Урология

[everest_counter id=’11524′]

 

Урологичните симптоми са различни при жени и мъже, поради различието в пола. Женската уретра има своите специфики, както и мъжката, и това налага познанията на лекарите в тази област да са изключително дълбоки и подкрепени с богат опит.

Специалистът уролог трябва да може да извършва диагностика и лечение на урологичните заболявания, като използва всички оперативни методи – открити операции, ендоскопски и лапароскопски оперативни дейности. Уменията на специалиста уролог включват възможност за оперативни действия, изискващи намеса в съседни или включени в системата тъкани и органи – кръвоносни съдове, органи в коремната и гръдната кухина, органи от женската полова система. Напредналата възраст и големият брой придружаващи заболявания при повечето пациенти изискват използването на множество изследвания за правилна преценка на състоянието. Това включва специфични урологични ендоскопски изследвания, умение за работа с апаратурата за образни изследвания – ехографи и стационарни рентгено-урологични установки, както и възможност за компетентна интерпретация на специалните образни изследвания от конвенционалния рентген, компютърната аксиална томография и ядрено-магнитния резонанс.

Уролитиаза

Урология 001

Уролитиаза – образуване на камъни в бъбреците, следствие от инфекция на пикочните пътища и простатит.

Мехурна ретенция на урина – изпълване на пикочния мехур с урина, която е придружена от невъзможно волево изпразване. При изостреното състояние изпълването на мехура е придружено от болки ниско в коремната област, като това състояние се придружава с вегетативна симптоматика – сърцебиене и изпотяване.

Пикочна инконтиненция – появява се след раждане при жените. Поражда се атония на пикочния мехур, след радикални гинекологични операции. Нараства опасността от инфекция на пикочните канали.

Радикална простатектомия

Урология 003

Ракът на простатата е второто по честота онкологично заболяване при мъжете. През годините радикалната простатектомия се налага като златен стандарт за лечение. Радикалната простатектомия е метод за оперативно лечение на карцином на простатата, който се прилага при пациенти с локализиран в простатата карцином. Локализиран простатен карцином означава, че туморът е ограничен в простатната жлеза и не се е разпространил в други тъкани и органи.

Основното преимущество на радикалната простатектомия е, че за продължителен период от време се постига контрол над заболяването с положителни резултати от операцията и води до висока преживяемост.

Често задавани въпроси за операцията радикална простатектомия:

Кога се премахва катетърът?

Цистографията се извършва през първата седмица от операцията. Ако се смята, че възстановяването между шийката на пикочния мехур и пикочния канал е напълно възстановено, катетърът се премахва. Ако подобрението не е пълно, изследването на цистографията се повтаря на всяка седмица преди изтеглянето на катетърът и се определя времето за премахването му.

Кога изтичането на урина се подобрява?

Уринарната инконтиненция при пациенти е съвсем нормално след изтеглянето на катетъра. Тежестта на инконтиненцията може да се различава от пациент до пациент. При роботизирани операции 70% от пациентите започват да задържат урина месец след изтеглянето на катетъра. Първоначално през деня контролът на урината започва да се връща. Когато пациентите седят и стават през този период, кашлят или правят движения, които повишават вътреабдоминалното налягане, те могат да пропускат капки урина или повече. При операции със защита на нервите, защита на шийката на пикочния мехур и дължина на пикочния канал се очаква повече от 90% от пациентите да имат функция за задържане на урина в края на първата година. Функциите на задържане на урина могат да бъдат бавни за възстановяване при пациенти с диабет, с високо кръвно налягане, някои лекарства и пациенти със затлъстяване. Веднага след като катетърът се изтегли от пациентите се иска да правят упражнения за задържане на урина.

Как се правят упражнения за задържане на урина?

