Аденом на простатната жлеза (доброкачествена хиперплазия на простатата) - превю

Простатата е част от мъжката пикочо-полова система, намира се под пикочния мехур. Tя е жлеза с размер на орех и обхваща началото на пикочния канал. Отговорна е за производството на секрет, който заедно със сперматозоидите образува семенната течност. Простатната жлеза не оказва влияние на ерекцията и сексуалното желание.

Аденом на простатата – доброкачествената хиперплазия не е рак и не увеличава риска от появата му. Това е заболяване, при което простатната жлеза увеличава размерите си, като при това нарастване притиска пикочния канал и нарушава уринирането. Причините водещи до увеличаване на простатата не са изяснени, но основните фактори за появата и са напредване на възрастта и нивото на половите хормони. Честотата на простатната хиперплазия е много голяма – засяга 50% от мъжете между 40 и 60 годишна възраст, а при 80-90 годишните, дори процентът на засегнатите се вдига до 90%.

Мъже, на които по някаква причина са премахнати тестисите не развиват аденом на простатната жлеза – причината е хормонална.

Кога трябва да мислим за аденом на простатата – доброкачествена хиперплазия и да потърсим специалист?

Симптоми

Симптомите на това заболяване най-често се проявяват постепенно и са свързани с уринирането:

  • Чести позиви и често уриниране, дори през нощта, което нарушава съня.
  • Затруднено уриниране. Уринирането става възможно с усилие, прекъсване или много слаба струя.
  • Усещане за не докрай изпразнен пикочен мехур.
  • Болка в корема и областта на пениса.
  • Промяна в цвета или кръв в урината.

Тези симптоми не трябва да се пренебрегват и да се смятат за нормални при мъжете с напредване на възрастта. Ако не се лекува увеличената простата, това не само нарушава нормалното ежедневие, но може да застраши сериозно здравето и живота.

Увеличаването на простатната жлеза при доброкачествената хиперплазия води до удебеляване стената на пикочния мехур, поради необходимостта от по-голяма сила за отделянето на урина през притиснатата уретра. Удебелената стена намалява обема на пикочния мехур и увеличава нуждата от често уриниране. При прогресиране на заболяването пикочния мехур не може да се изпразни напълно и се стига до задържане на урина, а в нея се развиват бактерии, които причиняват инфекции. Ако пък застоялата урина се концентрира се образуват и камъни. Когато не се лекува аденом на простатата, може да се стигне до увреждане на бъбреците и хронична бъбречна недостатъчност. Бъбреците могат да се увредят от инфекция, започнала в пикочния мехур от застоялата урина, или когато запушването на уретрата е толкова голямо, че урината не може да изтече, а се връща към бъбрека, при което се получава оток и бъбречна недостатъчност.

Диагноза

Диагнозата Аденом на простата се поставя чрез снемане на подробна анамнеза на пациента, ректално туширане, изследвания на кръв и урина, урофлоуметрия – показва количеството урина за единица време, ехография на простатата. При нужда за уточняване на диагнозата може да се пристъпи и към цистоскопия и биопсия.

Лечение

Лечението на доброкачествената хиперплазия на простатата се определя строго индивидуално от лекар специалист-уролог. Според тежестта на заболяването, оплакванията на пациента и общото му здравословно състояние урологът назначава най-подходящото лечение за пациента.

Когато аденома на простатата е в лека форма и симптомите са умерени, може да се приложи медикаментозно лечение със следните групи лекарства:

  • Алфа блокери – те улесняват уринирането, като отпускат мускулатурата на шийката на пикочния мехур и простатата. Това са медикаменти за лечение на високо кръвно налягане, като страничния им ефект при прилагане за облекчаване симптомите на аденом на простатата са понижаване на кръвното и умора.
  • Медикаменти блокиращи образуването на тестостерон – в следствие на хормоналните промени от тези лекарства, простатата спира да нараства и намалява размера си.

Ако даден пациент е подходящ, урологът може да назначи медикамент, който е комбинация от горните две групи и има още по-добра ефективност.

При напреднало заболяване, тежка форма и неповлияване от медикаментозното лечение, урологът може да предложи хирургично лечение. Вече изключително рядко се препоръчва аденомектомия /отворена операция/. Това се прави само когато са налични големи камъни в пикочния мехур и жлезата е много голяма. Широко застъпени в практиката са ендоскопските методи, при които с оптичен инструмент се влиза в пикочния канал до простатата.

  • При трансуретралната редукция на простатата жлезата се изрязва до външната обвивка, парчетата се изваждат и се получава бързо облекчаване на оплакванията.
  • С другия метод трансуретралната инцизия на простатата се правят разрези на простатата и тя вече не притиска пикочния канал.

Иновация при лечението на аденом на простатата е т.н. Зелен лазер, който отстранява увеличената простатна жлеза бързо и почти безболезнено. Симптомите изчезват, пациентът може да бъде изписан от клиниката в рамките на същия ден, а до седмица възстановява нормалния си начин на живот и работоспособност. С лазерна процедура съвременната медицина предлага бързо, ефективно и максимално щадящо лечение на много мъже. Затова не се колебайте, а потърсете специализирана помощ при първите симптоми.

За повече информация, ние, Медикъл Караджъ сме на ваше разположение.
Обадете ни се на телефоните на „Медикъл Караджъ“0879 977 401 или 0879 977 402.

Следете и постоянно обновяващото ни се съдържание във Фейсбук.

Няма коментари

Напишете коментар

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Централен офис София:

ул. Георги Бенковски 46
България, София 1202
+359 879 009 742
+359 879 977 401

 

Офис Варна:

ул. Иван Вазов 37, партер
България, Варна 9000
+359 878 500 920
+359 878 500 730

 

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75
България, Бургас 8000
+359 877 500 163

 

Офис Велико Търново:

бул. България 8
България, Велико Търново
+359 879 007 420