Важността на ендоскопския подход при заболявания на панкреаса

Специалистът по гастроентерология и вътрешни болести проф. Салих Боа, обяснява жизненоважната роля и значението на ендоскопския подход в ранната диагностика и лечение на панкреатичните заболявания.

Панкреасът е орган, който има две важни функции, играейки критична роля в храносмилането и регулирането на кръвната захар. Екзокринната функция е отговорна за производството на храносмилателни ензими и секретирането им в червата. Ендокринната функция контролира кръвната захар, като произвежда инсулиновия хормон. Но за съжаление заболяванията на панкреаса често се диагностицират късно, което е вредно за здравето на пациентите. Ето защо ранната диагностика на база ендоскопския подход и лечение на заболяванията на панкреаса е от голямо значение.

Какво представляват панкреатичните заболявания?

Болестите на панкреаса обикновено се разделят на две основни групи: остър и хроничен панкреатит и рак на панкреаса. Остър панкреатит може да предизвика внезапна поява на силна коремна болка, гадене и повръщане. Хроничният панкреатит е по-малко тежък, но може да причини продължителна коремна болка и храносмилателни проблеми. Въпреки че ракът на панкреаса е свързан с рискови фактори като напреднала възраст, тютюнопушене, пол и хроничен панкреатит, той може да възникне без никакъв стимул.

ендоскопски подход

Силата на ранната диагностика и ендоскопския подход: Ендоскопска ултразвукова диагностика (EUS)

Един от най-ефективните методи за ранна диагностика на заболяванията на панкреаса е ендоскопска ултразвукова диагностика или съкратено EUS. EUS е технология, която помага да се изследват в детайли органите на храносмилателния тракт и околните тъкани. Поради анатомичното местоположение на панкреаса, други образни техники като компютърна томография и ЯМР не винаги могат да предоставят толкова подробна информация, колкото EUS.

С EUS, панкреасната тъкан може лесно да бъде изследвана от стомаха и кисти или рак в ранен стадий, които могат да се образуват в панкреаса, така те могат лесно да бъдат идентифицирани. В допълнение, биопсии могат да бъдат взети от тези области с EUS за поставяне на точна диагноза. Това позволява на пациентите да започнат лечение на ранен етап.

Метод на ретроградна холангиопанкреатография (ERCP) при лечение

Ако камъните в жлъчката са една от основните причини за остър панкреатит, те могат да бъдат отстранени чрез ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография (ERCP).

ERCP е процедура, която комбинира ендоскопия на горната част на стомашно-чревния тракт и рентгенова снимка. ERCP се използва за диагностициране и лечение на проблеми на жлъчните пътища и панкреатичния канал.

ERCP е високоефективен метод за проблеми като заболявания на жлъчните пътища, проблеми с панкреасните канали, рак на жлъчните пътища и жлъчна обструкция. Тази процедура предлага обещаващи резултати за пациентите и значително допринася за премахване на здравословни проблеми.

Проф. д-р Салих Боа

Проф. д-р Салих Боа

Проф. д-р Салих Боа завършва медицинския факултет на един от най-престижните университети в Турция - „Хаджеттепе“, Анкара през 2004 година. Специализира Вътрешни болести в медицинския факултет на Университет „Башкент“ от 2004 до 2010 година.
Гастроентерология - превю

Гастроентерология

Гастроентерологията е дял от медицината, който се занимава с диагностиката, изследването и лечението на заболявания на коремните органи при човека.

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония