Енуреза – „нощно напикаване“

Енурезата, по-известна като “нощно напикаване” е най-често срещаният вид разстройство в детската урология. Съществува и дневна енуреза. Някои деца имат само нощна енуреза, но някои страдат и от двете. Тъй като енурезата може да бъде спорадична или не, видът й може да бъде диагностициран едва, когато детето навърши 5 или повече години.

Енуреза - "нощно напикаване" 001

Видове:

Енурезата може да бъде първична и вторична.

 • Първичната енуреза е най-често срещания тип. Тя се среща при бебетата, които нямат контрол над тонуса на пикочните пътища.
 • Вторичната енуреза се развива най-малко 6 месеца или дори няколко години след като детето вече трябва да може да контролира пикочния си мехур.

При децата с нормален контрол над пикочния мехур, нервните окончания в стената на пикочния мехур изпращат съобщение до мозъка, когато мехурът е пълен, а мозъкът, от своя страна, изпраща импулс за въздържание към пикочния мехур, за да не настъпи автоматично изпразване преди да се посети тоалетна.

Децата с енуреза имат проблем именно в импулса за въздържание.

Диагностициране:

В основата на диагностицирането на енурезата при децата са снетата анамнеза за редовно повтарящо се намокряне в леглото или неволно изпускане на урина поне два пъти седмично в продължение на около три месеца.

Фактори:

Едни от най-честите фактори, отговорни за развитието на енурезата са:

 • Хормонални проблеми – например, антидиуретичния хормон (ADH). Производството му кара организма да отделя по-малко урина през нощта, но някои деца не произвеждат достатъчно от него, което компрометира потискането на производство на урина.
 • малък размер на пикочния мехур
 • хронични инфекции на пикочните пътища
 • силен стрес
 • свръхактивни мускули на тазовото дъно
 • забавяне в развитието на детето, което пречи обучаването в битовите навици
 • тревожни разстройства

Вторична енуреза може да бъде в следствие на:

 • диабет
 • аномалии на пикочните пътища
 • злокачествени образувания на пикочните пътища и в областта
 • сънна апнея

Съществува и влиянието на наследствения фактор в семейството, особено предавано от страна на бащата.

Много често енурезата се случва при дълбоко спящи деца, които не се събуждат от позив за уриниране и не усещат напълнения пикочен мехур.

Енуреза - "нощно напикаване" 002

Каква е честотата на случаите с енуреза?

Проучвания показват, че около 7% от момчетата и около 3% от момичетата на 5-годишна възраст страдат от енуреза. При 10 годишните деца, процентите спадат до 3% / 2%.

Повечето деца надрастват енурезата докато достигнат тийнейджърска възраст. Енурезата се случва и при хора на 18-годишна възраст, но процентът е около 1%.

Лечение:

В случай, че енурезата се дължи на заболяване, се третира първичната диагноза, като се използват допълнителни поведенчески прийоми за контрол над пикочния мехур.

В случай, че няма открит медицински проблем, който да предизвиква енуреза, се прибягва до активна работа, свързана с поведенческа терапия.

В този подход е много важно да участват родителите.

Основните принципи, които трябва да се следят са:

 • Какво се консумира (храна и течности) преди сън. Количеството на течности преди сън трябва да се намали и посещаване на тоалетната точно преди лягане в леглото за сън.
 • Да не се използват храни и напитки, дразнещи пикочния мехур – чай, шоколад, газирани напитки.
 • При тийнейджърите с енуреза се препоръчват аларми за нощна енуреза. Съществуват сензорни аларми, които се активират в леглото щом усетят дори малко количество влага. По този начин се избягва цялостното уриниране в леглото, а мозъкът се тренира да се включва щом има позив.

Медикаментозно лечение:

Използват се антихолинервгични препарати, които могат да успокоят свръхактивните мускули на пикочния мехур.

Десмопресин ацетат е известен и все по-използван метод за регулиране нивата на Антидиуретичния хормон, за който споменахме по-горе. След лабораторно изследване на хормона, лекуващият лекар може да назначи приема на десмопресин ацетат.

Понякога се налага оперативно лечение в случаите, когато енурезата се дължи на установен медицински проблем.

Една от извършваните процедури е стимулиране на сакралния нерв. Имплантира се малко устройство, което изпраща сигнали до мускулите на пикочния мехур и елиминира излишните контракции.

Друг метод за справяне с проблема при твърде малък размер на пикочния мехур е Цистопластиката. В пикочния мехур се поставя малка пластика, взета от участък на чревния мускул. По този начин пикочният мехур става стабилен и се увеличават контрола и капацитета на мехура. Следователно, случаите на нощна енуреза намаляват значително.

Детрузорната миектомия е още един оперативен начин за лечение на енуреза. Детрузорите (мускулите на пикочния мехур) контролират контракциите на пикочния мехур. При тази процедура биват елиминирани някои от тези мускули, което помага за намаляване на контракциите.

В случай на гинекологични проблеми при момиченцата, при които женските органи са изместени извън правилната си позиция, се получава притискане на пикочния мехур, което би могло да бъде причина за енуреза. В този случай се прави пластика, с която женските органи се връщат в правилна позиция и се избягва притискането на пикочния мехур.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

По направление:
Към болница:
Няма коментари

Публикувайте коментар

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

бул. Съединение 83
България, Велинград
+359 878 500 720

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това