Синдром на неспокойните крака - Знаем ли достатъчно за това неврологично заболяване? - превю

Синдромът на неспокойните крака (RLS – Restless legs syndrome, познат още като болест на Willis-Ekbom (Уилис-Екбом)) е неврологично разстройство, характеризиращо се със силен, почти неудържим порив да движите краката си, когато сте будни.

Симптоми:

Симптомите обикновено са по-лоши, когато почивате, особено когато седите или лежите. Синдромът на неспокойните крака е неврологично заболяване, определен като сензомоторно състояние, тъй като включва нерви, които предават усещания и командват мускулите, за да се движат.

Докладваните проявления, които могат да се появят дълбоко в краката, са описани като пълзящи, дърпащи, пулсиращи, болки или сърбежи. Това са повтарящите се описания, но страдащите от синдрома винаги допринасят с нови и нови проявления на заболяването.

Симптомите при „синдром на неспокойните крака“ могат да варират по степен на сила и имат спорадичен характер – редуват се периоди на обостряне и на затихване. Изследователите подозират, че „синдром на неспокойните крака“ може да бъде причинен от дисбаланс в допамина (хормон в мозъка, използван за контрол на движението на мускулите), но причината не е известна до момента.

Диагностициране на синдрома на неспокойните крака:

Синдромът на неспокойните крака може да бъде причинена от такива основни медицински състояния като:

 • периферна невропатия (увреждане на нервите в ръцете и краката, поради заболявания като диабет)
 • недостиг на желязо
 • разширени вени
 • проблеми с щитовидната жлеза
 • или бъбречна недостатъчност

В тази връзка, следва пациентът да бъде разпитан за своята медицинска история и да опише симптомите си, за да се определи каква е причината за синдрома на неспокойните крака.

Ето някои от критериите за откриване на синдрома на неспокойните крака:

 • Почти неустоим порив за раздвижване на краката
 • Неприятно усещане за изтръпване или пълзене в мускулите на краката
 • Симптоми, които се определят като по-лоши през нощта и отсъстват през деня
 • Частично или временно облекчаване на състоянието от дейности като ходене или разтягане

Проучвания показват, че заболяването засяга около 10% от населението, като се наблюдава както в детска, така и в по-зряла възраст. Когато синдромът се прояви при хора в зряла възраст, които имат и съпътстващи заболявания, то обикновено протичането на заболяването е с по-голяма тежест, а основните симптоми са с по-голяма продължителност.

Рискови фактор:

Специалисти вярват, че синдрома на неспокойните крака се предава на генетичен принцип в поколенията. Други рискови фактори са стрес и преумора, желязодефицитна анемия и периферна невропатия, както и употреба на някои лекарства.

Лечението на синдрома на неспокойните крака трябва да започне едва след отстраняване на други възможни медицински причини. Ако заболяването е причинено от лечимо медицинско състояние, симптомите могат да изчезнат след отстраняване на основната причина.

Възможности за лечение на синдром на неспокойни крака:

Не е открито средство за лечение на заболяването, което да е общовалидно за всеки един пациент. Общи облекчаващи терапии са:

 • гореща вана
 • масаж
 • обезболяващи
 • редовни упражнения
 • елиминиране на кофеин и тютюн
 • медитация и йога

Когато тези методи не осигуряват адекватно облекчение, може да се пристъпи към назначаване на определена медикаментозна терапия. Тъй като всеки реагира на лекарствата по различен начин, може да се наложи да се опита с няколко различни лекарства, преди да бъдат идентифицирани тези, които работят най-добре при вас.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420