Проф. д-р Серкан Кескин

Проф. д-р Серкан Кескин 01

„Само пероралното или венозно приложение на правилното за болестта лекарство при болния от рак не може да се счита за успех. Тайната се крие в обичта и уважението към човека. Усилието да се вдъхне надежда, както и доверието на самия пациент и неговото семейство, са също неизменна част от успешното лечение.“

Това са думи на екипа на проф. д-р Серкан Кескин – ръководител на Отделението по медицинска онкология в болница Мемориал Шишли, Истанбул.
Именно на това вярване и иновативните методики, които използва проф. д-р Кескин се основават неговият професионален успех и утвърдена позиция като един от най-добрите специалисти по медицинска онкология.

АВТОБИОГРАФИЯ

През 2001г. Проф. д-р Серкан Кескин завършва Медицински факултет към Тракийски университет – Едирне, Турция.
От 2002г. до 2006г. специализира „Вътрешни болести“ и „Медицинска онкология“ в Taksim Hospital, Истанбул.
2006-2009г. работи като лекар по Вътрешни болести в държавна болница Başakşehir, Истанбул.
От 2009 до 2013г. Проф. Кескин преминава тясна специализация по медицинска онкология в Института по онкология в Истанбул.
През 2014 г. е награден с титлата „Професор“, като през 2013г. започва работа в Клиниката по онкология на болница за научно-изследователска дейност OKMEYDANI, Истанбул. Там работи до 2015г., след което заема длъжността Ръководител на Отделението по медицинска онкология в болница „Мемориал Шишли“, Истанбул.
И до днес, Проф. д-р Серкан Кескин заема същата длъжност, където прилага индивидуализирани иновативни терапии за лечение на онкологични заболявания.
Проф. Кескин има 70 научни публикации в международни издания и е член на редица професионални сдружения в Европа, САЩ и Турция.

Медицинска насоченост:

 • Гинекологична онкология
 • Карцином на млечната жлеза
 • Химиотерапия
 • Имунотерапия
 • Таргетна терапия
 • Умни лекарства, с които успешно лекува различни видове първични и вторични карциноми

Лекува още:

 • Остра лимфоцитна левкемия
 • Лечение на метастатични тумори
 • рак на надбъбречната жлеза
 • рак на пикочния мехур
 • болест на Касълман
 • ракови заболявания от вида на Юинг
 • Гестационната трофобластна болест
 • болест на Хочкин
 • лечение на нехочкинов лимфом
 • белодробен карцином
 • лимфоми
 • невробластоми
 • ретинобластом
 • саркома на меките тъкани
 • меланоми
 • ендокринни тумори
 • Макроглобулинемия на Waldenstrom
 • Тумор на Вилмс (Нефробластом)

Какви методи на лечение използва Проф. Кескин в своята практика?

 • Генетично картографиране на рака – иновативен метод, различен от генетичното изследване, подпомагащ избора на правилната индивидуална терапия.
 • Таргетна терапия с т.нар. „УМНИ ЛЕКАРСТВА“
 • Химиотерапия
 • Имунотерапия

Каква е разликата между генетичното тестване и генетичното картографиране на рака?

Генетичното тестване комбинира проучване на фамилната анамнеза с анализ на гените в хромозомите на индивида и изчисляване на вероятността от развитие на дадена болест или наследственото й предаване.
При генетичното картографиране целта е да се избере най – подходящото индивидуално лечение. Основата на изследването не е основана върху изследване на възможността за унаследяване. При генетичното картографиране се взема кръвна проба или проба от тумора, след което се визуализира вътрешността на раковата клетка, както и степента на увреждане. След вземане на пробата, технологичното време до готовност на резултата е около 1 месец. С помощта на генетичното картографиране се избира най-щадящото лечение за пациента, а страничните ефекти се свеждат до минимум, което подпомага силите на организма, нужни за справяне с болестта.

Какво всъщност представляват умните лекарства и по какво се различават от традиционната химиотерапия?

Защо се наричат „Умни лекарства“?

Защото тези лекарства се прицелват само в раковите клетки без да унищожават и засягат здравите. Техният механизъм на действие е свързан с блокиране на сигналите, които стимулират деленето и размножаването на раковите клетки.
Умните лекарства съдържат в себе си малки сферични молекули имат няколко свободни краища, към които могат да бъдат прикрепени други молекули – например насочващ агент, който разпознава раковата клетка и се бори за унищожаването й. Умните лекарства могат да бъдат с малки и големи молекули, като при инвазивните форми на рак се използват малки молекули, които навлизат във вътрешността на туморната клетка и я унищожават.
Умните лекарства са тясно свързани с генетичното картографиране, като информацията от него се използва, за да се прецени дали видът на тумора е показан за прицелна терапия и налична ли е клинично действаща такава.
Нека отбележим, обаче, че не при всеки човек се идентифицира генна мутация и не за всяка такава има подходящо умно лекарство. Ако тестът разпознае генетична мутация, която може да бъде лекувана с „умно лекарство“ се започва лечение при наличие на подходящ медикамент. Обикновено умните лекарства се приемат под формата на таблетки или вливка. През това време е желателно пациентът да бъде наблюдаван от лекуващия лекар, който ще може да прецени как се понася лечението. В случай, че това лекарство все още не е в клинична употреба, съществуват клинични изпитвания с потенциални медикаменти, в които по преценка на лекарите, пациентът може да бъде включен.
Прицелната терапия /лечението с умни лекарства/ може да се комбинира и с останалите видове лечение – стандартна химиотерапия, хирургично лечение или лъчетерапия. Минимизирането на страничните ефекти води и до по-лесното справяне на организма с болестта. Изследвания показват, че процентното съотношение между добра поносимост към удължена преживяемост без прогресия на заболяването е 75% към 11 месеца. Данните са с двойно по-високи стойности от тези при стандартната химиотерапия.

В кои случаи се използват „умни лекарства“?

При хронични форми на левкемия, рак на гърдата, колоректални тумори, рак на главата и шията. Таргетната терапия се използва и при много други видове карцином, но възможността за лечение се определя след съответното картографиране и преценката на лекаря. Например, при заболяването на рак на дебелото черво 1-ви и 2-ри стадий, не се препоръчва постоперативно химио или лъчелечение. Точно в този случай, ако се установи движение на ДНК на туморните клетки в кръвта, трябва да бъде приложено превантивно лечение.

Имунотерапия /биологична терапия/

Имунотерапията е не по-малко добър метод за третиране на онкологични заболявания, но има по-специфично действие от прицелната терапия.
Имунотерапията стимулира собствените клетки в организма да се справят със заболяването като активират определени силни гени с цел потискане на патологично доминиращите. По този начин организмът насочва силите си срещу елиминиране на тумора. Този тип терапия се използва по-често при установена генна мутация, но без разгръщане на заболяване, в по-леки стадии на заболяването или при пациенти, които не са подходящи за друг вид терапия.
Може да бъде приложено и при пациенти в напреднал стадий като има случаи на пълно излекуване от заболяването. Имунотерапията действа по механизъм невъзможен за постигане от останалите видове лечение.
Обикновено се прилага чрез вливания на всеки 2-3 седмици, освен ако лекуващият лекар не коригира спрямо индивидуалното състояние на пациента.

Най-често имунотерапията се използва при рак на пикочния мехур, мозъчни тумори, рак на гърдата, рак на маточната шийка и яйчниците, рак на дебелото черво, на карциноми на бъбреци, черен и бял дроб, левкемия, рак на простатата, лимфоми.

Няма коментари

Съжаляваме, функцията за коментари не е достъпна към момента.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest