Синдром на Ашерман – знаем ли достатъчно за гинекологичните заболявания?

Какво представлява синдромът на Ашерман?

Синдромът на Ашерман е гинекологично състояние, характеризиращо се с промени в менструалния цикъл. Пациентките изпитват намален менструален поток, засилени спазми и болки в корема, евентуално прекратяване на менструалният цикъл (аменорея) и в много случаи безплодие. Най-често тези симптоми са резултат от силно възпаление на лигавицата на матката (ендометриоза), което се причинява от развитието на съединителна тъкан, която сраства  стените на матката една с друга, като по този начин намаляват обема на маточната кухина (вътрематочни сраствания и синехии). Тази съединителна тъкан се нарича – адхезиия и може да бъде с различна плътност. Обикновено не е кръвоснабдена и по медицински стандарт бива класифицирана в различни степени на тежест от 1 до 4ри, като последната степен е най-тежката патология – слепени маточни стени и запушени отвори на маточни тръби.

Ендометриалните белези и вътрематочни сраствания могат да се появят често и в резултат на хирургично изстъргване или почистване на тъкан от маточната стена (дилатация и кюретаж), инфекции на ендометриума (например, туберкулоза) или други фактори.

Вътрематочната хирургия за отстраняване на фиброми или корекция на структурни дефекти, както и използването на IUD устройства за контрол на раждаемостта също могат да доведат до безплодие, породено този проблем.

Ендометриозата, причинена от туберкулозна инфекция, както и други инфекциозни заболявания, също могат да бъдат причини за синдрома на Ашерман.

Признаци и симптоми на синдромът на Ашерман

При повечето пациентки със синдром на Ашерман се наблюдават редки или липсващ менструален кръвоток със значителна болка. Това може да възникне в резултат на запушване на шийката на матката, заради сраствания. Повтарящите се спонтанни аборти и / или безплодие също могат да бъдат признаци на този синдром.

Диагноза

Синдромът на Ашерман е сравнително лесен за диагностициране. Провежда се образно изследване на матката с малка тръбичка, поставена в шийката на матката, за да бъде диагностицирано заболяването. Въпреки това много лекари, за да спестят време, използват малък катетър поставен в матката, което пречи за адекватното диагностициране. Златният стандарт за диагностика на синдрома на Ашерман е използването на хистероскоп, който директно изобразява вътрешността на матката.

Стандартни терапии за лечение

На този етап от опознаването на този проблем, няма установен единен подход за лечение. Действа се индивидуално, спрямо етапа в който е на влезнало заболяването, като се използват следните методи:

  • Хирургично отстраняване чрез хистероскопия, често в комбинация с лапароскопия;
  • Поставяне на медицински балон в кухината на матката, който предотвратява образуването на адхезии;
  • Антибиотично лечение, придружено с противовъзпалителни средства;
  • Естрогенова терапия;
  • Физиотерапия;

При навременно диагностициране и проведено правилно лечение на Ашерман синдром, прогностиката за забременяване и успешно износване на плода е напълно възможно. Специалистите съветват жените да не се притесняват и при първи симптоми да потърсят лекарска намеса.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420