Проф. д-р Юджел Караман

Специалист:
репродуктивна медицина
проф. д-р Юджел Караман

АВТОБИОГРАФИЯ

От 1971 до 1978 проф. д-р Караман учи и с отличие завършва Медицински Факултет на Hacettepe University, Анкара.
През 1980г. – 1984г. специализира Обща гинекология в Льовенски католически университет, Белгия, след което работи 7 години в Отделението по гинекология и колоректална хирургия на една от най-добрите Европейски болници по женско здраве – Университетска болница Льовен, Белгия. Освен, големия опит, който натрупва там, проф. д-р Караман има удоволствието да работи с проф. Лекарт и проф. Донез – директор на Асоциацията по безплодие в Белгия.

 • Една година работи в Отделението по гинекологична онкология на  Leeds School of Medicine, Обединено кралство.
 • През 1988 г. започва работа в Gata Medical University  – Анкара, Турция, като в същото време практикува и Льовенски Католически университет, Брюксел – този път в Отделението по гинекологична хирургия и ин витро.
 • От 2000 до 2007 г. работи като началник отделение по ендоскопска хирургия и IVF в EDITH CAVELL HOSPITAL & HOSPITAL FRANÇAIS – REINE ELISABETH – Брюксел, Белгия, което продължава до 2015г.
 • Паралелно с това, през 2008г. създава своята клиника за женско здраве BRUKSEL IVF & WOMEN’S HEALTH CENTER в Истанбул, Турция, където практикува и до днес.
 • Зад гърба си проф. д-р Караман има множество публикации и презентации. Провежда множество курсове и обучения. През годините написва и издава 5 медицински книги, свързани с женското здраве и гинекологията.
 • Проф. д-р Караман е участвал в първите изследвания за ин витро оплождания в Света и е известен като първият специалист, извършващ лазерна лапароскопия в Турция.
  За стажа си до момента, той е извършил над 30 000 лапароскопски и хистероскопски операции, довели до щастлив резултат за семействата, в очакване на своето дете.

ОБЛАСТИ НА ПРОФЕСИОНАЛЕН ИНТЕРЕС:

 • лапароскопска хирургия
 • хистероскопска лазерна хирургия
 • IVF
 • безплодие
 • репродуктивна ендокринология.

КАКВИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ИЗПОЛЗВА?

За борба с мъжкото безплодие:
 • ROSI – техника – иновативна техника, използвана за лечение на азооспермия.
 • Spermchip (сперматозоиден микрочип)
 • Micro Tese – (Микродисекция – извличане на сперматозоиди от тестисите)
 • Система Mioxsys – новаторски метод за оценка на оксидативния стрес и мъжкото безплодие.
 • ICSI – Микроинжекция
Иновации в IVF процедурите:
 • Вътрематочна стимулация
 • Асистирано излюпване
 • MitoScore
 • IMSI
 • Предимплантационна генетична диагностика (PGD)
Други:
 • Третиране на ендометриоза с Лазерна CO2 лапароскопия. С какво се различава от електрохирургията и стандартните лапароскопски операции?
 • Хистероскопия – диагностика и лечение на различни маточни състояния
проф. д-р Юджел Караман 001
проф. д-р Юджел Караман 002

За ROSI- техника

Както вече споменахме, азооспермията представлява липса на сперматозоиди в еякулата, което е сред основните причини за безплодие при мъжете. Днес и за тези мъже има надежда, която се нарича ROSI техника.

Преди да разберем как работи техниката, нека първо споменем фазите на възпроизвеждане на сперматозоидите.

Процесът продължава около 90 дни, като първата клетка, която се формира е сперматогоний. Тя образува сперматоцити, които всъщност са носители на пълен комплекс от гените на индивида. Сперматоцитите претърпяват делене, което редуцира наполовина гените и превръща сперматоцита в сперматида.
По вътрешната страна на тестисите има клетки, наречени Стероли, които се явяват стволови клетки на сперматозоидите. Почти готовите сперматозоиди „заравят глава“ в клетките Стероли, които имат запаси от хранителни вещества и хормони. Там бъдещите сперматозоиди биват отглеждани, докато не се развие опашката им и не бъдат изтласкани на повърхността на клетката Стероли, за да поемат на път към каналчето, и да оплодят яйцеклетката.

Как работи ROSI?

