Всичко за малформацията фуниевиден гръден кош с прим. д-р Рокитански

1. Каква e същността на състоянието фуниевиден гръден кош?

Pectus excavatum в медицинските среди или фуниевиден гръден кош, е медицинско състояние, при което в центъра на гръдния кош се наблюдава вдлъбнатина, която може да има различни размери. При тази деформация се наблюдават вдлъбнати (повече от обичайното) предни части на гръдния кош, както и на ребрата и по-малък размер на предната част на гръдния кош. Характерно е за пациентите да имат намалена продуктивност, да изпитват болка и усещане за натиск в областта на деформацията.

2. Как влияе това състояние върху психиката на засегнатите?

Фуниевидният гръден кош се отразява върху здравето и върху качеството на живот на засегнатите и може да доведе до психологически проблеми. Малформацията на гръдния кош представлява значително психологическо бреме, което довежда до понижаване на самочувствието, а от своя страна това може да бъде причина за понижена работоспособност, самоизолация и депресия. Младежите често не се чувстват спокойни да показват горната част на тялото си и затова през летните месеци не желаят да ходят на плаж.

3. Какви опасности крие това състояние?

Важно е да се отбележи, че състоянието фуниевиден гръден кош не изчезва, а напротив, при растежа на детето се крият различни усилващи се последици. Те могат да бъдат както функционални, така и физически, като усилването е най-значително през годините на пубертета. Именно заради това не трябва да се приема като „козметичен проблем“, а трябва да му се обърне внимание.

фуниевиден гръден кош

4. Възможна ли е появата на усложнения?

Възможно е да доведе до натиск върху сърцето. Ако се случи такъв натиск, сърцето не може да се разшири колкото е необходимо. В резултат на това започва да се измества все повече към лявата част на гръдния кош. По този начин сърцето губи своята подвижност и то пренася по-малко количество кръв с всяка своя пулсация. При практикуване на спорт или друг вид физическо натоварване свитото сърце се налага да зачести сърдечните си удари, за да достави необходимото количество кръв. Издръжливостта на пациента е понижена и той изпитва усещане за „сърцебиене“. Младите хора понасят повишената сърдечна честота по-лесно от по-възрастните. Резултат от указания натиск върху сърцето и неговото изместване може да бъде сърдечна аритмия. Капите на сърцето не могат да се затварят изцяло и е възможно това да окаже ефект и върху тяхната функция. Белите дробове, от своя страна, не успяват да се разширят напълно, което може да доведе до намаляване на тяхната функция с между 10 до 15%. Така се поражда липса на достатъчно въздух по време на физическо натоварване, като може да бъде причина и за развитието на инфекции в някои случаи.

5. Как може да се коригира състоянието фуниевиден гръден кош и какви методи се използват в Wiener Privatklinik?

Всички пациенти с гръдни деформации се лекуват в специализирания център за лечение на гръдни деформации на Wiener Privatklinik, вкл. и pectus excavatum. В него се предлага съвременно лечение на пациентите, което включва както физически консервативни методи, така и хирургични процедури. При децата и младежите се постигат най-добри резултати.

При консервативния метод на лечение се използва специален инструмент, който се нарича вакумна помпа или „suction bell“ и наподобява камбана. Чрез него издутината се изравнява и повишава гъвкавостта на гръдния кош. Препоръчва се да се използва всеки ден за около два часа. С най-добри резултати от лечението чрез този метод са младите пациенти, по специално тези, които започват навършили 10г. На практика, именно заради това, някои пациенти могат да избегнат оперативно лечение. Изследванията са потвърдили ползите за пациентите, които се възползват от този подход, включващ предварително лечение и последваща операция. Установено е, че комбинирането на физическа консервативна терапия преди операцията и последващата хирургична терапия дава положителни резултати и ползи за пациента.

6. На колко години е най-добре да се направи съответната корекция при този вид деформация?

Безопасна и ефективна корекция на деформациите в областта на гърдите е основна грижа при пациентите. Възрастовият фактор играе важна роля в този процес. Обикновено операциите се извършват около 15-годишна възраст. Въпреки това, в някои редки случаи, когато се срещат сериозни деформации, оперативната корекция може да бъде необходима на по-ранна възраст, около 6 години. Важно е да се отбележи, че възможността за корекция на гърдите при зряла възраст има ограничения, обикновено до 50-годишна възраст.

Биологическата възраст също трябва да се взема предвид. При пациенти с костни деформации на ребрата, както и асиметрия на гърдите в по-напреднала възраст се усложнява процеса на хирургическа намеса. Въвеждането на пластични импланти може да предложи естетически подобрения, но по този начин не се решава проблема с натиска върху белите дробове и сърцето. В допълнение често пациентите не са удовлетворени от естетическия резултат. Затова е препоръчително първо да се извърши корекция на формата на гръдния кош. Чак след това да се направи процедура за увеличаване на размера на гърдите.

Към момента, минимално инвазивните хирургически процедури се извършват чрез малки странични и средни отвори. Тези процедури изискват имплантиране на специално разработени метални импланти (1-2), които не трябва да се допират. В противен случай металът може да се износи. Четири години по-късно те могат да бъдат премахнати. Имплантите с многокомпонентна конструкция могат да доведат до абразия на метала в тялото. При тях стабилизиращите пластини се приплъзват по краищата. За да се предотврати такова събитие, препоръчва се използването на имплант с вградена стабилизираща пластина, интегрирана от едната страна.

При пациенти, които имат по-твърд гръден кош и са по-възрастни, е необходимо да се приложат допълнителни хирургични мерки. Това може да включва изрязване на гръдната кост или ребрения хрущял. Също така, може да включва и метода „корекция на ребрената дъга“, който съм модифицирал и използвам в практиката си.

7. Какъв е възстановителният процес след интервенцията по корекцията на фуниевиден гръден кош?

В продължение на два месеца след поставяне на импланта съществуват различни ограничения от гледна точка на физическо натоварване, защото имплантът зараства през този период. След този период и след консултация със специалист е възможно да се практикуват немалко спортове. Също така, важно е да се извършват и физически упражнения, за да се укрепят мускулите на туловището. За целта пациентите могат да плуват или ходят на гребане, да правят гимнастика или планински преходи.

проф. д-р Александър Рокитански превю

прим. проф. д-р Александър Рокитански

Представяме ви прим. проф. д-р Александър Рокитански - специалист по обща, детска и юношеска хирургия. Прочетете повече за него ТУК!
Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik

Представяме ви: Wiener Privatklinik - най-голямата частна болница в Австрия, предоставяща на пациентите си първокласна медицинска грижа.

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония