Професор, който лекува Диабет тип 2 и болестно затлъстяване, гостува в София - превю

Проф. д-р Азиз Сюмер

Хирургът проф. д-р Азиз Сюмер е сред водещите специалисти по диабетна хирургия в света и ще бъде наш гост на 17 май 2019г. в София. Той идва в България за безплатни консултации по покана на управителя на Медикъл Караджъ – Звезделина Лютфи. Консултациите, които ще проведе проф. д-р Сумер, ще се проведат в рамките на нашата инициатива да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии в медицината. Проф. д-р Азиз Сюмер практикува обща хирургия, но специализира в метаболитна и бариатрична хирургия, и лечение на Диабет тип 2. Консултациите с проф. д-р Сюмер са подходящи за пациенти, нуждаещи се от второ мнение относно диагнозата си или пациенти, интересуващи се от лечение в чужбина и Турция.

Кой е проф. д-р Азиз Сюмер?

Проф. д-р Азиз Сюмер е хирург на световно ниво, практикуващ в турската болница Медикъл Парк, Истанбул. Той завършва своята магистратура през 1997г. в медицинския факултет на университета Акдениз. През 2012г. завършва своята доцентура по обща хирургия в медицинския факултет на университета Юзунку Юл. През 2017г. става професор по обща хирургия в същия университет.

Професионалният му опит започва през 1997г. в отделението за спешна помощ на държавната болница Afyon Dinar. Периодът от 1999 до 2001г. той е отговорник хемодиализа в истанбулския диализен център REN-MED. До 2005г. работи в Istanbul Haydarpasa Numune – болница за изследвания и обучение. През 2005г. практиката му продължава в медицинския университет във Виена, Австрия и болница AKH в отделението по обща хирургия и клиника по ендокринна хирургия. В следващите години проф. д-р Сюмер работи и специализира в няколко държавни болници в Истанбул. Практиката и развитието му в новостите на медицината и хирургията преминават през болници в Севиля – Испания, Страсбург – Франция и Рим – Италия. Той е един от хирурзите, работещи с иновативната хирургическа система da-Vinci®.

Интересите и практиката му се развиват в следните медицински насоки:

 • Обща хирургия
 • Затлъстяване и метаболитни заболявания
 • Диабетна хирургия
 • Лапароскопска и роботизирана онкологична хирургия
 • Лапароскопска хирургия на ректума на дебелото черво
 • Ендокринна хирургия
 • Лапароскопска и роботизирана операция на херния
 • Надбъбречна хирургия
 • Чернодробна хирургия
 • Операция на жлъчния тракт
 • Хирургия на панкреаса
 • Операция за заболявания на далака
 • Бъбречна трансплантация

Като доказал се хирург от световна величина, проф. д-р Азиз Сюмер има множество статии, публикувани в международни списания, 12 доклада, представени на международни научни срещи и издадени в сборници, 5 книги, издадени на национално равнище и зад граница, статии и доклади, публикувани в национални списания и др.

Болестно затлъстяване (Бариатрична хирургия)

Затлъстяването е сериозно заболяване, допринасящо за съкращаване продължителността на живота и води до сериозни хронични заболявания.

Затлъстяването може да причини: инсулинова резистентност, диабет тип 2, мастен черен дроб, хипертония, инсулт и др.

Рискът от развитие на: рак на гърдата, рак на матката, рак на дебелото черво, рак на ректала и рак на простатата също се увеличават.

Затлъстяването чрез ограничаване на белодробните функции причинява астма и сънна апнея. Рефлуксната болест, както и ставни и костни заболявания се срещат по-често при затлъстели хора.

Затлъстяването като се имат предвид неговите характеристики за индуциране на рак и резистентност към лечение на рак, е също толкова опасно, колкото и самия рак.

За определяне % на затлъстяване най-често срещания метод е индексът на телесна маса (ИТМ).

Методът на бариатричната хирургия е свързан с драстична загуба на тегло, което води до излекуване на диабет тип 2.

