Метаболитен синдром

Метаболитният синдром е един от бичовете на съвременното общество, обхващащ все по-голяма част от хората, както в развитите, така и в страни с икономическа криза. Честотата му се увеличава с напредване на възрастта и наличие на наднормено тегло, но тенденцията е да се среща все по-често  при млади хора и дори при деца. Разпространението му може да се сравни дори с честотата на обикновените настинки. Въпреки това, хората имат оскъдна информация и неяснота този термин конкретно заболяване ли е, как да го разпознаем и необходимо ли е да потърсим специализирана помощ.

Какво е метаболитен синдром?

Наречен е „метаболитен синдром“, поради факта, че не е едно заболяване, а съвкупност от болестни състояния на организма – затлъстяване, повишена кръвна захар, високо кръвно налягане, повишен холестерол. При наличие на тези фактори се поставя диагноза „метаболитен синдром“. Това от своя страна води до конкретни заболявания като диабет тип 2, атеросклероза, мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, заболяване на бъбреците, мастна чернодробна болест.

Генетични и демографски са причините за появата на този синдром, рискът е по-висок при фамилна обремененост, жени със синдром на поликистозни яйчници, заседнал начин на живот, нездравословно хранене, затлъстяване в областта на корема.

Диагностициране:

Диагнозата се поставя въз основа на преглед от специалист, физиологически и лабораторни изследвания – тегло, ръст, пропорция талия/ханш, холестерол, кръвна захар.

Ако при вас са налице поне три от факторите формиращи „метаболитния синдром“, веднага потърсете специализирана помощ, за да се избегнат усложнения.

Лечение:

Лечението на „метаболитния синдром“ е в две направления в зависимост от тежестта и реакцията  на организма.

Ако състоянието позволява, първата стъпка на лечението е:

  • Немедикаментозно:
    – диета – приемане на повече зеленчуци, плодове и зърнени храни, ограничаване на захари и сол.
    – ежедневна физическа дейност – за запазване здравословно ниво на теглото.
  • Медикаментозно: ако промяната в начина на живот не даде желания резултат се пристъпва към лечение с медикаменти на конкретните фактори, довели до „метаболитния синдром“ при пациента – медикаментозно лечение на високото кръвно налягане, понижаващи нивата на кръвната захар и холестерола и т.н.

Правилен хранителен режим и физическа активност – това е всичко, което ни е необходимо, за да избегнем „метаболитния синдром“, а профилактичните прегледи – не ги пропускайте, те са гласа на организма, който ни казва какво е състоянието му и кое трябва да коригираме, за да останем здрави.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420