са склонни да протичат по наследство в семейства, където има роднина с автоимунно заболяване.
 • Тегло: Наднорменото тегло или затлъстяването повишава риска от развитие на ревматоиден артрит или псориатичен артрит. Това може да се дължи на това, че по-високото тегло поставя повече напрежение върху ставите или защото мастната тъкан има вещества, които предизвикват възпалението.
 • Пушене: Изследванията свързват тютюнопушенето с редица автоимунни заболявания, ревматоиден артрит, хипертиреоидизъм и МС.
 • Някои лекарства: Някои лекарства за кръвно налягане или антибиотици могат да предизвикат лупус. Специфични лекарства, използвани за понижаване на холестерола, наречени статини могат да предизвикат индуцирана от статините миопатия. Тове е рядко автоимунно заболяване, което причинява мускулна слабост.
 • Свръхимунитетът: Той може да отключи автоимунно заболяване. Негативният ефект на имуносупресорите прави организма лесно податлив на вирусни инфекции. Приложението им е нож с две остриета, предупреждават лекари. В резултат, има рискове за възникване на други нови инфекции, които да усложнят състоянието на пациента.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

 

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810