Синдромът "Алиса в страната на чудесата" – AIWS

Синдромът „Алиса в страната на чудесата“ е описан за първи път през 1955 г. от психиатъра д-р Джон Тод и представлява невропсихологично разстройство, което пациентите с този проблем могат да опишат по-общо като промяна в усещанията на зрителното възприятие и пространственото местоположение.

Синдромът „Алиса в страната на чудесата“ е термин, прилаган за различни, причудливи усещания и илюзии за промени във формите, размерите и движенията на предмети, които пациентът наблюдава. Синдромът се характеризира с изкривяване на образа на тялото и нарушено асимилиране на разстояние, размер и пространствена връзка, така че изображенията да изглеждат по-малки (микропсия), по-големи (макропсия), по-близо (пелопсия) или по-далеч (телеопсия), отколкото са в действителност.

Други симптоми, придружаващи тези особени представи, често включват и поява на гадене, множество необичайни и необясними видения.

Д-р Тод свързва тези симптоми с мигрена и епилепсия, мозъчни тумори, употреба на психоактивни вещества. Състоянията обикновено възникват по време на частични припадъци, мигренозно главоболие, инфекции или интоксикации.

Илюзиите и халюцинациите наподобяват странните явления, които героинята Алиса преживява в романа „Приключенията на Алиса в страната на чудесата“ на Луис Карол. В тази връзка, откривателят на AIWS – д-р Джон Тод, решава да го нарече с причудливо наименование, като признателност към автора на книгата. (За Луис Карол се споменава, че е страдал от силни мигренозни пристъпи, като има вероятност те да са свързани с богатото му авторско въображение).

Синдром на Алиса в страната на чудесата и свързаните с него медицински състояния:

Имайки предвид мимолетното състояние и липсата на основни медицински проблеми, свързани с особеностите на синдрома е трудно да се установи със сигурност, дали е възможно да засяга повече хора, отколкото се предполага в медицинската литература.

Проучванията разкриват значителни различия сред пациентите, страдащи от тези халюцинации: при някои от тях се наблюдават постоянно повтарящи се епизоди, последвани от развитие на мигрена, докато други се възстановяват напълно след състоянието. В допълнение към потвърждаването на връзката между епилептичните пристъпи, силното, характерно главоболие и халюцинациите се установява, че синдромът засяга предимно малки деца и често е свързан с наличието на възпалителен процес. Децата с характеристики на AIWS, имат приблизително 50% шанс да развият последваща инфекция и много голяма вероятност да страдат от мигренозно главоболие с течение на годините. Възрастните хора с мигрена, епилепсия или травма на главата са най-склонни да съобщават за синдрома на AIWS. Точно този синдром е описан и се съобщава като най-разпространената невропсихологична асоциация. Към момента никой не може да посочи точна причина, така че състоянието продължава да бъде обвито в мистерия.

Като цяло, въпреки необичайните възприятия, най-важното за AIWS е, че кратките симптоми не са предсказващи психични заболявания, или мозъчно-съдови заболявания. Важно е да се има предвид, че AIWS обикновено не е признак на неврологично заболяване. Постоянните индикации, обаче трябва да се наблюдават и са възможен признак за лезия на тилната част или интоксикация с вещество, което може да повлияе на централната нервна система. Като възможните причини – халюцинациите се свързват с наличието на вируса на Epstein-Barr (човешки херпес вирус, който може да причини инфекциозна мононуклеоза), интоксикация с халюциногени или хипнагогия (преходно състояние между сън и бодърстване, което се харктеризира със странни видения). Проучване предполага корелация между синдрома на „Алиса в страната на чудесата“ и темпоро-теменната кавернома, която представлява ненормален клъстер на кръвоносни съдове, открит във връзката между темпоралния и теменния лоб.

Синдромът продължава да интригува живо специалистите. Досегашните изследвания показват, че той всъщност не е разстройство, свързано с един конкретен случай, а подгрупа от халюцинации, определени от конкретна област на мозъка, показваща аномалии. Тези аномалии могат да бъдат причинени от безброй фактори.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар
15585
  • Винаги информирани

    Не пропускайте консултаците на гостуващите ни лекари.

Офисите ни в страната:

Централен офис София:

Офис Варна:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

Офис В. Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2
България, Пловдив
+359 878 500 810

Офис Велинград:

ул. Николай Гяуров №1
България, Велинград
+359 878 500 720

Pin It on Pinterest

Shares
Share This