За дисковата херния с д-р Мюлбауер

За дисковата херния с д-р Мюлбауер

Днес питаме доц. д-р Мюлбауер за повече информация и относно дисковата херния, причините за образуването и нейното лечение.

Д-р Мюлбауер, каква е същността на заболяването дискова херния?

Дискът служи като възглавница между 2 прешлена, като по този начин го свързва. Изграден е от здрава фиброзна обвивка, която обгръща еластична сърцевина, също изградена от фиброзна тъкан. Естественият процес на дегенерация води до отслабване на здравия фиброзен пръстен и с годините той може да се разкъса. Когато върху диска се окаже прекалено голямо натоварване, части от сърцевината могат да достигнат до гръбначния канал през разкъсването и по този начин да се осъществи контакт с движещите се надолу в този канал нерви. 

Какво наблюдаваме при дисковата херния?

Известно е, че диаметърът на гръбначният канал е приблизително 15мм.  Именно заради това, когато части от дисковата тъкан достигнат до гръбначния канал, те притискат нервите намиращи се в него. Разбира се, това зависи и от големината на тези частите. В случая става дума за т. нар. „приплъзнат диск“. Естествено, при тази херния, вследствие на притискане на нервите или възпаление около хернирания диск, се стига до тяхното раздразнение. Пациентите изпитват болка именно когато нервите вече са раздразнени. Местоположението на болката зависи от засегнатия нерв. За лумбалната дискова херния е характерна седалищната болка. Болките в гърба, която не се разпространява към краката, рядко се дължат на дискова херния. Причина за тях може да бъде дегенерирал диск.  

При кой от прешлените най-вече можем да наблюдаваме дисковата херния?

Заболяването най-често се развива в долната част на лумбалния гръбначен стълб (може да се развие във всички части на гръбначния стълб). Това се дължи на факта, че лумбалният гръбначен стълб е силно извит. Освен това, дисковете в L4/5 и L5/S1 поемат както големи вертикални натоварвания, така и големи сили на срязване поради наклона под който са разположени. В резултат на това се забързва процесът на естествена дегенерация и се увеличава честотата на случаите на дискова херния в долната част на лумбалния гръбначен стълб. 

Бихте ли ни дали повече информация относно заболеваемостта от лумбална херния и какво е лечението?

От дискова херния страдат близо 150 от 100 000 души годишно. Наблюдават се различни степени на тежест и следователно може да се проявява различно. Малките дискови хернии могат да се излекуват за 6 седмици като не се прилага специфично лечение. В рамките на това кратко време, пациентите приемат болкоуспокояващи, внимават да не натоварват силно поясната област на лумбалния гръбначен стълб, а лечението се осъществява по естествен път. Понякога това е възможно и при по-големи хернии. Когато обаче консервативните методи на лечение (болкоуспокояващи, физикална терапия и др.) не дадат резултат и болката продължи повече от шест седмици, за разумен вариант се приема хирургичната намеса. За операция задължително трябва да се мисли, ако дисковата херния е причина за двигателна слабост или отслабване на функциите на пикочния мехур. Не повече от приблизително 1/3-та от всички дискови хернии обаче се лекуват окончателно чрез операция. 

Бихте ли дали повече информация за операцията на дисковата херния и възстановителния период?

В същността си операцията на диска е микрохирургия и при нея се използва хирургически микроскоп или ендоскоп. Дискът се  премахва, като за целта се прави 3-5 сантиметров разрез на кожата. Процедурата се извършва под микроскоп, чрез който отлично се визуализират нервите, което свежда риска те да бъдат наранени по време на операцията до минимум. При големи дискови хернии, които са причина за двигателен дефицит, рискът той да се запази е значително по-висок ако операция не бъде извършена, в сравнeние с всички други рискове свързани с нея. Когато операцията се извърши, се премахва хернираната част от диска, като така се спира натиска върху нервите. Възстановителния период обикновено е кратък, като ако не настъпят усложнения, пациентите биват изписани 2-3 дни след операцията. Стига пациентите да не изпитват дискомфорт, на тях им е позволено да ходят, да седят и да шофират. Цялостното възстановяване на диска отнема около шест седмици, като през това време, пациентите трябва да бъдат внимателни откъм носене на тежко.

