Топ специалистът в областта на детската онкология и хематология проф. д-р Хилми Апак ще гостува в България на 28 март 2019г.

проф. д-р Хилми Апак

Проф. д-р Хилми Апак е един от най-авторитетните турски лекари в областта на детската онкохематология. Проф. д-р Апак има над 25 години опит в лечението на рак при деца. Зад гърба си специалистът има стотици успешно лекувани пациенти, като част от тях са от България. Заради професионализма и опита му името на проф. д-р Апак е известно далеч извън границите на Турция. Към момента проф. д-р Хилми Апак практикува и приема своите малки пациенти в болница Liv Hospital Ulus Истанбул.

За пореден път по покана на нашия управител Звезделина Лютфи специалистът, посветил се на най-малките, ще дойде за безплатни консултации в България на 28 март 2019г. в помощ на българските деца с тежки ракови и хематологични заболявания. Консултациите ще се проведат в рамките на инициативата ни да предоставим достъп на българските пациенти до най-съвременните методи и технологии за лечение.

Кой е проф. д-р Хилми Апак?

Проф. д-р Хилми Апак е специалист с международен авторитет в областта на детската онкология и хематология, от 4 години насам работи във високотехнологична  Liv Hospital Ulus Истанбул. Съосновател е на групата TRALL за лечение на левкемия в Турция и от 24 години оглавява Департамента по педиатрична хематология и онкология в Медицинския факултет Cerrahpaşa. Работата и научните му интереси са в областта на рака в детска възраст, кръвни заболявания при децата и ефектите на храненето върху физическото развитие при децата.

Ракът при децата

Според проф. д-р Хилми Апак ракът при децата е различен от този при възрастните. Ракът тръгва от мутирала клетка, която се размножава бързо и се разпространява неконтролируемо. При децата типовете рак, които се срещат най-често, са различни от тези при възрастните, а диагностиката и лечението им трябва да се извършва от специалисти с опит конкретно в детската онкология и хематология. В около 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст.

Въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромния процент от тези случаи са лечими.

Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм. „Детският организъм е изумителен. Той може да се лекува много по-бързо в сравнение с тялото на възрастен човек“, казва проф. Хилми Апак.

На какво да обръщат внимание родителите?

Родителите трябва да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Това, разбира се, са симптоми, които могат да се отнасят за много състояния, повечето от които са безобидни. Затова появата на някой от тях не бива да става повод за паника. Водещ критерий е продължителността на оплакванията. Например необяснима температура в продължение на повече от 10 дни трябва да алармира родителите да се обърнат към специалист. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение.

За допълнителна информация и записване за безплатна консултация с проф. Хилми Апак в София на 28 март 2019г., се обадете на телефоните на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402.

 

Оставете коментар

Последно преглеждани в
блога

Pin It on Pinterest

Shares
Share This

Регистрирайте се

  • Въведете потребителско име. То НЕ може да бъде променено след създаването на профила.
  • Моля, въведете имейл
  • За да сме сигурни, че не бъркате при изписване, моля повторете имейла си отново.
  • Въведете паролата си. Минимална дължина - 8 знака.
    Паролата трябва да има минимална усточливост от: Medium
    Устойчивост на паролата
  • Въведете паролата си отново.
  • Моля, приемете условията ни за ползване на сайта. Можете да ги прочетете тук.

Запитване за час

Вход в профила ви:

Ако нямате регистрация не се колебайте – регистрирайте се. Ще можете да коментирате безпрепятствено.

Офисите ни в страната и чужбина:

Централен офис София:

ул. Генерал Иван Колев, 33 В България, София

Офис Бургас:

ул. Иван Вазов 75 България, Бургас 8000

Офис Пловдив:

бул. Христо Ботев 92, бизнес център РИЛОН, ет. 2 България, Пловдив

Офис Шумен:

ул. Панайот Волов No.2 България, Шумен.

Офис Кърджали:

ул.Дж.Вашингтон - Пентагон Секция Д етаж 2 офис 17

Офис Македония:

Бане Андреев Ронката №2, 1400 Велес, Македония