GENOMEBREAST® – TЕСТ ЗА ГЕНЕТИЧНА ПРЕДРАЗПОЛОЖЕНОСТ КЪМ РАК НА ГЪРДАТА И ЯЙЧНИЦИТЕ

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗСЛЕДВАНЕТО GENOMEBREAST®?

Скринингов тест, който помага да разбереш, какъв е твоят риск от наследствен рак на гърда и яйчници.

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗСЛЕДВАМЕ?

BRCA гените (BRCA1 и BRCA2) предпазват от развитие на няколко вида рак. Ако тези гени не функционират правилно (това означава, да притежават мутация), тогава рискът от развитие на рак се увеличава многократно.
При преобладаващата част от случаите на рак на гърдата или яйчниците се откриват тези наследствени мутации. До 70-годишна възраст близо 87% от жените с мутации в един от тези гени развиват рак на гърдата, а до 44% от тях развиват рак на яйчниците. Носителите на мутация в BRCA гените, които вече са диагностицирани с раково заболяване, имат повишен риск от развитие на втори основен тумор.

КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ?

MY BRCA

Изследвани гени – BRCA1, BRCA2

Резултат от 3 до 4 седмици, лаборатория на Veritas Genetics, Бостън, САЩ.

MY BRCA HIRISK

Анализ на 26 гена * (включително гените BRCA 1 & 2), свързани с висок риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците и други наследствени онкологични заболявания. Анализът се извършва в лабораторията на Veritas Genetics, Бостън, САЩ.

* Изследвани гени – BRCA1, BRCA2, ATM, MSH2, BLM, MUTYH, EPCAM, RAD51C, BARD1, MSH6, NBN, FAM175A, RAD51D, PALB2, MEN1, STK11, CDH1, PTEN, MRE11A, XRCC2, BRIP1, PMS2, MLH1, TP53, CHEK2, RAD50.

Разширеният пакет се препоръчва при семейства с  фамилна обремененост с две или повече различни ракови заболявания, хора с ранно диагностициран рак и такива с повече от веднъж диагностициран.

КОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗСЛЕДВАН?

 • Когато жената има роднини по първа или втора линия, които са били диагностицирани с рак на гърдата или яйчниците. Първата линия са майката и сестрите, а втората – баби и лели.
 • Ако до 45-годишна възраст (до менопаузата) жената се е разболяла от рак на гърдата, това е сигнал, че е висока вероятността за генетична предразположеност. Това е важно и за определяне на избора на лечение.
 • Ако ракът е и на двете млечни жлези, независимо дали се е развил едновременно или в различно време.
 • Ако при жената е открит рак на гърдата, а след това и на яйчниците или обратно.
 • Когато при една жена са открити вредните мутации на гените BRCA1 и BRCA2, то всички нейни родственици по първа и втора линия трябва да направят теста.
 • Когато при пациентката е открит тройно негативен рак на млечната жлеза, изследването е задължително.

ЗА КОМПАНИЯ VERITAS GENETICS:

Съоснована от George Church и група пионери в генетиката, включително лидерите на проекта на на Harvard Medical School Human Genome Project. Проекта човешки геном дава основата на модерната генетика. Компанията се намира в Boston, USA.
Целта на компанията е една – хората да живеят по-дълго благодарение на това, че са по-здрави.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ДАВА GENOMEBREAST®?

Резултатите от GenomeBreast® дават възможност за разработване на планове за персонална медицинска грижа, специфично насочени към намаляването на риска от рак. Ако Вашият резултат от изследването е положителен, могат да се предприемат следните действия:

 • По-чести профилактични прегледи и други индивидуални мерки с цел увеличаване на клиничната ефективност, които включват:
  • Клинично изследване на млечните жлези на всеки 6-12 месеца
  • Мамография и ядрено магнитен резонанс всяка година
 • Терапия намаляваща риска от рак
 • Оперативна намеса намаляваща риска от рак
 • Консултиране на членовете на семейството по отношение на признаците на рака на гърдата и яйчниците
 • Елиминиране на излишните интервенции на членове от семейството, за които тестът за предразположеност е дал отрицателен резултат.

Всички тези мерки са съпътствани от значително намаление на медицинските разходи поради ранната диагностика и лечение.

За повече информация, можете да се обадите на телефон: +359895770869.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This