Астигматизъм – диагностика и лечение - превю

Астигматизъм се нарича състоянието, при което формата на роговицата на окото е променена в продълговата, а не е нормалната сферична форма. Тази нарушена форма фокусира отразените от предметите лъчи не върху една, а върху две точки в зеницата и образът, който човек вижда става размазан.

Астигматизмът е често срещан дефект, който предразполага към късогледство или далекогледство, или често е налице заедно с тях.

Астигматизмът най-често е вроден, но може да се получи и след операция на окото, в резултат от Кератоконус или от увреждане на окото, от рана или инфекция. Различават се два основни вида: правилен и неправилен. Първият е по-често срещан. При него кривината на роговицата е по-голяма в една посока. При неправилния, може да бъде извита в няколко посоки, или с по-голяма кривина надолу.

Симптоми

Симптомите, при които трябва да помислим за наличие на астигматизъм са: замъглено зрение на близо и далече, затруднено виждане на детайли и форми на предмети, неясно периферно зрение. В зависимост от степента на астигматизма, когато той е малък, може да не предизвиква нарушено зрение и да няма нужда от корекция.

Диагноза

Диагнозата Астигматизъм се поставя с рутинен очен преглед, като се започне с тест за зрителна острота, при който се четат букви с намаляващ се размер. След това се преминава към тест с кератометър – той открива кривината на роговицата и как тя фокусира светлината. Ако е необходимо се прави и цветна карта на окото с корнеален топограф.

Когато зрението е силно засегнато от астигматизма и причинява напрежение, главоболие и голяма умора на очите, необходимо е то да се коригира.

Лечение

Лечението на астигматизма включва два метода:

  • Носене на корекционни лещи – посредством очила или контактни лещи. С тях светлинните лъчи се фокусират на правилното място, коригират кривината на роговицата.

Съвременната медицина предлага трайно решение за хората страдащи от астигматизъм:

  • Лазерна операция – с лазер се променя формата на роговицата. Това е изключително ефективна и бърза процедура в рамките на 20-30 мин. При лазерната операция е на лице бързо възстановяване и връщане към ежедневните дейности, без неудобството от необходимостта да се носят очила или лещи.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420