Извънматочна бременност – видове и причини - превю

Знаете ли, че всяка бременност започва извън матката. При нормална бременност, отделената от яйчника яйцеклетка навлиза в маточните тръби, опложда се и се придвижва до кухината на матката, където се имплантира в ендометриума.

Когато този процес се наруши и оплодената яйцеклетка започне да се развива на нетипично място, извън кухината на матката, говорим за Извънматочна бременност.

Видове извънматочна бременност:

Извънматочната бременност се разделя на 4 основни вида, в зависимост от мястото, на което се имплантира оплодената яйцеклетка. Ето кои са четирите вида:

 • Тубарна бременност – тя е най-често срещана, около 95-97%. Нарича се така, защото оплодената яйцеклетка се развива в маточната тръба. В самото начало, жената е в добро общо състояние, има признаци на бременност, но също така е на лице и коликообразна болка, ниско долу в корема, поради това че тръбата се разтяга. Матката може да е с по-малки размери по време на цялата бременност; няма кървене.
 • Овариална бременност – тя е рядка, до 3% от случаите на извънматочна бременност. При нея яйцеклетката се опложда и започва да се развива в яйчника. При овариалната бременност, заедно с коремната болка се наблюдава и слабо зацапващо кръвотечение, и също така е на лице влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, гадене, главоболие.
 • Абдоминална бременност – още по-рядко срещана, 1-2%. При нея оплодената яйцеклетка се имплантира в коремната кухина – върху перитонеума, върху матката, оментума. Абдоминалната бременност може да е първична или вторична.
  При първичната абдоминалната бременност, оплодената яйцеклетка започва развитието си направо в коремната кухина.
  При вторичната абдоминалната бременност – оплодената яйцеклетка се развива в маточната тръба, предизвика разкъсването и, и попада в коремната кухина. Симптомите също са гадене, повръщане, болка в корема, която не е остра. Възможно е също да има и кървене.
 • Цервикална бременност – тя е най-рядко срещаната извънматочна бременност – 0,1% от случаите. При нея оплодената яйцеклетка се имплантира и започва развитието си в лигавицата на маточната шийка. При цервикалната извънматочна бременност има кръвотечения, но без болков синдром.

Причини за развитие на извънматочна бременност:

Причините за развитие на извънматочна бременност са разнообразни по характер. Основните са:

 • Прекарани инфекции и възпалителни заболявания на маточните тръби, или органите на малкия таз, което води до срастване и деформация и пречи на нормалното придвижване на оплодената яйцеклетка.
 • Предпазване от бременност с вътрематочни средства – те са много ефективни, но ако настъпи бременност, много често е извънматочна.
 • Ендометриоза – когато вътрешния слой на матката се намира върху органи на малкия таз.
 • Тумори на органите в малкия таз.
 • Минали хирургични интервенции в областта на малкия таз.
 • Вродени деформации на репродуктивните органи.
 • Предишна извънматочна бременност.
 • Хормонални нарушения – когато нивата на естрогена и прогестерона са високи, това води до по-бавно придвижване на оплодената яйцеклетка.
 • С напредване на възрастта /след 35г.в./ риска от извънматочна бременност се увеличава.

Диагностициране на извънматочната бременност:

Диагностицирането на извънматочната бременност е важно да се направи възможно най-рано, поради опасност от усложнения, застрашаващи живота на жената. При съмнение за бременност и наличие на гореизброените рискови фактори, потърсете специализирана помощ. Извънматочната бременност може да се бърка със състояния, които имат същите симптоми, а именно това са: нормална бременност, остро възпаление на маточните тръби, застрашаващ маточен аборт, остър апендицит.

Диагнозата извънматочна бременност се поставя, като се започва с подробна анамнеза на жената за липсваща менструация и придружаващи оплаквания. Прави се тест за бременност и тест за човешки хорионгонадотропен хормон (ЧХГ), като при извънматочна бременност, този хормон се повишава по-бавно. Извършва се клиничен и ехографски преглед на жената и ако все още диагнозата е неясна, пристъпва се към лапароскопия, с която се оглежда отвътре коремната кухина.

Лечение:

Лечението на извънматочната бременност е в зависимост от състоянието на пациентката и на мястото, на което се е имплантирала оплодената яйцеклетка.

При ранно диагностициране, лечението може да е медикаментозно. Използва се медикамента Метотрексат, като той се инжектира в ембриона и го разрушава. С използването на Метотрексат освен, че се запазва маточната тръба, риска от следваща извънматочна бременност е по-малък. Освен медикаментозно, лечението на извънматочната бременност е оперативно. Лапароскопията от диагностична може да прерасне в лечебна за премахване на плодния сак и възстановяване на маточната тръба, ако е нарушена целостта й. При абдоминалната извънматочна бременност се прави лапаротомия, а при цервикалната – хистеректомия.

Диагнозата извънматочна бременност не е нещо безобидно, но в същото време, появата и не означава, че жената няма да може да има нормална бременност след това. От голямо значение е ранното диагностициране и лечение.

За предпазване от извънматочна бременност е необходимо провеждане на редовни профилактични прегледи и изследвания, своевременно лечение на възпалителни процеси и болести, предавани по полов път, намаляване на рисковите фактори.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420