ОКР или Обсесивно – Компулсивно Разстройство

Чистене, чистене и пак чистене… До припадък и после отново. Подреждане на гардероба и пак подреждане, но този път малко по-вляво, та да е вече идеално!
Дали няма да ме ухапе сега това малко, пухкаво кученце?! Ох, а там има и друго, пуснато – и то идва към мен – ужжаасссс!… Пък и сега като се прибера, и онова на съседката пак ще ме погледне сякаш е огладняло внезапно!

И така… Добре дошли в трудният за живеене свят на хора, страдащи от т. н. обсесивно – компулсивно разстройство или казано в превод – завладяващо – натрапчиво разстройство.

Да разнищим какво значи тази диагноза, за да можем да си обясним – що е то ОКР?

Обсесия е състояние, при което изпитваме много силна, завладяваща заинтересованост към нещо, залива ни натрапчив интерес към действие или състояние, което е неподвластно на волевия контрол. Можем да допълним и с още едно пояснение – паразитно чувство или поведенческо отклонение, на което поради някаква причина е позволено да определя мислите и живота. Компулсия означава – повтарящо се действие, без да бъде обмислено дали се налага да го извършим, необходимо ли е или не. Случващото се може да засегне много различни части от ежедневието – често миене на ръце, преброяване на нещата в дамската чанта, заключена ли е вратата, невъзможност да изхвърлим стари и непотребни вещи, както и много други… Едва ли би ни стихнал и час, за да ги изредим.

От къде идва, как се отключва?

Медицината все още вдига рамене и мълчи, когато трябва да се отговори категорично на този въпрос. Образните изследвания показват разлики във фронталната кора на главния мозък, както и в субкортикалните (подкоровите) му структури. Психиатри и психолози са на мнение, че има нарушение в работния процес в структурата на мозъка наречена „лимбична нервна система“. Емоцията е двигателя на появяващото се обсесивно разстройство, а самата тя е продукт в следствие на много сложно взаимодействие между отделните неврони, съставящи общата цялост на въпросната нервна система.

Има медицински твърдения за това, че разстройството има генетична основа, както и някои заболявания: хореята на Хънтингтън, енцефалит летаргика (енцефалит на фон Економо), болест на Паркинсон, разстройство на Турет, шизофрения, хорея на Сиденхам, някои епилепсии, мозъчни регионални травми, исхемия, тумори и др.

Интересен и алтернативен поглед е твърдението, че има група от хора (и то предимно жени), при които ОКР идва тихо и незабелязано в следствие начинът на живот. Идеалният пример е прословутото чувство за контрол над действията и живота на хората, на които най-много държим. Още по-интересен е фактът, че в някой от случаите обсесията е осъзната, приета и става добре дошла в живота, без да и се противим. Медиците, изследвали това странно „съжителство“ между пациент и диагноза твърдят, че обсесията се превръща в предизвикателство за притежателят си, като го мотивира хем да се справя с него, като го контролира успешно, хем да не иска да се разделя със страданието си от притеснение да не се появи друго, заместващо „доброто, старо зло“.

Видове обсесивни разстройства:

  • депресивни
  • панически
  • хранителни
  • шизофренни

Всички фобии са вид ОКР.

А как да ги лекуваме?

Симптоматично и спрямо задълбочения епизод, в който се намира пациента. За съжаление пълното излекуване е възможно само ако не е тежко състоянието. Приемането по предписание на антидепресивни препарати, както и специализирани селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) помагат за облекчаване на ОКР.

В дъното на целия този омагьосан кръг трябва да знаем, че е необходимо да се доверим на специалист и трябва да разговаряме за всичко, което ни притеснява, дори да няма връзка с реалния ни проблем. Успешният екип „лекар – пациент“ винаги върви с една крачка пред заболяването и може да победи в битката за надмощие над нашият ум, емоции и поведение.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420