Метаболитна Хирургия (Диабет тип 2)

Диабетът е разделен на два типа:

 • Диабет Тип 1, който се среща в младежите. Той се причинява от увреждане на бета-клетките, разположени в панкреаса и произвеждащи инсулин. Поради инсулиновата недостатъчност пациентите трябва да се лекуват през целия си живот с инсулинов хормон (чрез инжекции). По тази причина диабет тип 1 се нарича инсулинозависим захарен диабет (IDDM). 5 – 10% от пациентите с диабет страдат от диабет тип 1. Няма начин за хирургично лечение на този тип диабет. Пациенти с диабет тип 1 трябва да бъдат лекувани под наблюдение на специалист по ендокринология.
 • Диабет Тип 2, обхваща 90% от всички пациенти с диабет. Бета-клетките в панкреаса на пациенти с диабет тип 2 произвеждат инсулин, но той не се повлиява върху таргетната тъкан поради неговите сериозни характеристики на инсулинова резистентност. Основната причина за диабет тип 2 е затлъстяването. Според проучвания на TURDEP разпространението на диабет тип 2 у нас е 7,2%, като идентифицирания пред-диабетен нарушен глюкозен толеранс е определен на 6,7%. Освен това, докато диабет тип 2 е бил известен като болест при възрастни, последните проучвания показват увеличаване на диабет тип 2, свързан със затлъстяването сред децата. Затлъстяването е един от най-важните фактори на околната среда за развитието на диабет тип 2.

Метаболитната хирургия е подходяща за пациенти на възраст от 18 до 70 години, лекували диабет тип 2 , но не можещи да постигнат добър-контрол на кръвната захар или пациенти с инсулинова резистентност и влошено качество за живот.

Хирургичното лечение, извършено при пациенти с диабет тип 2, нарушава инсулиновата резистентност и съществуващото ниво на инсулин нараства. Междувременно като допълнителен ефект от операцията, извършвана в областта на стомаха и червата, се отделя хормон подобен на инсулин, наречен инкретин. Чрез тази операция пациентите се излекуват от диабета и достигат нормално ниво на кръвната захар.

Хирургични методи:

Затлъстяването и диабетната хирургия се наричат като цяло БАРИАТРИЧНА ХИРУРГИЯ. Думата „бариатрик“ идва от гръцката дума „baros“, което означава „тежест“ и от началото е била използвана за описание на операциите, извършвани на стомаха и храносмилателната система. Известно е, че метаболитната хирургията при затлъстяване намалява теглото, както и че лекува диабет, хипертония, мастни нарушения и намалява смъртността, свързана с тези болести.

Операциите при затлъстяване и диабет се извършват за първи път през 1950 г. Бариатричната хирургия разработва десетки хирургични техники. Някои от тях са станали стандартни процедури и все още се практикуват, други са напълно забравени. Днес има около 10 метода за хирургия за затлъстяване и диабет.
Методите, които прилага д-р Азиз Сюмер са:

 • Ограничителни методи: Сред тези техники най-често се използва гастректомия на ръкава, която намалява обема на стомаха, както и метода на стомашната лента, наречен lap-band. Друга техника е ендоскопски поставен стомашен балон.
 • Рестриктивен и малабсорбционен метод: Сред тях най-често се прилага стомашен байпас и SAGB, наречен мини-стомашен байпас. Тези техники се основават на намаляване на обема на стомаха и усвояването на храната.
 • Малабсорбционен метод: техники BPD, SADI и др. В този случай нивото на поглъщане на храната се намалява. Обемът на стомаха, както и абсорбцията на хранителни вещества намаляват.

ОСОБЕНОСТИ И ЛЕЧЕНИЕ

Усложненията след хирургични операции на болестно затлъстяване са класифицирани като ранни и късни или големи и малки. В ранния постоперативен период най-често срещащите се проблеми са свързани с белите дробове – ограничена функция на белите дробове след операцията като страничен ефект от анестезията. Поради тази причина правилната подготовка за операция и дихателните упражнения са много важни в пред-оперативния период.

Проникването или кървенето в постоперативния стадий на бариатричните операции често се срещат като усложнения. Процентът на тези усложнения в клиники за затлъстяване и диабет с образован, опитен екип е 0.17%. В клиники без опит тя достига 7%. Усложнения като изтичане или кървене се третират ендоскопски. Бариатричните клиники трябва да имат опит в областта на бариатричните операции и да бъдат оборудвани с ендоскопски устройства за лечение на усложнения.

Повече за болница Медикъл Парк може да прочетете тук: https://www.medikara.bg/kplus_page/medical-park-hospitals-group

Всички пациенти с диабетни и метаболитни заболявания, които желаят да се възползват от възможността за безплатни консултации с проф. д-р Азиз Сюмер в София на 17 май 2019г., трябва да си запишат предварително час на телефона на здравен информационен център Медикъл Караджъ: 0879 977 401 или 0879 977 402.

По време на безплатните консултации пациентите трябва да представят всички медицински документи, с които разполагат по случая си до момента. Само така консултацията може да бъде максимално полезна за тях.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This