След като се извърши операция, завинаги ли спира болката и възможно ли е повторно развитие на дисковата херния?

Вследствие на притиснатия нерв, пациентите усещат болка. Обикновено, когато се отстрани хернирания диск чрез операция, са необходими няколко дни за възстановяването на нерва, както и прием на болкоуспокояващи. При по-голямата част от пациентите обаче болката изчезва на 90% веднага след интервенцията. Физиотерапия и други видове следоперативни терапии често се прилагат след операцията за възстановяване от неврологични дефицити.

Възможно е при пациента повторно да се развие дискова херния, защото дори и след операцията остава дискова тъкан. Рискът това да се случи е приблизително 5%. Оперативно се премахват само частите на диска, които са хернирали, а здравият фиброзен пръстен остава на място. Неговият обем е около 30% от цялостния диск и ако бъде премахнат оперативно, това би причинило нестабилност и използване на, както и заздравяване с помощта на винтове и пръти. Важно е да се отбележи, че дори и при консервативно лечение, съществува риск от развитие на дискова херния за втори път и той е сходен с този, когато е направена операция.

Възможно ли е да се предпазим от дисковата херния и как?

С напредването на времето, функционалността на всеки гръбначен стълб се понижава. Модерната хирургия обаче все още не може да имплантира нов гръбначен стълб. И за да го предпазим е необходимо редовно да тренираме мускулите, които го заобикалят Именно те, мускулите на гърба, дълбоките коремни мускули и тези туловището поемат големите натоварвания вместо гръбначния стълб. Разбира се, с това не може да се гарантира, че дискова херния няма да се появи, но със сигурност се намалява рискът от появата.

Повече за доц. д-р Манфред Мюлбауер

Унив. доц. д-р Манфред Мюлбауер е опитен неврохирург във Wiener Privatklinik, с повече от 25 години опит в областта на гръбначната хирургия, който успешно извършва дискектомия и други процедури на гръбначния стълб.

Обучение:

Унив. доц. д-р Манфред Мюлбауер завършва Виенския университет и избира неврохирургията за своя специалност. Той завършва специализацията си в същия институт. За обучението си в областта на научните изследвания заминава за Германия, където провежда обучение в областта на хирургията на гръбначния стълб. Той завършва и стипендиантското обучение в областта на микрохирургичните техники за дискова херния.

Автобиография и професионално развитие:

 • 1985 г.:  начало на медицинската кариера в болница Хануш, Виена;
 • 1987 г.: клиника по неврохирургия към Виенския университет;
 • 1992 г.: специалист по неврохирургия, специалист по интензивна медицина;
 • 1994 г.: сертифициране от ECFMG. Престой в чужбина при проф. Юрген Хармс (реконструктивна гръбначна хирургия) и проф. Аксел Пернечка (минимално инвазивна неврохирургия);
 • От 1994 г.:  старши лекар на неврохирургичното отделение в Donauspital.
 • 2002 г.: назначаване за член на управителния съвет на неврохирургичното отделение в Donauspital;
 • Сега: старши неврохирург във Wiener Privatklinik.

Членства и публикации:

 • Постоянен член на Австрийското дружество по неврология;
 • Активен член на ANSS;
 • Постоянен член на Австрийската асоциация по невропатология;
 • Публикувал повече от 40 научни статии, посветени на травмите на гръбначния стълб и техниките за лечение;
 • Участвал е в много международни конференции на тема иновативни техники в неврохирургията;
 • Организирал е много неврохирургични семинари във Wiener Privatklinik.

Клинична сфера на интерес:

 • Гръбначна неврохирургия;
 • Микрохирургия на хернии на междупрешленните дискове и гръбначен канал;
 • Операции на гръбначния стълб, на лумбалния гръбначен стълб и на шията;
 • Стабилизационни операции при гръбначна нестабилност – Комплексни интервенции при гръбначни тумори.
Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik

Представяме ви: Wiener Privatklinik - най-голямата частна болница в Австрия, предоставяща на пациентите си първокласна медицинска грижа.

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

 • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
 • Моля, въведете имейл
 • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
 • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
  Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
  Устойчивост на паролата
 • Въведете паролата си отново.
 • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония