Какво е значението на лечението с антирефлуксна мукозектомия (ARM) при рефлуксна болест?

Специалистът по гастроентерология и хепатология проф. Салих Боа предоставя важна информация за рефлуксната болест и антирефлуксното лечение с антирефлуксна мукозектомия (ARM).

Какво представлява рефлуксната болест? Какви са симптомите?

Рефлуксът е състояние, причинено от изтичане на съдържанието на стомаха обратно в хранопровода и е известно също като гастроезофагеален рефлукс. Ако изпитвате симптоми на рефлукс два пъти седмично или повече, това може да е признак на сериозна гастроезофагеална рефлуксна болест.

Рефлуксът може да причини симптоми като усещане за парене в гърдите, киселини в стомаха, кисел или горчив вкус в задната част на устата, затруднено преглъщане, хронична кашлица и астма. Тези симптоми могат да повлияят негативно на качеството на живот и, ако не се лекуват, могат да доведат до сериозни усложнения, дори рак на долната част на хранопровода.

антирефлуксна мукозектомия

Какви са причините за възникване на рефлуксна болест?

Рефлуксът обикновено възниква, когато стомашната киселина изтече обратно в хранопровода. Най-честата причина за това изтичане е, че долният езофагеален сфинктер, който контролира мускулите между хранопровода и стомаха, остава отворен по-дълго от нормалното или непрекъснато. Други причини за рефлукс включват вредни навици като алкохол и тютюнопушене, неправилно хранене, проблеми с храносмилането, които пречат на изпразването на стомаха, някои анатомични аномалии и бременност.

Как се диагностицира рефлуксът?

Противно на общоприетото схващане, методът на златния стандарт, използван при диагностицирането на рефлуксна болест, не е ендоскопията, а рН метър. Изключително удобният капсулен рН метър измерва нивото на киселинността на пациента без дискомфорт и помага за определяне на лечението.

Какви са възможностите за лечение на рефлукс (антирефлуксна мукозектомия (ARM)?

Промените в начина на живот играят важна роля в лечението на рефлукса. Някои пациенти могат да контролират рефлукса с промени в начина си на живот или медикаменти. Въпреки това, ако медикаментозното лечение е неадекватно или изисква непрекъснато и дългосрочно приложение, могат да се използват ендоскопски методи.

Антирефлуксно лечение с антирефлуксна мукозектомия (ARM).

Лечението с ARM е ендоскопска възможност за лечение на гастроезофагеална рефлуксна болест. Този метод възстановява стомашната клапа, която е естествена бариера на входа на стомаха. Чрез премахване на повърхностната тъкан по контролиран начин, стомашната клапа става по-стегната благодарение на заздравяващата (фиброзна) тъкан, която ще се образува. Лечението с ARM е изключително безопасно и не се очаква пациентът да почувства болки. След лечението пациентите могат да започнат да се хранят още на същия ден и не се налага хоспитализация.

Рефлуксът е най-често срещаното гастроентерологично заболяване и може да се превърне в сериозен здравословен проблем. Проф. Салих Боа, препоръчва на пациентите с рефлукс да оценят възможностите си за лечение с помощта на лекар специалист. Тъй като лечението с антирефлуксна мукозектомия (ARM) е много по-удобно от операцията, то може да помогне на пациентите по безболезнен и ефективен начин и да подобри качеството им на живот.

Проф. д-р Салих Боа

Проф. д-р Салих Боа

Проф. д-р Салих Боа завършва медицинския факултет на един от най-престижните университети в Турция - „Хаджеттепе“, Анкара през 2004 година. Специализира Вътрешни болести в медицинския факултет на Университет „Башкент“ от 2004 до 2010 година.
Гастроентерология - превю

Гастроентерология

Гастроентерологията е дял от медицината, който се занимава с диагностиката, изследването и лечението на заболявания на коремните органи при човека.

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Запишете го в Pinterest

Акции
Споделете това

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Среден
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония