Хеликобактер пилори - H. pylori

H. pylori са често срещан вид бактерии, които се намират в храносмилателния тракт и атакуват стомашната лигавица. Около 60% от възрастното население на света e диагностицирано като носител на бактерията. Хеликобактерните инфекции обикновено са безопасни, не причиняват симптоми, но в някои случаи са сред основните фактори за поява на гастрит, възпалителни състояния и пептични язви в стомаха и тънките черва.

Характерното за Хеликобактер пилори е тяхната устойчивост и способност да променят и приспособяват заобикалящата ги бактериална среда, като по този начин осигуряват оцеляването си, понякога дори след антибиотично лечение. Със спиралната си форма те проникват в стомашната лигавица и генерират вещества, неутрализиращи стомашните киселини. Допълнително са защитени от устойчива обвивка, която възпрепятства действието на имунните клетки и предотвратява естественият отговор на организма. Хеликобактер пилори е единственият микроорганизъм, който може да се съхрани във висококиселинната среда на стомаха и да колонизира.

Разпространение:

Все още не е известно с точност как се разпространяват инфекциите с H. pylori. На първо място, добрата хигиена е водещ фактор и има основно значение за превенцията от бактерията.

Разпространението се осъществява най-често орално или при контакт със замърсена вода или храна. H. pylori, също могат да бъдат пренесени, чрез изпражненията. Установено е, че в детска възраст организмът е по-податлив и склонен да развие инфекция. Рискът при подрастващите е по-висок, най-вече, поради не толкова стриктната им хигиена.

Разпространението на инфекция отчасти зависи от средата и условия на живот и значение имат следните фактори:

 • Съжителство в дом с повече обитатели и използване на общ санитарен възел
 • Осигурен достъп до чиста, студена и топла течаща вода.
 • По-висок риск от инфекция с H. pylori съществува за живеещи в бедни страни, където районите са пренаселени, има нехигиеничните условия на живот и ограничен достъп до медицински грижи и лекарства.
 • Член от семейството, който е диагностициран с инфекция от Хеликобактер пилори.

Симптоми:

Когато се появят признаци на инфекция с H. pylori, симптоматиката може да включва следните състояния:

 • Пареща болка в корема
 • Стомашна болка, която е силно изразена при празен стомах.
 • Гадене
 • Загуба на апетит
 • Често оригване
 • Подуване на корема

Редица други симптоми също могат да бъдат свързани с инфекция с H. pylori, в това число:

 • чувство на подутост
 • киселини в стомаха
 • висока температура
 • липса на апетит или анорексия
 • необяснима загуба на тегло

Диагностициране:

Медицинската фамилна история и фамилна са важна част при диагностициране на носителството. Извършват се много други тестове и процедури за потвърждаване на диагнозата:

 • Физикален преглед – изследва се стомаха, за признаци на подуване, болезненост или болка.
 • Кръвен тест – вземат се кръвни проби, които ще бъдат използвани за откриване на антитела срещу H. pylori. Този тест може да даде неточни резултати, тъй като, както вече споменахме, бактерията има способност да променя активността си според създадената среда.
 • Mикробиологично изследване на изпражния – взема се проба на изпражненията, за анализиране на признаци на H. pylori във фекалиите.
 • Дихателен тест – поглъща се препарат, съдържащ урея. Ако присъстват бактерии H. pylori, те освобождават ензим, който се разгражда и се отделя въглероден диоксид. Този метод се извършва посредством специално устройство.
 • Най-достоверният метод за диагностициране е извършването на гастроскопия с последваща биопсия на част от лигавицата.

Усложнения:

Усложненията, свързани с инфекцията с H. pylori, включват:

 • Язви. H. pylori може да увреди защитната обвивка на стомаха и тънките черва. Това може да позволи на стомашната киселина да създаде отворена рана (язва). Около 10% от хората с H. pylori развиват язва.
 • Възпаление на стомашната лигавица. Инфекцията с H. pylori може да раздразни стомаха, причинявайки възпаление (гастрит).
 • Рак на стомаха. Инфекцията с H. pylori е силен рисков фактор за някои видове рак на стомаха поради разрушаващата сила, която бактерията оказва върху лигавицата. Това е предпоставка за намаляване на локалните защитни механизми и развитие на анормални клетки.
 • Перитонит. Представлява инфекция на перитонеума (лигавицата на коремната кухина).

Превенция:

Тъй като е висок е процентът на групите с безсимптомно носителство, в райони по света, където инфекцията с H. pylori и нейните усложнения са често срещани, се прилагат тестове и върху здрави хора, най-често на затворени семейни групи. Отсъствието на такива обаче не означава, че батерията не оказва негативното си въздействие върху организма.

Най-добър начин за превенция и профилактика, освен редовните прегледи, е спазването на подходящ хранителен режим, който включва ниско съдържание на кофеин, газирани напитки, захарни изделия и много мазни меса. Лютивите ястия, както и подправки като черен пипер са предпоставка за раздразване на стомаха. Добре е да се избягва консумацията на модерната лимонова вода сутрин на гладно, тъй като тя допълнително създава предпоставка за ерозия на стомашната лигавица.

За предпочитане са свежи зеленчуци и плодове, бяло месо и риба, храни съдържащи Омега 3,6 и 9 мастни киселини. Приемът на пробиотици, дори от хора, които нямат никакви оплаквания, е билет за добре балансирана стомашна флора в дългосрочен план. Важно е наборът от добри бактерии да бъде добър, за да се предотврати възможността от размножаване на лошите бактерии – в случая Helicobacter pylori.

Лечение:

В случай, че бъде разгърната инфекция с Хеликобактер, най-често използваният метод за лечение е комбинирана антибиотична терапия.

Доказан е лечебният ефект от съчетаването на антибиотици от две различни групи, както и схематично приложение на Метронидазол. Най-често се използват антибиотични препарати от групата на Пеницилините или Макролидните антибиотици. Метронидазолът е антибиотик с антипротозойно действие и атакува бактерии, които не могат да бъдат излекувани с останалите групи медикаменти. Чрез комбинираното лечение се гарантира широк спектър на действие, а по този начин шансът за рецидив се намалява драстично.

Продължението на лечението е между 1-3 седмици, в зависимост от обхвата на инфекцията и индивидуалните особености на пациента.

В някои случаи един курс на лечение не е достатъчен, което налага повторно приемане на антибиотик. В повечето случаи, особено при навременна реакция от страна на пациента и лекаря, инфекцията с Хеликобактер пилори се лекува бързо и завинаги.

Много важен момент след терапията е спазване на по-горе посочените насоки за здравословно хранене, прием на достатъчно вода и поддържане на силен имунитет.

Оперативна намеса при Хеликобактер пилори се прилага единствено при създадени усложнения от нея – язва или карцином. В случай, че няма подобни усложнения, хирургическа интервенция не се препоръчва.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар
15585
 • Винаги информирани

  Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This