Ендометриоза – знаем ли достатъчно за това кои са симптомите и признаците при ендометриоза? А, как се диагностицира?

Ендометриозата представлява едно от най-честите гинекологични заболявания, което засяга между 5 и 10% от жените в репродуктивна възраст. Състояние, при което съединителна ендометриална тъкан (подобна на лигавицата на матката) се открива извън нея, най-често в други органи в областта на таза, причинявайки хронично възпаление и сраствания, което може да доведе до разнообразни симптоми, най-сериозните от които са силни болки и безплодие.

Най-често ендометриозата се среща в тръбите, яйчниците, външната страна на матката, но може да се разпространи, макар и по-рядко и по черва, пикочния мехур, дори извън коремната кухина.

Вярно е, че болестта е сериозна и създава проблеми и дискомфорт, но трябва да се знае, че тя се контролира доста успешно и не всяка ендометриоза води до проблем със зачеването. Важното е да се познават нейните симптоми, навреме да се постави диагнозата и да се провежда адекватно лечение от специалист.

Симптоми и признаци на ендометриоза

Симптомите са строго индивидуални и изцяло зависят от местата, по които се разпространяват лезиите с ендометриални клетки. Въпреки това най-разпространените и най-сигурно свързани с ендометриоза са следните симптоми и признаци:

  • дълга менструация (над 7 дена) или нередовен цикъл
  • силно течение
  • проблеми с червата и пикочните пътища, включително болки при уриниране, често желание за уриниране, диария или запек
  • гадене или повръщане
  • болка при сексуален акт
  • безплодие
  • след по-дълго време може да се получат сраствания на засегнатите органи, които да доведат до още симптоми, включително болка при определени движения и пози

Много жени с ендометриоза страдат също така от алергии и инфекции, фибромиалгия, цистит, аденомиоза, заболяване на щитовидната жлеза, болест на Крон, лупус, множествена склероза и други автоимунни заболявания. Освен множеството силни и сериозни симптоми, ендометриоза може да се развива и без симптоми. В такива случаи се открива при операция за нещо друго или едва след като се формира киста.

Диагностициране на ендометриоза

Има много ехографски маркери, които помагат да се открие типичната характеристика на ендометриозата, когато тя е разположена в яйчниците. Ехографът може да помогне, когато огнищата са разположени в пикочния мехур, както и в ректовагиналното пространство.

„Скритите места“ в които тя се развива са предподставка да не бъде диагностицирана с години.

Ако симптомите са сериозни и има съмнение за ендометриоза се извършва лапароскопско оглеждане и взимане на проба (биопсия), след което диагнозата да се потвърди с патологично изследване на взетия материал. По време на лапароскопията може да се оцени сериозността на заболяването по разпространението и локализацията на ендометриалните лезии, както и засягането на отделните органи.

Как ендометриозата пречи на забременяването?

За съжаление, с нарастването си ендометриозата може да наруши яйчниковата функция или да увреди маточните тръби и по тази причина води до стерилитет, както и до затрудняване движението на яйцеклетката от яйчниците към матката. Всъщност диагнозата често се поставя в хода на търсене на причината за невъзможност за забременяване.

Лечение на ендометриоза

Лечението на ендометриозата е оперативно,  медикаментозно или комбинирано. Естествен път на лечение са забременяването и менопаузата. Поради характерните хормонални промени, които протичат през бременността и климактериума, тези състояния също могат да се считат за своеобразно „лечение“, съпроводено с отзвучаването на симптомите. Ако пациентката успее да забременее, проблемите, свързани със заболяването, ще приключат за дълъг период. Невинаги ендометриозата се влияе от медикаментозно лечение, невинаги тя позволява забременяването да се случи по естествен път, което налага пристъпване към ин витро процедури.

Въпреки всичко казано до тук когато говорим за подобни заболявания по-важно е да се проследи индивидуалният случай. Най-често лечението с лекарства се свежда до приемането на нестероидни противовъзпалителни средства. Това обаче няма да помогне при тежките случаи на ендометриоза – тогава се препоръчва оперативно лечение. Всичко зависи от вида на ендометриозата, нейното разположение, големина и симптоми на пациентката. Дали жената е раждала или има желание за забременяване също от съществено значение.

Най-ефективна за овладяване на симптомите за момента се доказва промяната в храненето и избягването на определени храни, които засилват проблемите. Следва се противовъзпалителна диета, която е строго индивидуална и може да отнеме време, докато откриете точната за себе си.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420