При мъжете с азооспермия развитието спира на ниво „заравяне“ в „клетката-майка“.
В този случай се използва техниката microTESE, чрез която се взема Стероли клетката с надеждата в нея да бъде открит генетичен материал.
В половината от случаите при пациентите с азооспермия, обаче, не се откриват зрели сперматозоиди. Тук идва ролята на ROSI (round spermatid injection) техниката. Когато не се открива зрял сперматозоид в тестиса, чрез същият метод – microТESE (Microsurgical testicular sperm extraction) се взема материал от тестикуларната тъкан, в който се откриват недоразвити клетки – предшественици на сперматозоидите. След имплантирането на потенциалния сперматозоид в яйцеклетката, към нея се подават регулирани електрически импулси от специални електрофузионни устройства. Това увеличава скоростта на оплождане чрез ROSI.

Малко за Лазерната лапароскопия:

Какво се използваше до момента?
 • Стандартните операции, насочени към лечение на гинекологични и онко-гинекологични заболявания използваха моно и биполярни инструменти, при които протичащия ток „опича“ третираната тъкан и тя бива унищожена. Изгарянето става на дълбочина минимум 2 сантиметра и процесът не може да бъде ограничен единствено в патологичната зона.
 • По-щадящият хирургически метод е Лапароскопията. Достъпът при тази операция е минимално инвазивен и се травмира малка площ, което предполага и по-малко следоперативни сраствания. Но що се отнася до лапароскопска операция в гинекологията, има на пръв поглед малък недостатък, който всъщност е важен при жени, които все още нямат дете. По време на операцията се случа надраскване на обвивката на третирания орган, което в почти 100% от случаите предизвиква кървене, а кръвоспирането е затруднено поради големият брой кръвоносни съдове – особено в областта на матката. Този недостатък играе много важна роля по отношение на намаляването на яйчниковия резерв, което е водещ момент при бъдещ опит за забременяване.
Най – добрият начин – ЛАЗЕРНА ЛАПАРОСКОПИЯ.

Проф. д-р Караман се слави с педантичност и огромна прецизност. Не случайно, въпреки сложността на метода, той избира да лекува своите пациентки с помощта на Лапароскопия с CO2 лазер.
Към лапароскопа се монтира лазерно устройство. То произвежда лазерни лъчи като тяхната посока се контролира от специални огледала в лазерното рамо и се проектира върху желания орган. Поради големия интензитет на лъча, обработваните клетки и „експлодират“ и се разрушават мигновено. Не съществува засягане на съседни клетки. Апаратът е скачен с монитор с голяма резолюция, което позволява добър контрол по време на операцията, както и настройване на параметрите от оператора. Дължината на вълната на лазерния лъч се настройва индивидуално спрямо случая на пациента и третираната тъкан. Освен това, преди започване на операцията, апаратът позволява първично проектиране на разреза (маркиране) и последващо прецизно прорязване.
Чрез тази техника могат да бъдат извършени както прости операции, така и премахване на миома, хистеректомия, ендометриозни кисти в яйчниците и т.н. само през 2-3 малки отвора с размер около 0,5см.
Най – големите ползи за жени, планиращи да бъдат майки са: липсата на кървене, риск от сраствания, сведен до МИНИМУМ, и категорично запазване на яйчниковия резерв.

Пациентите възвръщат нормалния си ритъм на живот много по-бързо, тъй като коремната стена не е травмирана. Болничният престой е около 1-2 дни, а общото състояние е почти непокътнато.

Работни направления:
Гинекология
Инвитро
Част от екипа на:
Няма коментари

Съжаляваме, но формулярът за коментари е затворен в момента.

*
Имейл*
ГГГГ с наклонена черта ММ с наклонена черта ДД
Hidden
Пуснете файлове тук или
Приети типове файлове: jpg, pdf, Максимален размер на файла: 2 MB, Максимален брой файлове: Максимален брой файлове: 3.

  Офисите ни в страната:

  Централен офис София:

  ул. Генерал Иван Колев, 33 В
  България, София
  +359 878 500 940
  +359 879 977 402

  Офис Бургас:

  ул. Иван Вазов 75
  България, Бургас 8000
  +359 877 500 163

  Офис В. Търново:

  бул. България 8
  България, Велико Търново
  +359 879 007 420

  Офис Пловдив:

  бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
  България, Пловдив
  +359 878 500 810

  Офис Велинград:

  бул. Съединение 83
  България, Велинград
  +359 878 500 720

  Запишете го в Pinterest

  Акции
  Споделете това