Целта на тези упражнения е да разработят мускулите за задържане на урина. За да се разработят мускулите за задържане на урина пациентът трябва да се стиска все едно има газове. Мускулите, които правят това стягащо движение са задържащи урината мускули. Мускулите за задържане на урина трябва да изчакат 20 секунди, без да се разхлабят  след затягане. След това, след разхлабване за няколко секунди, той трябва да повтори същото движение 20 пъти поред. Сутрин 8, обяд 11, след обяд 2, вечер 5 и вечерно време след 20:00 всеки път най-малко по 20 пъти на ден общо най-малко по 100 пъти трябва да ги прави тези упражнения. Колкото повече се тренира толкова ще е по-полезно. Също трябва да стегнете мускулите за задържане на урина преди седене и да се  отпусне след седене или ставане. Времето за възстановяване е различно от пациент до пациент, но скоростта на възстановяване не може да се предвиди.

Сексуалните функции кога се възвръщат?

Сексуалните функции обикновено започват да се връщат след 6 месеца от операцията. При някои пациенти възстановяването може да отнеме поне 2 години. Връщането на сексуалните функции може да варира в зависимост от това дали операцията се извършва с защитавана от нерв техника и разликата в лечението при пациенти и е невъзможно да се предвиди кога ще се върне. Нормализирането на сексуалните функции при диабетици и тези със сърдечно-съдови заболявания може да бъде удължено, пълно възстановяване може да не е възможно.

Урология 002

Какво трябва да направя, за да възстановя сексуалните функции?

След премахването на катетъра през ден трябва да се използва Lifta 5 mg/Cialis 5 mg. Това лекарство се използва за да има защитен ефект, докато сексуалните функции се възвърнат. Също така се препоръчва използването на вакумното устройство Erec Aid. Това устройство също изтегля кръв в пениса като гарантира, че мускулните структури в пениса се подхранват и функцията за релаксация не се губи. Ако през този период с ползването на Lifta/Cialis няма достатъчен ефект в допълнение може да се започне интравенозната инжекционна терапия. Като се започне лекарството наречено Caverject в доза 10 mg. и при необходимост да се увеличи. Ако след две години няма желана възвръщаемост на сексуалните функции, тогава може да се стигне до операция на протезиране на пениса. Когато има втвърдяване може да се извършва полов акт. Просто имайте в предвид, че сперма вече няма да има.

Какви промени възникват поради отстраняването на лимфните възли?

Лимфните възли отстранени по време на операцията на простатата не причиняват загуба на функция. Тъй като тези лимфни възли са разположени около кръвоносните съдове и нервите водещи към крака могат да бъдат повредени по време на операция, въпреки че е много рядко. Те могат да включват увреждане на лигавичните клетки на контролера и вътресъдовата коагулация. За да се предотврати това се препоръчва употреба на лекарства за разреждане на кръвта поне един месец след операцията. Освен това, ако нервът който отива към мускулите на краката е повреден след като лимфните възли са отстранени дефектите при ходене могат да се развият в зависимост от степента на въздействие в краката, изтръпване и изтръпване на засегнатите мускули. Течността, която преминава от вените в краката и стъпалата в тъканта се пренася обратно в кръвообращението с лимфната система. Може да се развие подуване или оток в краката поради лимфните тъкани отстранени по време на операцията на простатата, въпреки, че лимфната система на краката е частично преместена от същите области с лимфната система на простатата. За да се предотврати това временно състояние пациентите е добре да носят варикозни чорапи в продължение на 2 месеца след операцията.

Как да се продължи проследяването след операцията?

Един месец след операцията трябва да се направи изследването на общият PSA в кръвта. В зависимост от патологичните находки и стойността на постоперативната PSA, може да се наложи да се извърши лечение с лъчетерапия или хормонална терапия в следоперативния период. Дори ако не се наложи никакво лечение, препоръчително е пациентите да си правят 3 месечни, 6 месечни или годишни прегледи, проследяване на PSA и други тестове когато е необходимо.

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в раздел
"Направления"

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония