проф. д-р Селчук Пекер и проф. д-р Фериха Йозер

проф. д-р Селчук Пекер

проф. д-р Фериха Йозер

На 24 и 25 януари 2020 ЗИЦ Медикъл Караджъ ще има удоволствието да посрещне за първи път  най-известния радионеврохирург в Турция – проф. д-р Селчук Пекер. Проф. д-р Пекер идва с още един член на екипа си – невролога проф. д-р Фериха Йозер, за да консултират безплатно български пациенти, страдащи от неврологични заболявания, като паркинсон и епилепсия. Екипът на проф. д-р Селчук Пекер е един от най-добрите в Турция за лечение с гама нож, оперативно лечение на паркинсон и епилепсия. Тяхното гостуване ще се проведе в рамките на нашата инициатива да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии в медицината.

Кой е проф. д-р Селчук Пекер?

Проф. д-р Селчук Пекер е роден през 1961 г. в Гиресун. Завършва медицина в Университета Хаджеттепе през 1984 г. Специализация в областта на неврохирургията завършва във факултета по медицина на Университет Хаджеттепе през 1993 г. Прави специализация по радиохирургия с гама нож в Медицинския център на Университета в Питсбърг. Прави и още една специализация по алгология и хирургични двигателни нарушения към Орегонския университет по здравни науки. От 2000 г. работи в Катедрата по неврохирургия на Университета в Мармара. Получава титлата доцент през 2005 г. От 2005 г. работи в Болница Аджибадем. През 2011 г. става професор към Медицински университет Аджибадем. От 2016 г. работи за Университетска болница Коч.

Проф. д-р Пекер специализира предимно радиолечение с гама нож, радиохирургия, функционална неврохирургия (имплантиране на нервно-мозъчни стимулатори).

Работата му в стереотактичната радиохирургия разширява познанията в областта на проучванията свързани с мозъчно-съдови малформации, доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, тригеминална невралгия, епилепсия и двигателни нарушения.

Проф. Пекер има опит в радиохирургията с над 9000 пациента в продължение на 19 години. Публикувал е 109 статии в реномирани научни журнали. Представил е над 180 презентации на международни и национални симпозиуми.

Професорът ще консултира пациенти с артерио-венозни малформации, двигателни нарушения и тремор при болни от Паркинсон, пациенти с доброкачествени и злокачествени мозъчни тумори, тригеминална невралгия и епилепсия. Гама-нож процедурите се използват и при тумор на хипофизата, вестибуларни шваноми, хемангиобластоми, краниофарингеоми, хордоми, каверноми, метастази, увеална меланома, хемангиоперицитом, назофарингеален карцином и др.

Какво представлява радиохирургичния апарат гама-нож ICON и за какво се използва?

Университетска болница „Коч” разполага с първия в Европа и Близкия Изток радиохирургичен апарат ICON за големи мозъчни тумори. Това е най-иновативното и съвременно лечение за пациентите. Лечението на мозъчни тумори с последно поколение гама-нож ICON не изисква хирургическа намеса. Уникалното е, че апаратът е подходящ и за пациенти с тумори над 3,5 см.

Чрез гама-ножа се насочват нискоенергийни радиоактивни лъчи към зоната на заболяването във вътрешността на черепа, без да увреждат здравата мозъчна тъкан. Използван за първи път през 1968 г., днес гама-ножът се използва в около 330 центъра в цял свят. Според статистически данни от 2017 г., повече от един милион пациенти с различни мозъчни заболявания са лекувани с гама-нож.

Гама-ножът ICON, с който разполага Университетска болница „Коч“ е най-новият и най-модерен модел досега.

Апарат за томография е интегриран в апарата на гама-ножа и в случай на необходимост може да се прилага лечение без метални рамки. За стабилизирането на главата на пациента се използва маска вместо метална рамка. Освен това с него могат да бъдат лекувани и някои тумори, които се намират в критични или в големи области на мозъка, като рискът от странични ефекти от радиацията е минимален.

Процедурата елиминира необходимостта от анестезия и реанимация и отнема само няколко часа. Предимство на лечението с гама-нож е също липсата на необходимост от подстригване на косата и бързо връщане на пациента към работен режим. Още на следващия ден от лечението хората могат да се върнат към нормалното си ежедневие.

Коя е проф. д-р Фериха Йозер?

Проф. д-р Фериха Йозер завършва обучението си в катедрата по неврология към университета Гази, а по-късно служи като главен асистент в Учебно-изследователската болница в Анкара Numune и в болницата за обучение и изследване на психични и неврологични разстройства Bakırköy. Тя основава поликлиника за Паркинсон и двигателни разстройства в Учебно-изследователската болница за психични и неврологични разстройства Bakırköy. През 1998 г. става началник на Клиниката по неврология на Учебно-изследователската болница Хасеки. В същата болница тя отново основава поликлиника за Паркинсон и двигателни нарушения. През 2012 г. започва да работи като професор в катедрата по неврология на медицинския факултет в университета Орду и става началник на катедрата. Работи в Университета на Медипол между декември 2014 г. и 2017 г. През декември 2017 г. започва работа в Университетска болница Коч.

Проф. д-р Йозер ръководи екипите за лечение на болестта на Паркинсон, есенциален тремор, болест на Уилсън, цереброваскуларни заболявания, диабетна полиневропатия и главоболие. Дълги години е вицепрезидент и член на съвета на директорите на Асоциацията по болест на Паркинсон. Участвала е в организирането на научни срещи и срещи с пациенти. Има 40 публикации в международни списания, 150 публикации в национални списания и глави от книги за болестта на Паркинсон, есенциален тремор, болест на Уилсън и диабетна полиневропатия.

Какво представлява болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон представлява болест, която се развива бавно и коварно. Появява се с недостатъка на веществото, наречено допамин в мозъка. Болестта, която протича със симптоми, най-вече като треперене на ръцете, скованост на мускулите и забавяне на движенията, се среща на всеки един от 100 при лица над 70 години. Това е продължително и инвазивно заболяване. Първоначално се прилага медикаментозно лечение. При някои пациенти, отговорът към медикаментозното лечение намалява все повече през годините. Този период може да бъде различен за всеки пациент. Извършвайки стимулиране с електрическа активност на структурите, локализирани в главата, чрез поставянето на мозъчна батерия, се цели животът на пациентите, които изпитват затруднения, породени от този недостатък, да бъде улеснен и те да бъдат приведени в състояние в което да могат да извършват ежедневните си дейности.

Какво представлява есенциалния тремор?

Есенциалния тремор представлява неконтролируемо треперене на ръцете, главата и краката. Есенциалният тремор, който може да се срещне при всяка възраст, е най-често срещаното двигателно заболяване.

Какво представлява дистонията?

Дистонията представлява двигателно заболяване, което се проявява с неволни контракции на мускулите и причинява постоянно усукване и завъртане на тялото. Тази болест, която повлиява отрицателно на качеството на живот на пациентите, се среща по-често при деца и младежи.

Методи на хирургично лечение

Когато при лечението на двигателните нарушения лекарствата се окажат недостатъчни или се появят нежелани странични ефекти, породени от лекарствата, могат да се приложат хирургически операции. Двигателните нарушения при които се прилагат най-много хирургически намеси са болестта на Паркинсон, дистония и есенциалният тремор. Пациентът се оценява от лекари, специалисти по неврология, мозъчна хирургия и психиатрия, които сформират екипа за двигателни нарушения. Разглеждат се данните за изминалите му заболявания, медикаментите, които е използвал и леченията на които се е подлагал. Лечението се прилага на онези пациенти, за които се прецени, че хирургическата намеса ще бъде от полза.

В общи линии съществуват три типа хирургически методи:

  • Дълбока мозъчна стимулация (Мозъчна батерия) – При процедурата Дълбока мозъчна стимулация, която се нарича и Мозъчна батерия, в центровете, отговорни за двигателните заболявания се поставя много тънък електрически кабел и се прилага постоянен електрически ток. По този начин се постига подобрение на оплакванията на пациента. Мозъчната батерия се прилага, целейки се в таламуса (при тремор), палидума (при болестта на Паркинсон и дистония) и субталамичното ядро (при болестта на Паркинсон). Най-важното предимство на мозъчната батерия е това, че не причинява никаква щета на тъканите. Съгласно потребностите на пациента, електрическият ток, подаван от батерията може да се настройва и по този начин оплакванията на пациента могат да бъдат контролирани. Батерията, която се поставя под ключицата, трябва да се подменя средно веднъж на 4-5 години. През последните години този метод се превърна в най-предпочитания при хирургическо лечение на двигателните нарушения.
  • Лезионна хирургия (RF термокоагулация) – Друг метод, прилаган при лечението на двигателните заболявания е лезионната хирургия. При този метод се прави малък отвор в черепа, вкарва се малка игла в проблемния център в мозъка и предизвиквайки топлина във върха на иглата, тази зона се унищожава. Този метод, който се използва от много години насам, се прилага за Таламотомия (при тремор), Палидотомия (при болестта на Паркинсон и дистония) и Субталамотимия (при болестта на Паркинсон). След процедурата се получава бърз отговор.
  • Лъчева хирургия с Гама нож – Лъчевата хирургия с гама нож може да се прилага при лечението на двигателните нарушения. Гама ножът може да се използва за таламотомия и субталамотомия. Предимството на гама ножа се крие в това, че лъчите могат да се пренасочат към желаната област от вън, без да се налага някаква хирургическа операция. По този начин, пациентът може да се предпази от страничните хирургически въздействия. Обаче, за да се види ефектът от лечението, трябва да се изчака няколко месеца. При пациенти, които имат заболявания в главата или систематични болести, Гама ножът може да се прилага с високо доверие.

Всеки хирургически метод има своеобразни предимства и недостатъци. Лекарят преценява, кой метод е подходящ за пациента.

Повече за Университетска болница Коч, прочетете тук:

https://www.medikara.bg/kplus_page/universitetska-bolnitsa-koch

Всички пациенти с неврологични заболявания и двигателни нарушения, които желаят да се възползват от възможността за безплатни консултации с проф. д-р Селчук Пекер и проф. д-р Фериха Йозер в София на 24 и 25 януари 2020 г., трябва да си запишат предварително час на телефоните на здравен информационен център Медикъл Караджъ: 0878 500 940 или 0879 977 402.

Имайте предвид, че по време на консултациите прегледи няма да бъдат извършвани. Безплатните консултации се провеждат на база медицинските документи, с които разполага пациента към момента. Пациентите трябва да носят своите епикризи и актуални лабораторни изследвания, и образна диагностика.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Варненски офис:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Бургаски офис:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163