Захар и рак: Влияе ли консумацията на захар върху образуването на ракови клетки в организма?

Може би сте чували, че „захарта храни раковите клетки“, подхранвайки техния бърз растеж. Или пък, че спирането на захарта от хранителния ни режим може да изтощи или да стимулира растежа на рака.

Въпросът тук е има ли истина в тези твърдения?

Често повтарящото се твърдение, че захарта храни раковите клетки е вярно, но в много строг смисъл – и да, това може да изглежда страшно, но разбира се, това не е цялата истина.

Реално клетките имат нужда от храна и я приемат във вид на енергия, която им се доставя от захарта. Така наред с нормално функциониращите клетки, повечето от постъпилата захар в организма се усвоява от раковите клетки.

Най-простите форми на захар са едномолекулни захари, като глюкоза и фруктоза. Те могат да се комбинират, за да образуват по-сложни захари като трапезна захар (захароза).

Всички въглехидрати също са захари, което означава, че храни, които не бихте считали за сладки – като картофи, макаронени изделия и зърнени храни – в крайна сметка се разграждат до прости захари в тялото.

Това е и зрънцето истина в основата на тревогата около зависимостта между захарта и рака – да, захарта храни раковите клетки, а тялото ни не може да диктува към кои клетки да изпраща енергия и към кои не.

Какво се случва, ако премахнем приема на захар изцяло?

„Спирането на захарта да стигне до раковите клетки би означавало, че здравите клетки на вашето тяло също ще имат недостиг на енергия и „глад“ за необходимата захар“, това казва изпълнителният директор на Съвета за борба с рака в Австралия, професор Санхия Аранда.

„Мисля, че това би ви накарало да отслабнете и би направило имунната ви система по-малко ефективна и по-вероятно ракът да прогресира.

Нещо повече – телата ни са умни – те имат други начини за получаване на глюкоза. Дори и да опитате да спрете захарта, тялото просто ще преобразува запасите от мазнини и протеини в глюкоза.”

Как растат раковите клетки?

Докато захарта захранва рака, истинската картина как растат раковите клетки е „много по-сложна“, казва биологът от Университета на Нов Южен Уелс, д-р Дарън Сондърс.

Той казва, че има сериозни доказателства, за това че някои ракови клетки също се хранят с аминокиселини (градивни елементи на протеини) или липиди (вещества, включително мазнини и масла).

Тези източници се използват като метаболитно гориво за захранване на необходимите процеси в клетката и като суровина за изграждане на нови клетки, по същия начин може да се използва захарта. Но те имат и второстепенно предназначение – да помогнат на раковите клетки да се защитят от химическо увреждане. Това е сложна картина – различни видове ракови клетки, използват различни източници на гориво в различно време. Това се отразява на посоката на диагностициране и лечение, казва д-р Сондърс.

„Ние търсим все повече разлики в отделните видове рак между пациентите, вместо да се опитваме да се отнасяме към всички еднакво и да ги лекуваме по един и същи начин.“

Консумацията на твърде много захар все още е лошо, нали?

Прекомерното консумиране на захар може да доведе до цял куп здравословни проблеми, включително по-голям риск от развитие на злокачествените заболявания.

Точно както мазнините, могат да се преобразуват в захар, когато е необходимо, може да се случи и обратното – захарта се съхранява като мазнина, когато тялото не я изка.

 „Преценихме, че малко над 3 на сто от общия брой на диагностицираните в Австралия ракови заболявания са свързани със затлъстяване или с наднормено тегло“, казва тя.

Макар ограничаването на приема на захар да не изтощава раковите клетки, това може да помогне за намаляване на риска от развитие на някои видове, казва професор Аранда.

„Всъщност захарта не е злото, а обемът, в който се яде и връзката със затлъстяването.“

Д-р Сондърс е съгласен с твърдението и потвърждава:
„Консумацията на твърде много захар е предполагащ фактор за вредните наднормени килограми, но не може на база това да минем в другата крайност и да кажем – Спрете да ядете захар, за да гладува тумора!“, казва той.

„Това наистина се свежда до индивидуална основа. Невъзможно е да се направи твърдение важащо за всички едновременно.“

Какъв е пътят напред?

Елиминирането на захарта от храненето няма да ви помогне, защото ще лишите и другите клетки от ценен източник на енергия.

Но какво ще стане, ако раковите клетки могат селективно да гладуват от глюкоза? Това е нарастващ фокус на изследванията за онколозите в световен мащаб.

През 2015 г. изследвания, публикувани в списанието Nature Communications, установяват свръхпроизводството на определен протеин – PARP14. Той позволява на раковите клетки да ускорят растежа си чрез консумация на глюкоза. Намаляването на нивата на този протеин в клетките ги изтощава от глад и ги убива.

„Има няколко различни начина за подход към него, но всички те обикновено се основават или на блокиране на начините, по които клетките могат да получат достъп до горивото, или на начина, по който те могат да използват горивото и да го превърнат в други неща, които им трябват, за да растат.“ казва д-р Сондърс.

И подчертава, че не е толкова просто, колкото да се изключи само доставката на захар към раковите клетки.

„Има някои ракови клетки, които можете да убиете, като блокирате снабдяването им със захар, а други можете да убиете, като блокирате тяхното снабдяване с липиди, трети пък като блокирате снабдяването им с аминокиселини.

Не можем да спрем да се храним и да живеем, попаднали в капана на страха. Разчитаме на нови революционни открития, които ще спасят хората от страшната диагноза.“

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420